B. Brupbacher-Bircher - Korszerű vegetárius szakácskönyv

Raktáron
Raktárkészlet:
1 db
B. Brupbacher-Bircher - Korszerű vegetárius szakácskönyv
állapot
antikvár könyv, közepes állapotú
2 500 Ft
A vásárlás után járó pontok: 25 Ft
Részletek

Szakácskönyvünk magyar kiadásának megjelenésekor örömmel állapítjuk meg azt, hogy Bircher-Benner felfogása az egészséges táplálkozásról mind orvosi, mind társadalmi körökben mennyire érvényesül. Az ember tápszükséglete, egészségi állapotától függetlenül is fennáll. Minden embernek, akár egészséges, akár beteg, táplálkoznia kell, hogy életműködése és anyagcseréje épségben maradhasson. Ezt legjobban mutatja az, hogy a végtelen kis vitaminmennyiségek bevitele az idegközpontok működésének biztosításához mennyire fontos. A beteg embernél az étrend helyes összeállítása, a 3. idegrendszer, - ahogy Hansen (Lübeck) és Monakow (Zürich) nevezik, - vagyis a természetes gyógyító erőknek a központi idegrendszer felé való összpontosítása miatt, döntő jelentőséggel bír. A táplálékkal bevitt energiát az idegrendszer természetes gyógyító energiájával kell összhangba hozni, ha az egészséges és a beteg embernek a legjobb életfeltételeket akarjuk biztosítani. Bircher-Benner felfogását az egészséges táplálkozásról ennél az oknál fogva a századforduló igen nagy felfedezésének tekinthetjük. a nyerskoszt mint "idegtáplálék" abban az időben még teljesen új volt, ámbár a szabadban élő állatok milliói már a világfennállása óta csak nyers anyagokkal táplálkoztak. a táplálkozás tanába vágó legújabb kutatások sokkal közelebb jutottak a természet törvényeihez; a klinikák kapui megnyíltak a nyerskoszt előtt. az itt közölt recepteket négy évtizeden át a legnagyobb sikerrel próbáltuk ki, ez a siker a magyar nyelvre való lefordítást jogosulttá tette. Tegyék lehetővé, hogy a modern gyógykonyha a betegeknek nemcsak egészséges, de ízletes kosztot is nyujthasson!

Adatok
szerző
B. Brupbacher-Bircher
cím
Korszerű vegetárius szakácskönyv
kiadó
Novák Rudolf és Társa Orvosi Szakkönyvkereskedés és Tudományos Könyvkiadóvállalat
kiadási év
1942
oldalszám
237
kötés
kiadói papírkötés
megjegyzés
fedőlap ragasztással megerősített
kiegészítő információk
A 26. német kiadás fordítása a magyar ízlésnek és viszonyoknak megfelelő módosításokkal. A címoldalt Hajnal László rajzolta. Gyarmati és Bősz nyomda nyomása, Budapest.
Cikkszám
459456
Vélemények
Legyen Ön az első, aki véleményt ír!
Tartalom
Előszó a magyar kiadáshoz. Irta Dr. F. Bircher-Rey, a zürichi "Sanatorium Lebendige Kraft" és a "Volkssanatorium" vezető főorvosa 3
Előszó. Irta Dr. M. Bircher-Benner 5
A vitaminok 12
Nyerssaláták és főzelékek 17
Főtt főzelékekből készült saláták 24
Zsírok 28
Levesek 29
Főzelékek 42
Tejbensült (granatirozott) főzelékek 60
Főzelékpuddingok 65
Töltött főzelékfélék 66
Tésztában sült és kirántott főzelékek 72
Rizs, dara és más gabonafélék 84
Gyúrt tészták 92
Felfújtak 99
Vajban sült tészták 102
Sütőben sült tészták 104
Felfújtformában sült pástétomok 110
Metélt, pástétom és süteménytészták 111
Túró 114
Mártások 115
Sandwich 122
Fűszerek 125
Édestészták 129
Hideg levesek 129
Befőttek 131
Édes mártások 135
Krémek 137
Hideg pudding 140
Cukrozott tejesételek 143
Meleg puddingok 144
Felfújtak 147
Zsírban sült tészták 151
Torták 154
Tejszínhab 162
Töltött sütemény és fánk 163
Apró sütemények 167
Hideg és meleg italok 168
A "Bircher-Muesli" 171
Bircher-féle salakkenyér 175
Táblázat a kenyér alkatrészeinek egymáshoz való viszonyáról 179
Étlapok 180