Jalsovszky Katalin, Tomsics Emőke - Budapest - az ikerfőváros

Raktáron
Raktárkészlet:
1 db
Jalsovszky Katalin, Tomsics Emőke - Budapest - az ikerfőváros
állapot
antikvár könyv, jó állapotú
ISBN
9632088263
4 800 Ft
A vásárlás után járó pontok: 48 Ft
Részletek

"Nem leszünk ezentúl sem budaiak, sem pestiek, hanem leszünk ezentúl budapestiek" - írta 1872-ben a Vasárnapi Újságban Porzó, azaz Ágai Adolf, a népszerű publicista. Az 1872. évi XXXVI. tc. jogilag is szentesítette a Duna két partján elterülő városok, Pest, Buda és Óbuda frigyét, lehetőséget teremtve egy modern, európai nagyváros kialakulására. A jegygyűrű, a Lánchíd már régóta állt, de a Duna még inkább elválasztotta, mint összekötötte a főváros két felét. Az urbanizáció különböző szintjein álló városok összecsiszolódása volt e korszak fő feladata. Nem véletlen, hogy a hetvenes évek végére talán a legjelentősebb változás a város arculatán a dunai panoráma átalakulása. A sáros folyópart helyén, ahol még az 1860-as évek közepén is lóval vontatták az uszályokat, kőrakpart épült csinos kikötőépületekkel. A Margit-híd fölépülésével, az elegáns korzók kialakításával a nagy folyó a Pest-Budából Budapestté váló ikerfőváros szimbólumává vált. Olyan meghatározó jelentőségű útvonalak építése kezdődött meg, mint a Nagykörút és az Andrássy út, mely teljes hosszában el is készült. A lóvasút vonalai behálózták a várost, és 1887-ben elindult a próbavillamos.
A kötet ennek a hatalmas erőfeszítésnek a fényképes dokumentumait sorakoztatja fel.
Ismeretlen ismerősként csodálkozhatunk rá a város különböző pontjaira. A Dunán a Margitsziget déli csúcsánál még külön áll a Budai kis sziget, a Várban az egyszerű, barokk kori királyi palota kupola nélkül tekint le a városra, a Mátyás-templom szegényes, gúlatetős toronnyal magasodik a régi Halászbástya ódon, vaskos falai felett, az Ördögárok fedetlenül kanyarog a Rácváros falusias házacskái között. Apró torony díszíti az evangélikus templomot a Deák téren, a Két Pisztoly fogadó rozzant viskója düledezik a Nemzeti Múzeum pompás épülete mellett, földszintes bódésor nyúlik el a mai Vörösmarty tér közepén, és Lendvay Márton szobrával előttünk áll a régi Nemzeti Színház a Kerepesi úton.
Ismert és ismeretlen emberek fotográfiáin nyomon követhetjük az öltözködési szokások változásait az 1860-as évek magyar, német, magyarral kevert német viseletétől az 1880-as évek európai irányt követő divatjáig. Láthatunk krinolint és turnűrt, más néven fardagályt, mentét és császárkabátot, festői szakállakat, bajszokat, csupasz arcokat, huncutkákat és koszorús kontyokat. Láthatjuk a pesti polgárt bolondozni a Városligetben, sétálni a korzón, és felvonulnak az 1867-es koronázás bandériumainak színpompás ruhájú főurai. Találkozhatunk Deák Ferenccel és Podmaniczky Frigyessel, Arany Jánossal és Liszt Ferenccel, Wahrmann Mórral és Rómer Flórissal, Thaisz Elek rendőrkapitánnyal és a gyönyörű, ifjú Blaha Lujzával.
A kötet lapjain születésétől kamaszkoráig kísérhetjük végig a főváros fényképekkel elmesélhető életét. Budapest még nem az, aminek mi most látjuk, de az arcvonásai téveszthetetlenül felismerhetőek.

Adatok
szerző
Jalsovszky Katalin, Tomsics Emőke
cím
Budapest - az ikerfőváros
alcím
1860-1890
kiadó
Helikon Kiadó
kiadási év
2003
oldalszám
182
kötés
vászon kötés védőborítóval
kiegészítő információk
Fekete-fehér fotókkal illusztrált.
Cikkszám
945120
Vélemények

Legyen Ön az első, aki véleményt ír!

Tartalom

Pest-Buda látképe 4
HÁROM VÁROS HAMVAIBÓL ÉLEDT FŐNIX 6
Buzinkay Géza
A koronázási ünnep 10
A budai Vár 14
Gellérthegy, Lágymányos 22
Rácváros 24
Víziváros 32
Budai emberek 44
Krisztinaváros 46
Svábhegy, Zugliget 52
Országút, Rózsadomb 58
Óbuda 64
Margitsziget 66
Margit híd 70
Lipótváros 74
Divat 96
Belváros 98
A pesti otthon 132
Józsefváros 134
Ferencváros 148
Kőbánya 152
Terézváros, Erzsébetváros 156
Városliget 174
A KÉPEK FORRÁSA 180
IRODALOM 180
A KÖTETBEN SZEREPLŐ UTCÁK MAI ELNEVEZÉSE 182