Georges Pillement - Az impresszionizmus enciklopédiája

Raktáron
Raktárkészlet:
1 db
Georges Pillement - Az impresszionizmus enciklopédiája
állapot
antikvár könyv, jó állapotú
ISBN
963-13-1526-6
1 300 Ft
A vásárlás után járó pontok: 13 Ft
Részletek

Az impresszionizmus ma is úgy él a művészeti köztudatban, mint a klasszikus művészeti korszakokat követő, forradalmian új periódus; az oly sok botrányt kavaró, vitát kiváltó első "izmus" A szabadban való festés gyakorlatát követő, az akadémikus kompozíciót, sőt a komponálás szükségszerűségét elvető új irányzat ugyanakkor vérbő festőisége, ragyogó színes, kötetlen és egyben "behízelgő" témái miatt az egyik legnépszerűbb művészeti áramlattá vált; többek között erre vall, az impresszionista képek csillagászati ára, és az impresszionizmusról szóló kiadványok iránti csillapíthatatlan érdeklődés.
Maurice Sérullaz, a Louvre igazgatója, ezt a könyvet az impresszionista csoport első kiállításának (1874) századik évfordulóján adta közre.
A bevezető tanulmány a mozgalom portréját vázolja fel, ismertetve az irányzat főbb jellegzetességeit és az irodalommal, lírával, zenével való összefüggéseit.
A könyv lexikon jellegű része nemcsak a mozgalom tagjait mutatja be olykor kismonográfiaszerű elmélyültséggel, hanem az impresszionizmus előfutárait, hanem az impresszionizmus előfutárait, valamint mecénásait, a kitűnő ítélőképességű műkereskedőket, pártfogó kritikusokat és esztétákat, akik hitükkel és kitartásukkal lehetővé tették a mozgalom kibontakozását.
Székely András utószava ezt a gazdag és színes összképet a magyar impresszionizmus rövid történetével egészíti ki. A könyvben a magyar festészeti anyaggal együtt 437 illusztráció szerepel, ebből 104 színes.

Adatok
szerző
Georges Pillement
cím
Az impresszionizmus enciklopédiája
kiadó
Corvina Könyvkiadó
kiadási év
1983
oldalszám
294
kötés
kemény kötés védőborítóval
megjegyzés
törődött borító
Cikkszám
930758
Vélemények
Legyen Ön az első, aki véleményt ír!
Tartalom
Maurice Sérullaz: Bevezetés 7
Georges Pillement: Az impresszionizmus előfutárai 27
Maurice Sérullaz: Az impresszionisták 61
Bertrand Marret: Az impresszionizmus támogató 207
Francois Duret-Robert: Az Árverési Csarnok ítélete 244
Székely András: Az impresszionizmus Magyarországon 251
Az impresszionista kiállítások 270
A magyar impresszionista festészet fontosabb kiállításai 274
Képjegyzék 275
Névmutató 288