Galaktika 254.

Raktáron
Raktárkészlet:
1 db
Galaktika 254.
állapot
antikvár példány, jó állapotú
600 Ft
A vásárlás után járó pontok: 6 Ft
Részletek

Az első szó jogán
Araszolok a pesti dugóban, és van időm mindenfélén gondolkodni. Például mit lehetne tenni a dugók ellen? Milyen lenne az ideális nagyvárosi közlekedés? Különböző SF-filmekben és -regényekben már sejtetnek egy-egy ötletet, ami javíthatna a helyzeten.
Például automatizálni kellene a közlekedést. A dugókért a legnagyobb mértékben az emberek felelősek. Totojáznak a zöldnél, belemennek a "majdnem sárgába" és beragadnak a kereszteződés közepén, ugrálnak a sávok között, a forgalmat akadályozva parkolnak. És a két legnagyobb probléma két sofőrtípus: a nyuszik és a tigrisek. Csupa olyan "rendhagyó esemény", ami megzavarja a forgalom dinamikáját, mely érdekes módon tudományosan legjobban a folyadékok mozgásával írható le.
Ha kivennénk a sofőrök kezéből az irányítást, és komputerekre bíznánk, a becslések szerint 30-40 százalékkal nőne a hatékonyság. Két sáv forgalma úgy tudna egyesülni, mint egy cipzár, az autók nagy sebességgel is mehetnének 20 centiméterre egymástól, mert egyszerre fékez és gyorsít az egész sáv forgalma az igényeknek megfelelően.
Másik nagy probléma, hogy rengeteg helyet foglalnak el a parkoló autók. Ha ezek nem töltenék fel a városok útjainak szélét, sokkal gyorsabb lehetne a közlekedés. Hatékonyabb lenne a tömegközlekedés is, ha nem nagy buszokban gondolkodnánk, hanem kisebb automata járművekben, sokkal kötetlenebb útvonalakban.

Adatok
szerző
Burger István szerk.
cím
Galaktika 254.
alcím
Tudományos-fantasztikus folyóirat - XXXII. évfolyam 2011. május
kiadó
Metropolis Media Group Kft.
kiadási év
2011
oldalszám
98
kötés
puha kötés
sorozatcím
Galaktika
kötetsorszám
254
kiegészítő információk
Színes illusztrációkkal.
Cikkszám
308782
Vélemények
Legyen Ön az első, aki véleményt ír!
Tartalom

Lavie Tidhar: Héberpunk (harmadik rész) 6
Játékajánló 20
Robert Willey: A megszállás 22
Nyaralás az űrben 34
Erneszt Marinyin: Melegre várva 42
Filmajánló 48
Moskát Anita: Kelj fel és járj! 50
Interjú Robert J. Sawyerrel 62
Vittorio Curtoni: A fény 64
Kis Zoltán: Gyilkos csatolás 70
Könyvajánló 81
Megvalósult sci-fi 82
Brian W. Aldiss: Civilizáció 84