Balogh Sándor - Bolya Mátyás szerk. - Magyar Citerás Antológia I.

Nincs raktáron
Balogh Sándor - Bolya Mátyás szerk. - Magyar Citerás Antológia I.
Részletek

Autentikus magyar népzene

A többrészes sorozat első lemezeként megjelenő Magyar Citerás Antológia elsőként vállalkozik arra, hogy a teljes Kárpát- medencét felölelő, eredeti citeramuzsikát tartalmazó válogatást adjon közre úgy, hogy hangzó mellékletként szervesen illeszkedjen az új, három kötetes citerás tankönyvhöz. A hangzóanyag, a kotta és a szöveges magyarázatok együttesen olyan tananyaggá állnak össze, mely nem csak a citera iránt komolyan érdeklődőknek, hanem tananyagként a zene- és művészeti iskolák számára is ajánlott. Ezt a hiánypótló munkát az 1999- ben kiadott Alapfokú művészeti oktatási tantervben foglalt, a citera tárgy tanítására vonatkozó irányelvek mellett a citera országos elterjedtsége és népszerűsége is szükségessé tették.

A megjelenés hosszú, átfogó kutatómunka előzte meg. A válogatás elsődleges szempontjai voltak a megfelelő előadásmód (tiszta hangolás, pontos játék, kettősfogás – tercelés – mellőzése) és a stílus értékelése (régi stílusú dallamok kiemelése, népies műdalok és nóták mellőzése). További szempont volt a tájegységekre jellemző dallamanyag mellett eddig nem kiadott citerás dallamok, különleges, ritka vagy egyedi játéktechnikák bemutatása is.

Az Antológia első részén a MTA Zenetudományi Intézetének Népzenei Archívumából válogatott anyag hallható, mely a sorozat további részein kiegészül több tájegység dallamaival és más gyűjtők gyűjtéseivel is (Észak- Magyarország, Alföld, Erdély, Gyimes, Moldva).

A lemezt mindazoknak ajánljuk, akik tanítást- tanulást segítő igényes válogatást keresnek, de azoknak is, akik „csupán” hangulatos zenei élményre vágynak.

a szerkesztők

A dallamok tájegység szerinti csoportosítása:
ALFÖLD: Pest–Pilis–Solt–Kiskun megye (1-4) • Bihar megye (5-8) • Jász–Nagykun–Szolnok megye (9-14) • Csongrád megye (25-29) / ERDÉLY: Kolozs megye (30-34) / GYIMES: Csík megye (35-42) / FELFÖLD: Gömör és Kis-Hont megye (43-44) / DUNÁNTÚL: Baranya megye (45-51) • Somogy megye (52-63)

Adatok
szerző
Balogh Sándor - Bolya Mátyás szerk.
cím
Magyar Citerás Antológia I.
alcím
Autentikus magyar népzene
kiadó
Dialekton Népzenei Kiadó
kiadási év
2009
kötés
műanyag tok
Cikkszám
646071
Vélemények
Legyen Ön az első, aki véleményt ír!