Hartmann Zoltán, Tobola Csaba, Szántai Zsolt - Metallica - 29 fémkemény év - Enter the Puppetmaster

Nincs raktáron
Hartmann Zoltán, Tobola Csaba, Szántai Zsolt - Metallica - 29 fémkemény év - Enter the Puppetmaster
állapot
antikvár könyv, jó állapotú
ISBN
9789632590257
1 600 Ft
A vásárlás után járó pontok: 16 Ft
Részletek

Az elmúlt közel 29 évben a Metallica a rock és metal műfajának trendteremtő ikonjává vált. A brit heavy metal új hullámát (NWOBHM) követő időszakban megjelenő, a hard rock és az addigi metalzene hagyományaival szakítani kívánó, tinédzserekből álló csapat eleinte azzal tűnt ki a szem- és arcfestékes glam-korszak rikító világából, hogy minden korábbi együttesnél gyorsabban játszott, és keményebb riffekkel színesítette a muzsikáját. A banda tagjai első ránézésre olyanok voltak, mint a szomszéd srác: nem alkalmaztak látványos show-elemeket, nem foglalkoztak a körítéssel - ők egyszerűen csak játszották a zenét, ami a vérükben volt.
Áldozatokat is vállaló zenészek, lendületes, friss zene, feszes menedzselés - a siker természetesen nem maradhatott el. A Metallica tagjai azonban nem kívántak megragadni azon a szinten, ahová addig eljutottak. Amikor már világosan látszott, hogy kor- és pályatársaival a Nagy Négyes egyik tagjaként (a Slayer, a Megadeth és az Anthrax zenekarokkal együtt) sikerült megteremtenie a később thrash metalnak nevezett műfajt, a banda már tovább is lépett.
A Metallica tagjai sosem találták elég jónak azt a bizonyos járt utat - ők inkább kerestek maguknak egy járatlant, olyat, amelyet nekik kellett kitaposniuk. Vannak, akik érdemnek tartják ezt, vannak, akiknek más a véleményük, mindenesetre kétségtelen: a Metallica az első olyan metalzenekar, amelynek sikerült fogyaszthatóvá tennie a korábban csak bizonyos rétegeket megérintő műfajt. A hasonló bandák többségét maga mögött hagyva, a rock’n’roll démonjaival megküzdve olyan magasságokba jutott sajátos, thrashben gyökerező, de némileg konformizált metalzenéjével, mint a hard rock területén az AC/DC, vagy az ős heavy metalban az Iron Maiden és a Judas Priest. Megkerülhetetlenné vált. Kihagyhatatlanná. Ez a zene ma már az egyetemes kultúra részét képezi.

Adatok
szerző
Hartmann Zoltán, Tobola Csaba, Szántai Zsolt
cím
Metallica - 29 fémkemény év
alcím
Enter the Puppetmaster
kiadó
STB Könyvek Könyvkiadó Kft
kiadási év
2010
oldalszám
200
kötés
puha kötés
Cikkszám
353748
Vélemények
Legyen Ön az első, aki véleményt ír!