Dr. Csikváry László - Az angóranyúl tenyésztése

Raktáron
Raktárkészlet:
2 db
Dr. Csikváry László - Az angóranyúl tenyésztése
állapot
antikvár könyv, jó állapotú
ISBN
9632311183
1 500 Ft
A vásárlás után járó pontok: 15 Ft
Adatok
szerző
Dr. Csikváry László
cím
Az angóranyúl tenyésztése
kiadó
Mezőgazdasági Kiadó
kiadási év
1982
oldalszám
213
kötés
kemény kötés
kiegészítő információk
Fekete-fehér fotókat, ábrákat tartalmaz.
Cikkszám
9632311183
Vélemények
Legyen Ön az első, aki véleményt ír!
Tartalom
Bevezetés 5
Az angóratenyésztés története 7
Múltja és jelene az egyes országokban 7
Múltja és jövője Magyarországon 12
Az angóranyúl rendszertani helye, származása, fajtatípusai és színváltozatai 18
Rendszertani helye 18
Származása 19
Az angóranyúl fajtaleírása 22
Testtömeg 22
Testalkat 24
Fajtajelleg 24
Összbenyomás 25
Ápoltság 25
Típusai és színes változatai 25
Öröklési ismeretek 29
Gyapjúismeret 34
Szöveti szerkezet 36
Szálféleségek 37
Az angóragyapjú mennyiségét és minőségét befolyásoló tényezők 40
Az angóragyapjú értékmérő tulajdonságai 44
Szálfinomság 44
Tömöttség 45
Benőttség 46
Kiegyenlítettség 46
Szín és fény 46
A pehely- és fedőszőrök aránya 48
Fizikai tulajdonságok 49
Nedvszívó képesség és festhetőség 50
Filcesedés 50
A tenyészkiválasztás és a selejtezés irányelvei 53
Értékmérő tulajdonságok 53
Az egyedek teljesítményének nyilvántartása 61
Szelekció 63
Az angóranyúl bírálata 66
Küllemi bírálat 66
Bírálati rendszerek 68
A gyapjúhozam és a küllem kombinált pontszámos értékelése 75
Teljesítményvizsgálat 76
Teljesítményvizsgált angórák kiállítási értékelése 81
Az angóranyúl törzskönyvezése 82
Takarmányozás 87
Emésztésélettani alapismeretek 87
Takarmányozási alapfogalmak 90
A takarmányok összetétele 92
Víz- és szárazanyag-tartalom 92
Nitrogéntartalmú anyagok 92
A nyersrost és a nitrogénmentes kivonható anyagok 93
Zsírok 95
Vitaminok 95
Ásványi anyagok 97
Takarmányszükséglet 98
Nyersrostszükséglet 98
Táplálóanyag-szükséglet 99
Ivóvízigény 100
Az angóranyúl takarmányai 101
Zöldtakarmányok 102
Tömegtakarmányok 103
Abraktakarmányok 105
Egyéb takarmányok 107
Angóratápok 110
Takarmánykiegészítők 113
Takarmánykert a háztájiban 116
Takarmányozási módszerek 117
A tömegtakarmányok etetése 117
A takarmányozási hibák következményei 121
Etetési rend 122
Az angóra elhelyezése, tenyésztése és tartása a háztájiban 124
Zárt istállós tartás 126
Az istálló szigetelése 130
A légcsere megoldása 131
Világítás 134
Fészer alatti elhelyezés 136
Ketrecek és használati tárgyak 136
Ketrecek 136
Etető- és itatóedények 145
Szénarács 150
Elletőláda 150
Szállítóketrecek 153
A tenyészanyag beszerzése 154
Szaporítás 155
Ivarzás 155
Fedeztetés 156
Vemhesség 158
Ellés 159
Fészekvizsgálat 160
Hányszor szaporítsunk egy évben? 161
Fölnevelés 162
Tejtermelés 162
Dajkaságba adás 166
Elválasztás 167
A gyapjú gondozása 168
Fésülés, kefélés 168
A gyapjú tépése 170
A gyapjú nyírása 170
A nyírás ideje 170
A nyírás módja 172
A gyapjú nyírás utáni osztályozása, mérése és raktározása 183
A lenyírt gyapjú osztályozása és tárolása 184
Az angóranyúl húsának, bőrének és trágyájának hasznosítása 185
Telephigiéniai ajánlások 188
A tenyésztett helyének megválasztása 189
Az istállózott tartás higiéniai követelményei 190
A fertőtlenítés 192
A fiókák korai elhullásának okai és a megelőzés lehetőségei 193
A tenyészállat-vásárlás irányelvei 196
Az egészséges és a beteg nyúl viselkedése 197
A nagyüzemi angóratenyésztés lehetőségei 199
Termeltetés és értékesítés 204
Jelenlegi helyzet 204
A fejlesztés lehetőségei 205
Irodalom 208