Földi Pál - A Waffen-SS parancsnokai

Nincs raktáron
Földi Pál - A Waffen-SS parancsnokai
állapot
antikvár könyv, jó állapotú
ISBN
963-375-335-X
650 Ft
A vásárlás után járó pontok: 7 Ft
Részletek

Fekete volt az egyenruhájuk, jelvényük, jelvényük az ezüst halálfej, zubbonyuk hajtókáján a pogány "Nibelungok" villámalakú kettő SS-runája villogott, és jelmondatuk, amit az övcsatjukon viseltek, "Becsületem a hűség!" volt.
Mindez jellemezte őket. Pogányok voltak a szó legszorosabb értelmében, és nyomukban a halál járt. Fekete egyenruhájuk a sötétség erőit idézte, és cinikus jelmondatuk - amit a legutolsó SS-baka is szentségnek tekintett - "felmentette őket" a gaztettek felelőssége alól.
Valójában Dürer híres metszetén lévő lovag jut az ember eszébe róluk, aki teljes fegyverzetben, mereven előre, a célra tekintve, rendíthetetlen elszántsággal lovagol, és mögötte ott settenkedik elmaradhatatlan kísérőként a halál és az ördög.
Jóllehet a nácizmus, eme szörnyszülött "termékei" voltak, már javában dúlt a világháború, amikor magasabb egység szinten megjelentek a csatatereken, és néhány hónap alatt félelmetes hírnévre tettek szert. Amerre csak elhaladtak, félelmet és tekintélyt parancsolt a megjelenésük. Artyemenko szovjet tábornok mondotta már a háború után, hogy a Vörös Hadsereg egységei fellélegeztek, ahányszor az SS-alakulatokat kivonták arcvonaluk elől.

Adatok
szerző
Földi Pál
cím
A Waffen-SS parancsnokai
alcím
Mítosz és valóság
kiadó
Anno Kiadó
oldalszám
198
kötés
puha kötés
Cikkszám
269684
Vélemények
Legyen Ön az első, aki véleményt ír!
Tartalom
Előszó 7
A Waffen-SS magasabb egységei 13
Hadsereg szintű alakulatok 13
Hadtestek 14
A Waffen-SS hadosztályai 15
A Waffen-SS rendfokozatai 28
A Waffen-SS rendfokozati jelzései 29
A Waffen-SS magasabb parancsnokai 34
Utószó helyett 187
Függelék 189
Felhasznált irodalom 192
Index 194