Földesi Tamás - Mikor igen, mikor nem?

Raktáron
Raktárkészlet:
1 db
Földesi Tamás - Mikor igen, mikor nem?
állapot
antikvár könyv, jó állapotú
ISBN
978-963-926-337-6
1 080 Ft
A vásárlás után járó pontok: 11 Ft
Részletek

Földesi Tamás legújabb, tizenharmadik kötete az engedelmesség problémáival foglalkozik. Ez az első munka, amelyet magyar nyelven ennek a témakörnek szenteltek.
A könyv alapgondolata az, hogy szemben azzal a közkeletű felfogással, amely az engedelmességet egyértelműen erénynek tartja s az engedetlenséget erkölcsi fogyatékosságnak (lásd a jó gyerek engedelmes, a jó tanuló is az, a jó állampolgár engedelmeskedik a törvényeknek, stb.), a szerzőnek az az álláspontja, hogy a valóságban a helyzet sokkal bonyolultabb.
Az engedelmesség értéke nagyban függ attól, hogy milyen társadalmi alrendszerben kerül sor ilyen magatartás tanúsítására, és attól is, hogy ki, kinek, miért, hogyan, milyen körülmények között és milyen következményekkel engedelmeskedik.
Ennek elemzése során azonban az is kiderül, hogy egyrészt nagyon sokféle engedelmesség létezik, másrészt nemegyszer az engedetlenség a kívánatos cselekedet. Gondoljunk például az embereknek a diktatúrához való viszonyára, vagy arra, hogy a szocializálás során a gyerekeket nemcsak arra kell megtanítani, hogy igent mondjanak, hanem arra is, hogy nemet (lásd ne fogadj el édességet idegentől).
Ennek az alapgondolatnak a jegyében a szerző a könyvében négy társadalmi alrendszert vizsgál: a vallást, a politikát, a jogot és az erkölcsöt, s ennek során igen sokoldalú, árnyalt kép bontakozik ki arról, hogy milyen válasz adható a könyv címére: "Mikor igen, mikor nem?".

Adatok
szerző
Földesi Tamás
cím
Mikor igen, mikor nem?
alcím
Gondolatok az engedelmességről és az engedetlenségről
kiadó
Papirusz Book
kiadási év
2008
oldalszám
228
kötés
puha kötés
kiegészítő információk
Dedikált példány.
Cikkszám
455325
Vélemények
Legyen Ön az első, aki véleményt ír!
Tartalom
Bevezetés 7
Az engedelmesség vallási koncepciói 15
A politika és az engedelmesség 61
Az ókori diktatúrák 61
A modern diktatúrák és az engedelmesség 88
A demokrácia és az engedelmesség 108
A jog és az engedelmesség 143
Erkölcs és engedelmesség 185
Befejezés 219