Bencze Lászlóné Dr. Mező Judit - Vetettem violát - Bihari népdalok

ÚJDONSÁG
Raktáron
Raktárkészlet:
2 db
Bencze Lászlóné Dr. Mező Judit - Vetettem violát - Bihari népdalok
CD melléklettel
3 900 Ft
A vásárlás után járó pontok: 78 Ft
Részletek

Lejegyezte és szerkesztte: Balogh Sándor

 

Kötetünkben válogatást adunk közre a bihari Sárrét falvaiban az 1970-es évek közepétől végzett népdalgyűjtés több mint félezer dallamából. Jelen gyűjtemény a harmincöt évvel ezelőtt megjelent Szivárványos az ég alja című bihari daloskönyv egyfajta folytatása, korszerű bővítése. A benne szereplő dalok fele megtalálható a régi daloskönyvben is, azonban az összes most közölt dallam újra lejegyzésre került.

A 131 sorszámozott lejegyzéshez szorosan kapcsolódik három CD anyaga (Fellegzik az idő, 2008; Hallottátok hírit, 2009, Vetettem violát, 2013), amelyekből az első kettő önálló lemezként jelent meg a Dialekton Népzenei Kiadó gondozásában. A harmadik lemez e könyv hangzó mellékleteként teszi még teljesebbé a bihari énekes hagyományt bemutató hangzó sorozatot. A dalanyag szerkesztése nem tematikus, a dallamok sorrendje teljes egészében megegyezik a hangzó mellékletként szolgáló lemezek sorrendjével. Legnagyobb számban szerelmi témájú dalokat, katonadalokat és pásztordalokat találunk, de megjelennek betyárdalok is.

Emellett rabénekek, balladák, summásdalok, gyermekdalok, karácsonyi kántálás és citerán játszott dallamok teszik műfajilag is változatossá a gyűjteményt. Néhány rövid próza is helyét , kapott a kötetben, amelyekből néprajzilag is érdekes és hiteles részleteket tudhatunk meg a kanász- és kondáséletről, a farkasjárásról vagy a harang hangjáról.

A gyűjtések közreadásával szeretnénk elérni, hogy a negyven évvel ezelőtt még a hagyományban élő népdalok közkinccsé váljanak. Bízunk abban, hogy a Vetettem violát színes dallamai felkeltik a népdalkedvelők érdeklődését a bihari dalok szépségei és értékei iránt.

Adatok
szerző
Bencze Lászlóné Dr. Mező Judit
cím
Vetettem violát - Bihari népdalok
kiadó
Dialekton Népzenei Kiadó
kiadási év
2013
állapot
ÚJ
oldalszám
163
kötés
puha kötés
ISBN
9789630867962
Cikkszám
751413
Vélemények

Legyen Ön az első, aki véleményt ír!