Antalffy Tibor - A jövőnk véget ért!

Raktáron
Raktárkészlet:
1 db
Antalffy Tibor - A jövőnk véget ért!
állapot
antikvár könyv, jó állapotú
ISBN
978-963-988-602-05
1 600 Ft
A vásárlás után járó pontok: 16 Ft
Részletek

Amennyiben a bajok gyökeréig akarunk lemenni, akkor észre kell venni, hogy valójában a válság oka a szabadpiac önszabályozásában való hit, ami szerint az államnak nem szabad beavatkozni a gazdaságba. 2008 őszén Alan Greenspan megjelent a kongresszusi vizsgálóbizottság előtt, ahol henry Waxman szenátor Greenspan homályos válaszát tisztázni akarta. "Vagyis, Ön rájött arra, hogy a világról alkotott képe, ideológiája nem fedte a valóságot, más szavakkal, rossz volt?" Amire a FED volt elnöke azt válaszolta: "Ez a megfogalmazás abszolút precíz." Greenspan tehát kijelentette, hogy a szabadpiac elmélete hamis. Veszem magamnak a bátorságot, és ezek után leszögezem: egy hibás gazdaságfilozófia ráerőszakolása a világ nagy részére elkerülhetetlenné tette, hogy a végén megérkezzünk ahhoz a világválsághoz, ami napjainkban bontakozik ki előttünk. Ez viszont egyértelművé teszi, hogy a jelenleg folyó válságkezelések mindaddig eredménytelenek lesznek, amíg a politikusok ezt nem veszik észre, és felhagyva a szabadpiac mindenhatóságának téveszméjével, nem formálják át a kapitalizmust, és nem hoznak létre egy szociálisan érzékenyebb rendszert.
Kanyarodjunk vissza a riasztó valósághoz. Gazdasági szakemberek azt állítják, hogy ami most van, az tulajdonképpen bizalmi válság. Ha egyszer a bankok közötti bizalom helyre áll (jó sok tőke bepumpálása után), minden a legnagyobb rendben lesz, ami egy, legfeljebb másfél év alatt megtörténhet. Én egy kicsit másképpen látom. Rendben van, a bizalom helyreáll, azaz megint lehet hitelt felvenni, beruházni és termelni. De ki fogja megvenni a terméket? Az amerikai társadalom nyakig eladósodott része biztosan nem. A nyugdíját elvesztett idősebb generáció biztosan nem, mert minden gondja, hogy tartalékokat gyűjtsön hátralévő napjaira. A munkanélküliek növekvő tábora biztosan nem, mert nincs nekik miből. Maradna még az exportra termelés, de a világ elszokott tőle. Az utóbbi másfél évtizedben az USA jelentős mennyiségű importot szívott fel. Ez most leállt, a volt exportőrök is bajba kerültek, ott is válság van, nem fognak az USA-tól hirtelen importálni.
Az 1944-ben Bretton Woodsban létrehozott rendszer feladása nélkül az Amerikai Egyesült Államok 2009 nyarán az egész világot egy soha nem látott gazdasági, szociális, politikai és stratégiai instabilitásba rántja. Egyszerű szavakkal éve, 2009 nyarán a globális monetáris rendszer össze fog omlani. Az ok nagyon egyszerű. A fedezet nélküli, folyamatosan a világra ömlesztett dollártól mindenki megpróbál megszabadulni, ami a dollár hiperinflációját fogja okozni.
A Kádár-rendszerben azt mondták, "a legnagyobb érték az ember". Ez természetesen nem volt igaz, de senki nem aludt éjjel az aluljárókban vagy télen a budai helyekben a fák között. Ma a legnagyobb érték a tőke, ami természetesen igaz. Aki nem tud fizetni, annak lezárják a gázát, kikapcsolják a villanyát, vagy kiteszik az utcára a januári fagyban. ha az önkormányzat szocialista vezetés alatt áll, akkor a régi szép időkre való tekintettel áprilisig kilakoltatási moratóriumot rendelnek el. Vagyis a család az első telet már meg is úszta; hogy 2009 decemberében mi lesz, az a jövő zenéje.

Adatok
szerző
Antalffy Tibor
cím
A jövőnk véget ért!
alcím
Gazdasági Világválság 2009
kiadó
Szerzői kiadás
kiadási év
2009
oldalszám
240
kötés
puha kötés
megjegyzés
borító sarka megtört
Cikkszám
595777
Vélemények
Legyen Ön az első, aki véleményt ír!
Tartalom
Extinctio ante portas 5
Bevezető 9
Felkészülés 13
Idézetek 15
Előrejelzés 17
Rasszizmus 22
Önzés 29
Radioaktivitás 38
Sorsunk összetevői 47
A háború 49
Gazdasági világválság 2007-2010(?) 78
Atomerőművek 114
A globális felmelegedés 130
A víz 155
Vírusveszedelem 165
Kultúrák ütközése 178
Utózöngék 193
Az iszlám 195
Kína 207
Világméretű hazardírozás 213
A felbomló család 216
Megtörténhet! 227
A demokrácia halála 231
Globalizáció 238