Gonda Irén szerk. - Kisállattenyésztők zsebkönyve

Nincs raktáron
Gonda Irén szerk. - Kisállattenyésztők zsebkönyve
állapot
antikvár könyv, közepes állapotú
ISBN
963-230-657-0
740 Ft
A vásárlás után járó pontok: 7 Ft
Adatok
szerző
Gonda Irén szerk.
cím
Kisállattenyésztők zsebkönyve
kiadó
Mezőgazdasági Kiadó
kiadási év
1974
oldalszám
322
kötés
puha kötés
megjegyzés
gyenge ragasztás
kiegészítő információk
Kihajtható melléklettel. 38 db fekete-fehér ábrával.
Cikkszám
434187
Vélemények
Legyen Ön az első, aki véleményt ír!
Tartalom
Bevezető (Gonda Irén)
A tojóhibridek tenyésztése és tartása (Bangó László - Grünfelder Lőrinc)
A hazánkban legelterjedtebb tojóhibridek 12
Fehér tojóhibridek 12
Barna tojóhibridek 12
Árutojást termelő állományok tartásának irányelvei 14
A nevelő- és tojótelep higiénés szabályai 14
Elhelyezési és tartási rendszerek 15
A hőmérséklet szerepe és a szükséges hőmérséklet biztosítása 15
A levegő állapota és cseréje 18
A fény szerepe és a világítás progamozása 19
A fény szerepe a növendéknevelésben 19
A fény szerepe a tojástermelésben 19
A világítási program és alkalmazása 20
Férőhelyszükséglet, technológiai berendezések 21
A tojóhibridek takarmányozása 22
A fehér hibridek takarmányozása 22
A barna hibridek takarmányozása 24
A tojók takarmányozása 25
A stressz-takarmányozás 26
Preventív jellegű tömegkezelések a tojóhibridek tartásában 26
Az eredményességet befolyásoló egyéb tényezők 27
A csőrkurtítás 27
A selejtezés 29
A szállítás 29
Szülőpárok tartásának irányelvei 30
A kakasok nevelése 30
A tenyésztojások kezelése 31
Az árutojás minősítésének szempontjai és osztályba sorolása 31
A friss tojás minőségi előírásai 32
A tartósított tojás minőségi előírásai 33
A tojás értékesítése 34
A pecsenyecsirke nevelése (Horn Péter)
A pecsenyecsirke-előállításra alkalmas hibridek és fajták 36
Hazai tenyésztésű húshibridek 37
Külföldi tenyésztésű húshibridek 37
Fajták 38
A pecsenyecsirke elhelyezése és gondozása 39
Az épülettel szemben támasztott követelmények 39
A nevelőház szellőztetése 39
A hőmérséklet és páratartalom szabályozása 41
A műanyás nevelés 42
A műanya nélküli teremfűtéses nevelés 43
Az almozás 44
A világítás 44
Az állománysűrűség 45
A pecsenyecsirke takarmányozása 46
Az etetés és az itatás módja 47
Az állományváltás lebonyolítása 48
A késztermék elszállítása 48
Az istálló takarítása, fertőtlenítése 49
A naposcsibék fogadása 49
Adatnyilvántartás a pecsenyecsirkenevelésben 50
Gyöngytyúktenyésztés, vágógyöngytyúk-nevelés (Miklósné Horváth Erzsébet)
Elterjedtebb gyöngytyúkfajták és -hibridek 52
Fajták 52
Hibridek 53
A gyöngytyúk értékmérő tulajdonságai 53
A hústermelő-képesség 53
A tojástermelő-képesség 54
A tojások termékenysége és keltethetősége 55
Az extenzív gyöngytyúktartás 56
Tözsállattartás 56
Növendék árugyöngytyúk-nevelés 56
Az intenzív gyöngytyúktartás 58
Tenyészállat-nevelés 58
Törzsállattartás 59
Pecsenyegyöngytyúk-nevelés 59
A gyöngytyúk takarmányozása 60
Pulykatenyésztés, vágópulyka-nevelés (Gonda Irén)
Az elterjedtebb pulyka-hibridek és a fajta 64
A hibridek 64
A fajta 65
A pulyka értékmérő tulajdonságai 67
A pulyka elhelyezése és gondozása 68
Az épülettel szemben támasztott követelmények 68
Az épületek szellőztetése 69
A hőmérséklet és a páratartalom szabályozása 70
Az almozás 70
A világítás 71
Férőhelyszükséglet, technológiai berendezések szükséglete 72
A pulyka takarmányozása 74
Takamányozás félintenzív tartás esetében 74
