Horváth Ilona - Szakácskönyv

Nincs raktáron
Horváth Ilona - Szakácskönyv
Részletek

"Helyeslem azt, hogy a nők számára minden keresetmódot felszabadítsunk, azt is óhajtom, hogy nő lehessen író, művész, orvos, békebíró, kereskedő, iparűző, tanító,  amellett követelem, hogy a nőt úgy neveljük, hogy azért gazdasszony is legyen: midőn a férfi jogaiban osztozik, ne szűnjék meg a nő előjogait megtartani" - írta Jókai Mór, aki nemcsak a regényírásnak volt mestere, hosszú tanulmányt szentelt a nők problémáinak is. Derűs bölcsességgel tanít bennünket egy évszázad után is arra, hogy az otthon békességének kulcsa az asszony kezében van, és rajta áll, hogy a családi asztalon "minden tál étel egy szerelmi vallomás vagy ellenkezője, egy csöndes válóper" legyen. Manapság már ritka az olyan asszony, aki egész életét csak a háztartásnak szenteli. Sokkal gyakoribb az olyan, aki "második műszakban", a napi munka után végzi el az otthoni teendőket. Fontos tehát, hogy tisztában legyünk a háztartás minden csínjával-bínjával, ismerjük azokat a fogásokat, ötleteket, melyek segítségével meggyorsíthatjuk ezt a munkát, anélkül, hogy az a minőség rovására menne. Korunk egyik legdivatosabb szakmája a munkaszervezé. Nagy gyárak, üzemek, gazdaságok előzetesen felmérik az igényeket, a körülményeket, hogy a lehető legkisebb anyagi és munkaráfordítással a kínálkozó legnagyobb eredményt érjék el. Ugyanezt kell tennünk kicsiben is: először ismerjük meg szervezetünk szükségleteit, lehetőségeinket, és ehhez igazítsuk mindennapi életünk ritmusát, napi étkezéseink tartalmát, formáját. Ismerkedjünk meg az ételkészítés kisebb-nagyobb fogásaival, gyakoroljuk, hogy saját tapasztalatból is elmondhassuk: nem ördöngős mesterség a főzés tudománya. Kár lenne vezető nélkül nekiindulnunk ennek a vállalkozásnak; e könyv célja, hogy megtanítson a mindennapi táplálkozás törvényeire, és megkímélje az asszonyokat a főzési kudarcoktól, megmutassa a legrövidebb utat, amelyen haladva jó háziasszonyokká válhatnak.

Adatok
szerző
Horváth Ilona
cím
Szakácskönyv
kiadó
Vince Kiadó
kiadási év
2002
oldalszám
404
kötés
puha kötés
ISBN
9639323713
Cikkszám
363403
Vélemények

Legyen Ön az első, aki véleményt ír!

Tartalom

Bevezető

5

Ki vagyok - mire van szükségem?

6

A vitaminokról

14

Ízekről - fűszerekről

15

A háztartás megszervezése

20

A főzés munkamenete, konyhatechnikai eljárások

22

Előkészítő eljárások

22

Elkészítő eljárások

24

Néhány gyakorlati tanács az ételek elkészítéséhez

27

Az anyagok lazítása

27

Ízesítés

28

Sűrítés

28

Rántáskészítés

28

Habarás

29

Bundázás (panírozás)

30

Bundázás más módjai

30

Lerakás, rétegzés

30

Töltés

31

Derítés, tisztítás

31

Áttörés (passzírozás)

31

Sűrűre főzés vagy verés

32

Habverés

32

Kocsonyásítás zselatinnal

32

Befejező eljárások

33

Tálalás, terítés

33

Segítőtársaink a konyhában

34

Kuktafazék

34

Teflonedények

36

Alumíniumfólia (alufólia) és folpack

37

Római tál

37

Rostsütők

38

Mikrohullámú készülék

38

Ételleírások

43

Levesek

43

Zöldséglevesek

44

Húslevesek

49

Habart gyümölcslevesek

53

Rántott levesek

55

Tésztalevesek

56

Száraz hüvelyesekből készült levesek

57

Vegyes levesek

58

Levesbetétek

58

Előételek

63

Sós felfújtak (pudingok)

