Átjáró 10.

Raktáron
Raktárkészlet:
1 db
Átjáró 10.
állapot
antikvár példány, jó állapotú
480 Ft
A vásárlás után járó pontok: 5 Ft
Részletek

Az ​egyik Internetes fórumon nem olyan rég ― amikor magazinunk tizedik számának összeállításáról folyt a szó ― egy fórumozó kijelentette, hogy nem szereti a science-fiction humoros formáját.
Való igaz, a tudomány legújabb eredményeit nyomon kísérő, a klasszikus sci-fi vonulatát kedvelő olvasóban kelthet ellenérzést a blőd sztori, az ócska szóvicc, a parodisztikus hangnem némely, az átlagosnál is gyengébbre sikeredett formája. Ám a humoros írások legalább olyan széles skálájúak, mint a tudományos-fantasztikum maga. Ezen novellák némelyike lehet csupán egy kellemes szerelmi sztori, amelyben egy robot beleszeret egy lányba; lehet játékos, mint Kuttner hatvan évvel ezelőtt született írása, amelyben saját maga és egy grafikus barátja a főszereplő (lásd a hátsó borítót); ironikus, mint Kemenes professzor meséje, aki a saját jövőjét látta meg; vagy baráti, mint a Hello Erősítés Stimulált Üdvözlés kibocsátással rövidke története; esetleg tanító, mint az a kicsinykét különleges mese a nyelvésznő öt lányáról. És akkor még fel se vettem a sorba George Alec Effinger novelláját a földönkívüliekről, akik mindent, de mindent tudtak, és ezzel a világ legelviselhetetlenebb lényeivé váltak.
Szóval csak semmi előítélet! Van éppen elég a sci-fi kapcsán. Van elég a fantasy kapcsán is (e számban a metrognóm és a nyelvésznő meséje a fantasy témakörébe tartozó írás, még akkor is, ha a fantasy honi képébe kevéssé illenek be). Egyezzünk ki abban, hogy mindent lehet jól és rosszul művelni. Igaz viszont az is, hogy nyilván nem mindenkinek ugyanaz az írás fogja elnyerni a tetszését. Ezért is válogattunk egybe ennyifajta novellát ― remélhetőleg mindenkinek lesz olyan, amely kiemelkedően tetszik majd.
Cikkeink között pedig most a nyári sci-fi és fantasy találkozóra helyeztük a hangsúlyt, s annak sokszínűségét szeretnénk bemutatni. Reméljük, jövőre több mindenki kedvet kap hozzá, hogy velünk együtt aktívan is részt vegyen a science-ficton honi életében: beszélgessen ismerősökkel és ismeretlenekkel tudományról, áltudományról, irodalomról, filmekről, vagy süssön el poénokat újdonsült barátai körében.

Adatok
szerző
Szélesi Sándor szerk.
cím
Átjáró 10.
alcím
Átjáró science-fiction és fantasy magazin – II. évfolyam 4. szám – 2003. augusztus
kiadó
Bolt Kft.
kiadási év
2003
oldalszám
80
kötés
puha kötés
megjegyzés
borító picit kopottas
kiegészítő információk
Fekete-fehér illusztrációkkal.
Cikkszám
130817
Vélemények

Legyen Ön az első, aki véleményt ír!

Tartalom
Bevezető
George Alec Effinger: A földönkívüliek, akik mindent, de mindent tudtak
Brian Plante: Levander szereleme
Jerry Oltion: A HESÜ
Henry Kuttner: Gyűlöllek, olvasó!
A dühös író – 100 éve született George Orwell
Könyvkritikák
Nemere István: Telihold
Dévényi Tibor: Miért akarta összetörni Kemenes Pista…?
Eleanor Aronson: Mese a nyelvésznő öt lányáról
Alan Dean Foster: A metrognóm
Interjú: Dave Prowse
HungaroCon 2003
Film: Chihiro szellemországban
Film: A mag
Bibliográfia