Frank Zsófia - Gyógyító étkezés 1. - Testünk táplálása

Nincs raktáron
Frank Zsófia - Gyógyító étkezés 1. - Testünk táplálása
állapot
antikvár könyv, jó állapotú
ISBN
9786155350085
650 Ft
A vásárlás után járó pontok: 7 Ft
Részletek

Miért fontos megismerkednünk étkezésünk egészségfenntartó, betegségmegelőző és gyógyító hatásaival? Hogyan érjük el, hogy e hatások működjenek bennünk? Mi a kapcsolat egészségünk meggyengülése és táplálkozásunk milyensége, mennyisége és időpontjai között? Miért van szükségünk méregtelenítésre, és hogyan tehetjük meg ezt a leghatékonyabban? Képesek vagyunk elrettentő fogyókúrák nélkül szabályozni a testsúlyunkat? E kérdésekre egy olyan egyszerű és magától értetődő dolog ad választ, amelyet mindennap többször is művelünk anélkül, hogy különösebb fontosságot tulajdonítanánk neki, pedig jelentős szerepet játszik abban, hogyan érezzük magunkat a bőrünkben. Vagyis: a válasz a napi étkezésünkben rejlik.
A könyv ezzel foglalkozik. Ismerteti a táplálkozással kapcsolatos régi és mai elméleteket, ismereteket és használható tanácsokat ad arra vonatkozóan, hogyan, mikor és mit együnk ahhoz, hogy táplálékunk jól-létünket szolgálja. Biztosít bennünket arról, hogy a helyes táplálkozáshoz, amely egészségünk és ideális testsúlyunk megőrzésének, esetleges javításának eszköze, nincs szükségünk külön tanulásra, vagy bonyolult táplálkozási rendszerek magunkra kényszerítésére, csupán önmagunk iránti nagyobb, odaadóbb figyelemre, valamint annak tudatosítására, hogy a táplálkozás nem csak testi mivoltunkat érinti, hanem segítségével egész valónkat, vagyis energetikai, lelki és szellemi lényünket is tápláljuk.
Tehát a Gyógyító étkezés a táplálkozást és az ivást a természetgyógyászat szemszögéből figyeli. Ezért futólag ismerteti az alapvető természetgyógyászati gondolkodást, ami az ember holisztikus mivoltából kiindulva szemlél mindent, beleértve a táplálkozást is. Ezután kerít sort a gyakorlati tudnivalókra.

