Ék Erzsébet - Magyarországi viseletek / Hungarian costume / Kostüme in Ungarn

Raktáron
Raktárkészlet:
1 db
Ék Erzsébet - Magyarországi viseletek / Hungarian costume / Kostüme in Ungarn
állapot
antikvár könyv, jó állapotú
ISBN
9637854223
1 900 Ft
A vásárlás után járó pontok: 19 Ft
Részletek

Ez a könyv sokéves kutató-, gyűjtő- és tervezőmunka eredménye.
Mióta - vagy amikor - nem járunk meztelenül, a ruha az ember nyolcadik "bőrrétege". Azt, hogy milyen ez a "bőrréteg", sok tényező befolyásolja: a földrajzi és az időjárási viszonyok, a társadalmi kultúrközeg, esztétikai irányzatok, gyakorlatias célszerűségi szempontok, és nem utolsósorban a ruha viselőjének testalkata, személyisége, valamint az anyagi körülményei, s az, hogy ebből mit kíván a ruhája által "közölni" a környezetével, a világgal.
Mindezeket figyelembe véve igyekeztem a könyv összeállítása során tipikus és egyedi figurákon bemutatni - történelmi időrendben - a magyarországi viseleteket a honfoglalás korától napjainkig. Alapvető célkitűzésem az volt, hogy közérthető, képes beszámolót adjak divattörténetünk alakulásáról a szakmabeliek, de mindenekelőtt a nem szakmabeli olvasók számára. A bemutatott öltözeteket hiteles, korabeli dokumentumok alapján rekonstruáltam, abban bízva, hogy a szemlélő a viseleteket hozzácsatolja a történelemből már ismert közéleti alakokhoz, vagy akár irodalmi figurákhoz.
A gyűjteményben egyforma hangsúllyal szerepel a mindeddig csak külön-külön, vagy egyáltalán be nem mutatott sokféle viselet.
Mivel nem az vezetett, hogy a magyar viselettörténet tudományos tanulmányát írjam meg, eltekintettem az alapanyagok és szabásminták szakmai elemzésétől, de rövid irodalomjegyzéket csatoltam a könyvhöz, hogy aki a tárgykörben szélesíteni kívánja tudását, eljuthasson a legfontosabb ismereteket tartalmazó vagy éppen forrásértékű művekhez.

Adatok
szerző
Ék Erzsébet
cím
Magyarországi viseletek / Hungarian costume / Kostüme in Ungarn
alcím
A honfoglalástól napjainkig / From the conquest to the present day / Mode vom 9. bis 20. Jahrhundert
kiadó
Littoria Könyvkiadó
kiadási év
1994
oldalszám
160
kötés
kemény kötés
Cikkszám
9637854223
Vélemények
Legyen Ön az első, aki véleményt ír!