Dzselál Ed-Dín Rúmí - Rúmí aranykora - Válogatott költemények

-15%
Raktáron
Raktárkészlet:
4 db
Dzselál Ed-Dín Rúmí - Rúmí aranykora - Válogatott költemények
állapot
ÚJ
ISBN
9789635070541
4 990 Ft
4 242 Ft
Kezdete: 2021.09.21   A készlet erejéig!
A vásárlás után járó pontok: 42 Ft
Részletek

"A szem dolga látni mindent,
a lélek a saját örömére van.
A fej dolga egy: szeretni az igaz szerelmet.
A lábé: Futni utána."

Dzselál ed-Dín Rúmí metaforikus költészete a perzsa nemzeti versnem mindkét formájában kibontakozott. Az egyik a rímes-időmértékes ódák (ghazelek) asszociációkkal gazdag világa, ami a korábbi nyugati versolvasói ízléssel szemben a posztmodern korban már közérthetőbbé, befogadhatóbbá vált az olvasók számára. A másik a többnyire négysoros epigrammák (rubá'ík), a rímes-időmértékes versek (a a b a vagy a a a a rímképlettel).
Rúmí költészetében már a letisztult, kikristályosodott szúfí értékrend ölt testet.

- A költő, mint nagy lélek, felmutatja nekünk az örökkévalóságot, felébreszti és felemeli lelkünket a földi érzéketlenségből s azt akarja, hogy magunkat a tükörben és egymásban is szépnek lássuk.
- Ez a természetes egyéni felfelé vágyódási folyamat azonban - az egyén és a közösség kapcsolatát ért megrázkódtatások következtében - szükségszerűen megtorpan és esetleg vissza is fordul.
- Az egyén földi és égi közötti lebegése és átváltozásai a misztikus lírai nyelv és a gazdag érzéki-tárgyi képszimbolika formájában öltenek verset.

Az ódák és epigrammák mellett Rúmí költészetének harmadik kiemelkedő területe az elbeszélő költemények. E misztikus, tanító költemények alkotják a Rúmí főművének tekintett Meszneví-je ma'naví-t (röviden: Mesznevít), a szúfízmus bibliáját, és egyben tükrözik azt is, hogy a szúfízmus beolvadt az iszlámba.

A kedves olvasó eme gyűjteményes kötetben, gondosan válogatott verscsokrok formájában a misztikus költő mindhárom lírai világába betekintést nyerhet.

"Emlékezz arra, amint Te szeretsz, az Isten is úgy lesz Veled."

Adatok
szerző
Dzselál Ed-Dín Rúmí
cím
Rúmí aranykora
alcím
Válogatott költemények
kiadó
Édesvíz Kiadó
kiadási év
2019
oldalszám
252
kötés
kemény kötés
Cikkszám
9789635070541
Vélemények
Legyen Ön az első, aki véleményt ír!