Adatok
szerző
Frank Zsófia
cím
Gyógyító étkezés 1.
alcím
Testünk táplálása - Táplálkozás, méregtelenítés, testsúlyszabályozás, test és tudat, egészségünk megőrzése táplálkozásunkkal, receptek
kiadó
Csepp Kiadó
kiadási év
2013
oldalszám
181
kötés
puha kötés
Cikkszám
850346
Vélemények
Legyen Ön az első, aki véleményt ír!
Tartalom
Előszó 9
Célkitűzések 9
Az ember és a táplálkozás 10
Alaptételek: Az vagy, amit megeszel, azzá válsz, amit gondolsz 11
Kapcsolatunk a testünkkel 12
Az orvostudomány és a természetgyógyászat összevetése a gyógyítás, méregtelenítés
és a táplálkozás szempontjából néhány gondolat erejéig 13
Az önmagunk iránti felelősség kérdése 15
Köszönetnyilvánítás 17
I. Az ember felépítése. Test és tudat 19
Kiindulási pontok 20
Test cs tudat 21
A fény szerepe 24
Különböző intelligenciák 26
Finomanyagi testek, aurák 27
Energiaközpontok, vagyis csakrák cs energiapályák, vagyis meridiánok 29
II. Az ember felépítése. Elemek és alkatok 31
Egészségünk és a rezgések 31
Az anyag, az energia és a mozgás, áramlás összefüggései 32
Az ember energetikai felépítése 33
Az ember eredete 35
Különböző típustanok 37
A saját típusom megállapítása 45
III. A táplálkozás jelentősége 47
Egészségünk megőrzése táplálkozásunkkal 47
Életmódunk 49
Az életfunkciók egyik alapja: az anyagcsere 52
Lúgos táplálkozás 54
Fény a táplálkozásunkban 58
A víz és a fény 60
Energiaszintünk 62
Betegségeink és táplálkozásunk: többletek, hiányok, civilizációs megbetegedések 64
Lelki egyensúlyvesztéseink és a táplálkozás összefüggései 66
IV. Tanítások, elméletek a táplálkozásról. A hagyományok szerint 69
Spirituális tanítások a táplálkozásról 70
Biblia 70
Korán 72
Esszénus Béke Evangélium 73
Sant Mat 74
A tiszta étel 76
Hányszor és mikor étkezzünk? 78
A túlzott mértékű és az elégtelen mennyiségű táplálék fogyasztásának hatása 79
V. Tanítások, elmeletek a táplálkozásról.
Ájurvéda és taoizmus 81
Az Ájurvéda és az egyensúly 81
Az Ájurvéda meghatározása 82
Alapfogalmai: ősanyagok vagy elemek és dósák 83
Elemek, alkat és táplálkozás az Ájurvédában 85
A táplálkozás szempontjai az Ájurvéda szerint 89
Méregtelenítés az Ájurvédában 90
A taoizmus. Az Egy, egyensúly, tökéletes harmónia 91
Jin-Jang - a Kettősség, ellentétpárok 92
A három tisztaság vagy a három tiszta erő - a Hármasság 94
A csi - az életerő fogalma 94
Az öt elem tana 95
Az öt elem működése, ciklusai: a tápláló és a szabályozó ciklus 97
A taoizmus emberképe 97
A hagyományos kínai orvoslás 98
VI. Tanítások, elméletek a táplálkozásról. Napjainkban 101
A makrobiotika 101
A makrobiotikus étrend 103
Bircher-Benner-féle étrend 108
Teljes értékű táplálkozás, reformétrend 109
Választóétrendek 111
Testkontroll 112
Vércsoport szerinti étrend 113
Vegetáriánizmus 115
A víz fontossága 116
VII. A táplálkozás fontos kérdései 119
Táplálkozási énkép 119
Táplálkozási intelligencia 120
Mire ügyeljünk? 121
Mit együnk? 123
Mit ne együnk? 125
Mikor együnk? 126
Az éhség és a jóllakottság megállapítása 127
Hogyan étkezzünk? 128
Amit tennünk érdemes: 128
Milyen táplálék felel meg típusunknak? 129
VIII. Méregtelenítés 131
Lelki méregtelenítés 131
Stressz 132
Akadályok az áramlásban 133
Feldolgozatlan érzelmek 133
Az elengedés, az elfogadás, a megbocsátás és hiányuk 134
A rend és hiánya 134
A testi méregtelenítés fogalma 135
A testi méregtelenítés rendszere, szerepe, szükségessége 136
A méregtelenítés és a táplálkozás - alapelvek 137
Elsavasodás 138
A méregtelenítés módszerei 140
Böjtök 142
IX. TESTSÚLYSZABÁLYZÁS 145
Igaz történetek 145
Elméleti megközelítés 147
A belső és külső forma összefüggése 148
A testsúlyszabályzás szempontjai: testi, energetikai, lelki 149
Kapcsolata a testtípusokkal 150
Kapcsolata az öt elemmel 151
A testsúlyszabályzás gyakorlata 152
1. függelék: Táplálkozási alapelvek 155
Összefoglalva: táplálkozási alapelvek és alapanyagok 155
2. függelék: Receptek 158
Ájurvédikus megközelítés 158
Makrobiotikus megközelítés 158
Vegetáriánus receptek 160
Felhasznált és ajánlott irodalom 177
A 2. függelék irodalomjegyzéke 181