Takarmányozás intenzív tartás esetében 75
Az etetés és az itatás módja 76
Az eredményességet befolyásoló egyéb tényezők 78
A termékenyítés 78
A tenyésztojások gyűjtése, kezelése 79
A kotlás megakadályozása 81
A kétfázisos tojástermeltetés 81
A lúd termeltetése (Bögre János)
A pecsenyelúd-termelés 83
A pecsenyelúd előállítására alkalmas fajta 85
A pecsenyelúd félintenzív (nyári) nevelése 85
Az előnevelés 85
Az utónevelés 86
A takarmányozás 87
A pecsenyelúd intenzív (téli) nevelése 87
A nevelőépület előkészítése a naposlibák fogadására 87
A pecsenyelúd ápolása és gondozása 88
A takarmányozás 89
A libamájtermelés 90
Libamáj-termeltetési rendszerek 91
A termeltetési rendszerek szervezeti felépítése 93
A baromfiipar feladatai 94
A kooperáló mezőgazdasági üzem feladatai 94
A tömő feladatai 98
A májlúd hízlalása 100
A májtermelésre alkalmas fajta kérdése 100
Az állomány kora 100
A hízlalás időtartama 101
A tömések száma 101
A hízóállomány kiválasztása 103
A hízólúd elhelyezése 103
A takarmány előkészítése 104
A használatos tömőgép-típusok 104
A hízólúd gondozása, kényszervágása, szállítása 104
A lúd tartása tolltermeléssel 106
A tolltépés megszervezése 105
A pecsenyekacsa nevelése (Somlai Zoltán)
A pecsenyekacsa-előállításra alkalmas fajták és hibridek 109
A pecsenyekacsa elhelyezése és gondozása 110
A hőmérséklet és páratartalom szabályozása 110
Az almozás 111
A világítás 112
Férőhelyszükséglet, technológiai berendezése szükséglete 112
A pecsenyekacsa takarmányozása 113
A pecsenyekacsa-nevelés tartástechnológiája 114
Baromfikeltetés (Kiss István)
A tenyésztojás minőségi követelményei 117
A gépi keltetés fizikai és mechanikai feltételei 120
A keltetőtér hőmérséklete 120
A páratartalom szerepe 21
A keltetőgép légcseréje 121
A tojások forgatása és helyzete a keltetőgépben 122
A tojások hűtése 122
A külföldi keltetőgépek fontosabb típusai 123
Technológiai alapelvek és eljárások a különböző baromfifajok tojásainak keltetésében 128
A tyúktojások keltetése 128
A gyöngytyúktojások keltetése 130
A pulykatojások keltetése 131
A kacsatojások keltetése 132
A lúdtojások keltetése 134
A kelés időszakában tapasztalható rendellenességek, a kelésgyengeség 136
A baromfi takarmányozása (Schuska Alfréd)
Takarmányismeret 139
A takarmányok szerves és szervetlen táplálóanyag-tartalma 140
A takarmányok vitamintartalma 148
A takarmánykiegészítők 148
A takarmányok minősítése 151
Az állatok takarmányigénye 152
Az etetés módja 155
A kizárólag etetésre alkalmas keveréktakarmányok biztosítása 161
A gyári keveréktakarmányok 161
Keveréktakarmányok összeállítása koncentrátumok használata esetén 164
A házilag előállított keveréktakarmányok 166
Alapvető szabályok a baromfitakarmányozásban 166
Telepek, épületek, berendezési eszközök (Szentirmai László)
A baromfitelep létesítésének alapvető szempontjai 169
Az állattartó épület 170
A baromfitartás környezeti feltételei 171
A levegő állapota és cseréje 171
A szellőztetés célja és mértéke 172
A szellőztető rendszerek 174
A természetes szellőzés 175
A mesterséges szellőztetés 176
Az istállók fűtése és hűtése 182
Az istállók berendezési tárgyai 184
A padlón tartásos istállók berendezései 184
Az etetőberendezések 184
Az itatás és berendezései 186
A tojáskezelés és berendezései 187
A világítóberendezések 190
A padozat kialakítása 191
A kifutó 193
A ketreces tartás berendezései 193
A baromfitartás technológiáiban alkalmazható fertőtlenítési módszerek 197
Baromfiegészségügy (Szécsényi István)