63

Tészta előételek

68

Főzelékfélék

73

Burgonya

73

Zöldfőzelékek

77

Főzelékek száraz hüvelyesekből

89

Zöldséges egytálételek

91

Gombás ételek

105

Húsok

108

A húsokról általában

108

A húsok előkészítése, párolása és sütése

109

Marhahúsok

110

Borjúhúsok

120

Sertéshúsok

123

A sertés házi feldolgozása

127

Bárány- és birkahúsok (juhfélék)

133

Belsőrészek: máj, vese, velő, tüdő, vér, aprólék

134

Szárnyasok

137

Csirkéből készült ételek

138

A gyöngycsirke és a gyöngytyúk elkészítése

142

A kacsa sütése

142

A hízott liba feldolgozása

143

A pulyka feldolgozása

147

Házinyúl

148

Vadak

150

Vadszárnyasok

152

Halak

154

Felvágottból készülő és hústalan feltételek főzelékekhez, mártásokhoz

159

Tojásételek

165

Meleg szendvicsek

172

Köretek

175

Mártások

178

Meleg mártások

178

Hideg mártások

182

Saláták

186

Hidegkonyha

194

Szendvicsek

207

Meleg tészták

211

Főtt tészták

211

Puliszka

217

Burgonyás tészták

218

Palacsinták

220

Vegyes tészták

224

Kelt tészták

226

Rétestészták

231

Rétestöltelékek

232

Édes felfújtak

234

Felfújtakhoz való mártások, sodók, öntetek

237

Leveles tészták

240

Hajtogatott leveles vajastészták

240

Gyorsan készíthető leveles vajastészta

244

Élesztővel kélszült hajtogatott leveles vajastészták

244

Hájas tészták

246

Egyéb leveles tészták

247

Sütemények

249

Égetett vagy forrázott tészták

249

Kevert tészták

250

Omlós tészták vagy linzerek

255

Élesztős omlós tészták

255

Élesztő nélküli omlós tészták

257

Vegyes édes aprósütemények

263

Mézes tészták

270

Sós aprósütemények

272

Torták

277

Babapiskótából készült torták, édességek

286

Tortakrémek - tortabevonatok

287

Sütés nélkül

292

Vegyes édességek

293

Habok, krémek

293

Gyümölcsből készített édességek

302

Gyümölcssaláták

305

Fagylaltok - parfék

308

Egyszerű, házilag készíthető cukorkák

313

Italok

315

Turmix-italok

321

Tartósítás

324

Gyümölcsök eltevése levesekhez, mártásokhoz és süteményekhez

330

Gyümölcsízek (lekvárok)

331

Darabos gyümölcsízek (dzsemek)

334

Gyümölcskocsonyák (-zselék)

337

Gyümölcsszörpök

338

Főzelékek tartósítása

339

Befőzéssel tartósított zöldségfélék

340

Sózással tartósított zöldségfélék

342

Szárított zöldségfélék

343

Savanyúságok

344

A korszerű konyha

347

Gyorsfagyasztott ételek

347

Gyorsfagyasztás házilag

348

Mit kell tudnunk a gyorsfagyasztott gyümölcsökről?

349

Mit kell tudnunk a mélyhűtött zöldségekről, főzelékekről?

351

Mit kell tudnunk a gyorsfagyasztott húsokról, halakról?

353

Hogyan készítsük el a gyorsfagyasztott köreteket, tésztákat?

354

Hogyan készítsük el a gyorsfagyasztott készételeket?

356

Mit kell tudnunk a fagylaltokról, parfékról?

357

Félkész ételek - por és pehely alakban

358

Tudnivalók a konzervekről

361

Főzés-sütés a szabadban

363

Hogyan alakítsuk ki a kertben a főzés-sütés helyét?

363

Mit főzhetünk a szabadban?

364

Mit süssünk a szabadban?

365

Rostonsültek

365

Nyársonsültek

369

Rostonsültek, nyársonsültek tálalása

369

Alufóliában sültek

370

Krémek - tubusban, üvegben, dobozban

372

Alapanyagok

373

Ízesítők

374

Különféle tanácsok

377

Mit készíthetünk el 30 perc alatt?

377

Egyéb tanácsok

377

Elrontott ételek helyrehozása

379

Maradék ételek felhasználása

381

Mit kell tudni a beteg élelmezéséről?

381

Tárgymutató

385