Dr. Bernáth Zoltán - Horthy Miklós - Egy lovaguralkodó és népe

Nincs raktáron
Dr. Bernáth Zoltán -  Horthy Miklós -  Egy lovaguralkodó és népe
állapot
antikvár könyv, jó állapotú
ISBN
978-963-7524-45-5
850 Ft
A vásárlás után járó pontok: 9 Ft
Részletek

Dr. Bernáth Zoltán 2006-ban töltötte be 90. életévét. A bírói ítélkezés jóformán minden területén dolgozott. Tanácsvezető bíróként ment nyugdíjba.
A II. világháború alatt bejárta Európát - többnyire gyalogmenetben mint katona vagy hadifogoly - Ukrajnától a Párizsi-medencéig.
Eddig megjelent nagysikerű könyveiben jogi szemszögből vizsgálja a XX. sz. történéseit, különösen a békediktátumok hatását Magyarországra.
Thomas Sakmyster amerikai történész professzor írja: "A kormányzó igazat mondott, amikor azt állította, hogy nem kíván megkoronázott uralkodó lenni. Ám a gyakorlatban az évek során tudatos tervezés és ambíció nélkül is alkotmányos uralkodóvá vált, akit Magyarország utolsó királyának is nevezhetnénk. Mint a sikeres monarchiák általában, népe számára ő is a hatalom, az autoritás és a dicső nemzeti múlttal való kapocs jelképévé nőtt." (Rubicon, 2001/1-2)
Ezt az idézetet is indokolja, hogy Horthy Miklóst uralkodónak nevezzem.
Vallom, hogy Horthy Miklós volt az utolsó lovaguralkodó. Vallom, mert kortársa voltam - legalábbis egy ideig - és mint tanú én is belekerültem abba a kavarodásba, forgószélbe, amelyik a XX. században végigsepert a világon, és Európában annyi tragédiát okozott. Nem véletlen, hogy Horthy Miklóst ez a korszak tette naggyá, és egy idő elteltével a világtörténelemben is jelentős szerepet fognak neki tulajdonítani. Úgyis, mint a nemes értelemben vett lovagnak. Akinek a lovagiasságát nem én említettem meg először. Nem is barátai, hanem az ellenfelei...

Adatok
szerző
Dr. Bernáth Zoltán
cím
Horthy Miklós
alcím
Egy lovaguralkodó és népe
kiadó
Pallas Antikvárium Kft.
kiadási év
2007
oldalszám
181
kötés
puha kötés
Cikkszám
108320
Vélemények
Legyen Ön az első, aki véleményt ír!