A betegségek tünetei 201
A betegségeket előidéző kórokok 202
A betegségek megelőzése 204
A betegségek elleni védekezés módszerei 205
Ellenállóképesség és fogékonyság 206
A baromfitartás higiénéje 208
A baromfihullák és a trágya kezelése 209
A baromfi adásvételével kapcsolatos szavatossági kérdések 210
A tojástermelés higiénés feltételei 211
A leggyakoribb nem fertőző baromfibetegségek 212
Az ún. kelésgyengeség 212
A kannibalizmus 212
Takarmányozási ártalmak, takarmánymérgezések 213
Mérgezések 214
A fertőző betegségek 214
A baktériumok által okozott betegségek 215
A baromfikolera 215
A baromfitífusz 218
A paratífusz 219
A kóli-fertőzés 221
Az idült légzőszervi betegség 222
A baromfigümőkór 222
A vírusok által okozott betegségek 223
A fertőző nátha 223
A leukózis és a Marek-féle betegség 224
A baromfipestis 226
A baromfihimlő 227
Az ún. libainfluenza 229
A gombák által okozott betegségek 230
A parazitás betegségek 232
Az orsóférgesség 232
A kokcidiózis 233
A madártetű-atka 234
A haszongalamb tenyésztése és tartása (Ballay Attila)
A hazánkban tenyésztett fontosabb húsgalamb-fajták 236
Tenyésztési ismeretek 241
A haszongalamb értékmérő tulajdonságai 242
A szaporaság 242
A fejlődési erély és a testnagyság 243
A takarmányértékesítő képesség 243
A húsformák 243
Az ellenállóképesség 244
A tenyésztés és szaporítás 244
A tenyésztési nyilvántartások szerepe 244
A keresztezés jelentősége a galambtenyésztésben 245
A párosítás 245
Tartási ismeretek 246
A galambház berendezései 247
A költőszekrény 247
Az etető- és itatóberendezések 248
A vízfürdő 249
A tenyészgalambok gondozása 249
A galamb takarmányozása 250
A galamb betegségei 251
A japán fürj tartásának tényezői (Karig Emil)
A fürj tartásának tényezői 261
Elhelyezés - állománysűrűség 261
Az etetés és az itatás 261
A hőmérséklet 261
A világítás 262
A szellőzés és a páratartalom 262
Takarítás - fertőtlenítés 263
A fürj szaporítása és keltetése 263
A fürj takarmányozása 264
Az egészségügyi helyzet 264
A fürj haszonvételei 264
A magyar baromfi és baromfitermékek a nagyvilágban (Nagy Tamás)
A kivitel alakulása 266
A minőségi és kidolgozási kívánalmak 273
Az export és a belföldi értékesítés lehetőségei 275
A húsnyúl tenyésztése és tartása (Holdas Sándor)
A hazánkban tenyésztett fontosabb nyúlfajták 277
Tenyésztési ismeretek 281
A tenyészkiválasztás szempontjai 281
A szelekció gyakorlati végrehajtása 282
A gyakrabban használt tenyésztési eljárások 282
A gyakorlati tenyésztőmunka 283
A vemhesség és az ellés 284
A szoptatás és a választás 284
A nyúl elhelyezése és tartása 285
A nyúlketrecek 286
A ketrecek berendezési tárgyai 287
A nyulak takarmányozása 287
A nyúl táplálóanyag-igénye 288
A nyúl fontosabb takarmányai 288
A takarmányozás gyakorlata 291
A házinyúl egészségvédelme 291
Prémesállat-tenyésztés (Holdas Sándor)
A nyérc tenyésztése 296
Tenyésztési ismeretek 297
A tenyészkiválasztás szempontjai 298
A gyakorlati tenyésztőmunka 298
A nyérc tartása 299
A nyérc takarmányozása 300
A nyérc prémezése 300
A nyérc legfontosabb betegségei 300
A csincsilla tenyésztése 301
Tenyésztési ismeretek 301
A gyakorlati tenyésztőmunka 302
A csincsilla tartása 302
A csincsilla takarmányozása 302
A csincsilla prémezése 303
A csincsilla betegségei 303
A nutria tenyésztése 303
Tenyésztési ismeretek 303
A nutria tartása 304
A nutria takarmányozása 305
A nutria prémezése 305
A nutria legfontosabb betegségei 306
A kisállattenyésztés számokban (Gonda Irén)