Izsák Lajos, Szabó József szerk. - 1956 a sajtó tükrében

Raktáron
Raktárkészlet:
1 db
Izsák Lajos, Szabó József szerk. - 1956 a sajtó tükrében
állapot
antikvár könyv, jó állapotú
ISBN
963-093-417-5
980 Ft
A vásárlás után járó pontok: 10 Ft
Részletek

Legújabb kori nemzeti történelmünk tragikus eseményei közül napjainkban is a legtöbbet vitatott kérdések sorába tartozik, hogyan kell e értékelnünk 1956 október-novemberének eseményeit. A megfelelő történelmi távlat hiánya mellett az értékelést szubjektív tényezők, érzelmek és indulatok is nehezítik.
Elsősorban arra a fontos kérdésre kell választ találnunk, hogy a társadalmi, gazdasági és politikai életben elkövetett hibák, torzulások és törvénytelenségek felszámolásáért kibontakozott, a szocializmus megújítását képviselő demokratikus népi mozgalom, illetve népfelkelés hogyan, milyen okok következtében torkollott fegyveres harcba, és vezetett véres tragédiák sorozatához.
A történelmi eseményekben eligazodni, a múlt tényeivel szembenézni és igazságot szolgáltatni különösen nehéz, ha kevés forrás áll az érdeklődők rendelkezésére, mégis egyik legfontosabb feladata és kötelessége a ma nemzedékének. Ezért szakmai, politikai és társadalmi okokból is szükséges, hogy a szélesebb közvélemény elé tárjuk és hozzáférhetővé tegyük azokat a legfontosabb, forrásértékű dokumentumokat, amelyek 1956 októberét illetően is a könnyebb eligazodást, a jobb megértést, a tisztábban látást s ezzel együtt a tanulságok levonását is szolgálják.
Ezekből a megfontolásokból kiindulva határoztuk el, hogy összegyűjtjük és az olvasóközönség elé tárjuk az 1956. október 22-e és november 5-e között megjelent újságokat. Ebben a két hétben az események sodrában meglehetősen rossz papír felhasználásával - a megmenés ezért is fontos - rengeteg sajtótermék hagyta el a magyar nyomdákat. Jelen kötetben ezért arra vállalkozunk, hogy a teljességre törekedve a központi, pontosabban a Budapesten megjelent országos jelentőségű újságokat adjuk közre.
A gyűjteményben szereplő sajtóanyagot időrendi sorrendben, teljes terjedelemben tesszük közzé, mindenféle jegyzet, illetve magyarázat nélkül. Ennek csupán technikai okai vannak. A kötetet ugyanis nemcsak a kutatóinak szánjuk, akik majd ennek alapján is kommentálhatják a történeteket, hanem elsősorban és döntően az események iránt érdeklődő olvasóknak, közülük is leginkább a fiatalabb nemzedék tagjainak, akik így a korabeli sajtó birtokában elemezhetik ezen időszak folyamatait, s vonhatják le a tanulságokat.

Adatok
szerző
Izsák Lajos, Szabó József szerk.
cím
1956 a sajtó tükrében
kiadó
Kossuth Könyvkiadó
kiadási év
1989
oldalszám
415
kötés
kemény kötés védőborítóval
Cikkszám
575942
Vélemények
Legyen Ön az első, aki véleményt ír!