Eugene O'Neill - Drámák 2.

Raktáron
Raktárkészlet:
1 db
Eugene O'Neill - Drámák 2.
850 Ft
A vásárlás után járó pontok: 17 Ft
Eugene O'Neill
Drámák 2.
antik (Európa Könyvkiadó), 1974
524 o., vászon kötés védőborítóval, jó állapotú
védőborító kopottas, pici sérülésekkel
850.-
Részletek
Az amerikai dráma forradalmasítójának óriási életművéből válogattuk kétkötetes kiadványunk anyagát. A nyolc dráma – O’Neill alkotóművészetének megannyi pillére. Korai periódusának érett darabja az egyfelvonásos Jones császár; már teljesen fegyverzetben mutatja az írót a szerzés és szerelem tragédiája, a Vágy a szilfák alatt; modern pszichológiai irányzatok ihlették a monumentális Különös közjátékot – amely egyébként O’Neill legsikeresebb darabja volt. Az első kötet a klasszikus görög tragédia XX. századbeli változatával, az Amerikai Elektra -trilógiával zárul.
A második kötet néhány későbbi darabot tartalmaz. O’Neill tervezett óriási drámaciklusa, amely egy család történetén át az Egyesült Államok történelmének másfél századát ölelte volna fel, befejezetlen maradt. Egyetlen darabját öntötte végleges formába az író: az Egy igazi úr a régi jóvágású ír bevándorló, a lecsúszott úriember drámája, aki a „született” jenki iparmágnással kerül konfliktusba.
Az Eljő a jeges önéletrajzi elemeket villant fel: Harry Hope fogadója „pap-Jimmy” kocsmáját idézi, ahol az író ifjúkorában a társadalom számkivetettjeivel, az alkohol és a kábítószer kétes mámorával ismerkedett.
Szinte teljesen önéletrajzi fogantatású az Utazás az éjszakába, a Tyrone család sem együtt, sem egymás nélkül nem boldoguló, gyilkos szenvedélyekkel birkózó, szeretet és gyűlölet hálójában vergődő négyesének drámája. A család egyik fia bukkan fel a kötet utolsó darabjában, a Boldogtalan hold-ban, ebben az O’Neill kései éveire jellemző fájdalmasan lírai remekműben.
A drámákat Bányai Geyza, Ottlik Géza, Vajda Miklós és Vas István fordította.
Adatok
Cikkszám
349773
Vélemények
Legyen Ön az első, aki véleményt ír!