Dr. Nemes András - Jász vagyok Szolnokon (dedikált példány)

Raktáron
Raktárkészlet:
1 db
Dr. Nemes András - Jász vagyok Szolnokon (dedikált példány)
állapot
antikvár könyv, jó állapotú
ISBN
9637880992
1 700 Ft
A vásárlás után járó pontok: 17 Ft
Részletek

.....Vajon példaképül állítottuk valaha is saját nagyjainkat? Olyan kiváló európai gondolkodók éltek Szolnokon, mint a kereken ötszáz éve született Szegedi Kis István - a magyar Pál apostol, vagy Geleji Katona István, a későbbi gyulafehérvári református püspök, kinek élete és munkássága nemcsak Erdély, hanem a mai Európai Unió történetének is fontos fejezete.
Vajon hányan ismerik a világhírnevet szerzett biokémikus Laki Kálmánt, a munkás Dancsi Józsefet, a Szolnok megyei Munkástanács egykori elnökét, vagy Dobos Károly református lelkészt, akit Izrael Állam Jad Vasem címmel tüntetett ki? Pedig életük és küzdelmük örök példa arra, hogy a legnehezebb időkben is meg lehet maradni igaz embernek. Ők is szolnokiak voltak; az üldözötteket segítették a német majd az azt követő tartós szovjet megszállás alatt. Mindkét diktatúrát elutasították, ezért bűnhődniük kellett.
Vajon hányan tudják, hogy 156. november 4-ét követően Szerov hadseregtábornoknak - a KGB főnökének - koreográfiája alapján Szolnokon nemcsak az A variáns: A Kádár-kormány, hanem a B variáns: a Rákosihoz hű erők is készenlétben álltak a Megyeházán?
A szolnoki sportolók páratlan olimpiai sikerei is szorosan kötődnek a magyar forradalomhoz. A szovjet haderő tankjai Góliátként tiporták el Magyarország függetlenségi törekvéseit, de vízilabdában Dávid győzött az 1956-os melbourne-i magyar-szovjet olimpiai döntőn. Ennek részese volt két szolnoki fiatal: Boros Ottó és Kanizsa Tivadar. Hollywoodban filmet forgatnak erről a drámáról, melyet a tervek szerint 2006-ban a forradalom ötvenedik évfordulóján mutatnak majd be.
Vajon hányan tudják, hogy Maxim Gorkij egyik legjobb barátja Mokry-Mészáros Dezső festőművész volt, aki a korai magyar szürrealizmus egyik kimagasló alakja Csontváry Kosztka Tivadar és Gulácsy Lajos mellett? A művész Édesanyám nagybátyja volt.
nekem a Jászság a gyermekkoromat jelentette: Gőz Nagymama érdes, munkában megkeményedett kezének simogatását, a kíséri földet, az állatok illatát, a frissen fejt tej és a rétes ízét. Jászkiséri tanyánk hátterében ott kéklett a Mátra. Sokan úgy tartják, hogy éppen a hegyek látványa miatt választották e tájat letelepedésre a perzsákkal rokon nyelvet beszélő, a Kaukázus lábaitól idevándorló őseink, akiknek a székelyekhez hasonlóan különleges kiváltságaik voltak.
Vannak népek, mint a skótok, baszkok, írek amelyek közösségük érdekében különleges áldozatvállalásra képesek. A jászok is ilyenek. Ennek ékes bizonyítéka az éppen 260 éve történt Redemptio, melynek példaértékű története is megtalálható könyvemben.

Adatok
szerző
Dr. Nemes András
cím
Jász vagyok Szolnokon
kiadó
Axel Springer
kiadási év
2005
oldalszám
257
kötés
kemény kötés védőborítóval
megjegyzés
dedikált példány
kiegészítő információk
készült 1000 példányban
Cikkszám
407377
Vélemények
Legyen Ön az első, aki véleményt ír!