Dr. Csicsor János szerk. - Erjesztett Élet Éltető Étkeink

-10%
Raktáron
Raktárkészlet:
6 db
Dr. Csicsor János szerk. - Erjesztett Élet Éltető Étkeink
2 500 Ft
2 250 Ft
Kezdete: 2020.08.13   A készlet erejéig!
A vásárlás után járó pontok: 45 Ft
Részletek

Az erjesztés – vagy más néven fermentáció – a szerves anyagok (tápanyagok) enzimek hatására történő átalakítása, lebontása. A táplálékok bélrendszerünkben történő átalakítása, lebontása is fermentáció.

A bélrendszerünkben az emésztés során az enzimeket mikroorganizmusok (élesztőgombák, bacilusok, penészgombák) termelik oxigéntől elzárva (anaerob), vagy oxigén jelenlétében (aerob). A savas vagy lúgos közeg pedig segíti (vagy éppen gátolja) az emésztési és felszívódási folyamatokat.

Erjesztés nélkül nem ismerhetnénk a kávét, a kakaót, a bort, a sört, a pálinkát, a fekete teát, de az olajbogyó, a szójaszósz és a sajtok sem kerülhetnének az asztalunkra.

Sajnos az utóbbi 50-100 év során ezt a természetes egyensúlyi folyamatot, ami az ember és bélflórája között fennállt, súlyosan veszélyeztetik a környezeti hatások, valamint jelenlegi étkezési szokásaink és lehetőségeink. A mikrobiológia, és kutatóorvosi eredmények minden kétséget kizáróan igazolják, hogy rossz úton járunk. Elfelejtettük őseink gyógyító konyháját és Hippokratész tanácsát: „Ételed legyen a gyógyszered”.

Ez a rövid összefoglaló kísérletet tesz arra, hogy megértsük, hol rontottuk el, és hogyan lehetne rendbe hozni étkezési kultúránkat.

Kérjük olvasóinkat, tekintsék ezt a dolgozatot egy nagyobb lélegzetű munka előzetesének, ahol a magyarság mára szinte elfeledett, nagybecsű búzáiból sült lágy kenyere, és megbecsült kerti földjei adta növények „erjesztmény-varázsait” alaposan átvesszük. Az élet élni akar, és az élet nemesbítése nemcsak jussunk, hogy előbbre jussunk, hanem felelősség is. Tisztelettel adózunk eleink hagyatéka előtt, tovább nemesbítve azt, így a nemesbített visszahat a nemesbítőjére, és a számolható időn túl megélhetővé válik a valós idő is.

Somlósi Lajos

dr. Csicsor János

Adatok
szerző
Dr. Csicsor János szerk.
cím
Erjesztett Élet Éltető Étkeink
alcím
Bevezetés a fermentált ételek kultúrájába és ami őseink konyhájából megmaradt / Somlósi Lajos előadásai alapján készült jegyzet
kiadó
OOK-PRESS KFT KIADÓ
kiadási év
2020
állapot
ÚJ
oldalszám
77
kötés
puha kötés
ISBN
9786150082882
Cikkszám
108237
Vélemények

Legyen Ön az első, aki véleményt ír!