Kádár Gyula - Homoki bor készítése és kezelése

Nincs raktáron
Kádár Gyula - Homoki bor készítése és kezelése
állapot
antikvár könyv, jó állapotú
1 400 Ft
A vásárlás után járó pontok: 14 Ft
Részletek
A homoki bortermelés múltja, jelene és szerepe 5
Mitől függ a homoki borok minősége? 10
Környezeti tényezők 10
Fajtaösszetétel 16
Fehérbor-szőlőfajták 20
Vörösbor-szőlőfajták 21
Művelési mód és agrotechnika 22
Az szőlő érettsége és egészsége 26
Az üzem felszereltsége és a borászati technológia 30
Milyen a korszerű borászati üzem? 32
Az üzem helye és mérete 33
Szőlőfeldolgozó és erjesztő 35
A szőlőfeldolgozó külső és belső elrendezése 35
Az erjesztő elhelyezése és belső elrendezése 42
Borkezelő és bortároló pince 45
A pince berendezése 48
Palackozó 53
Hogyan készítsük a bort? 57
Fehér bor készítése 57
A szőlő feldolgozása 57
Az irányított erjesztés 74
A színmust, a sajtolt must és a törköly aránya 95
Vörös bor készítése 96
A szőlő feldolgozása és erjesztése 97
Rozé (siller) bor készítése 103
Asztali bor készítése 103
Minőségi bor készítése 104
Csemegebor és ürmösbor készítése 105
Gyöngyöző bor, habzóbor és pezsgőbor készítése 106
Borpárlat készítése 107
Hogyan kezeljük és tároljuk a borokat? 109
A homoki bor kezelésének és tárolásának sajátosságai 109
Az újbor elválasztása a seprőtől 110
A bor harmonikus összetételének kialakítása 120
A bor tisztítása 128
Derítés 128
Szűrés 133
A bor reduktív állapotának kialakítása és fenntartása 139
Borkénezés 139
Oxidáció elleni védelem 142
A bor állóképességének kialakítása (stabilizálás) 143
Hőkezelés 144
Stabilizáló anyagok alkalmazása 149
A stabilizálás alapelvei 151
A kezelés és tárolás néhány sajátsága bortípus szerint 153
Reduktív típusú borok kezelése 154
Rozé és vörös borok 154
Borkülönlegességek és csemegeborok kezelése 155
Hogyan palackozzuk a borokat? 157
A bor előkészítése a palackozáshoz 158
A palackozás technikája 160
A palackok előkészítése 160
A palackok megtöltése 164
A megtöltött palackok lezárása és szerelése 167
Hogyan készítsük és kezeljük a bort a háztáji gazdaságban? 169
A szüret időpontja 169
A válogatás jelentősége a szüret idején 171
Oxidáció elleni védekezés a szőlőfeldolgozás során 172
A szőlő kénezése 172
A szőlő gyors feldolgozása 173
Fehér bor készítése irányított erjesztéssel 175
A must erjedés előtti előkészítése 175
A must erjedés alatti kezelése 177
A vörös és rozé (siller) bor készítése 178
A cefre előkészítése 178
A cefre kezelése az erjedés alatt 179
Csigerbor-készítés, törköly- és seprűhasznosítás 181
Újborok kezelése, védelem a korai elvénülés ellen 182
Töltögetés és első fejtés 182
Kénezés és töltögetés 183
A bor megtisztításának lehetőségei 184
A bor szakszerű tárolása 185
A tisztasági (higiéniai) követelmények betartása 186
A bor korai elvénülésének megakadályozása 186
Felhasznált irodalom 188
Adatok
szerző
Kádár Gyula
cím
Homoki bor készítése és kezelése
kiadó
Mezőgazdasági Könyvkiadó Vállalat
kiadási év
1971
oldalszám
192
kötés
puha kötés védőborítóval
megjegyzés
védőborító kopottas, sérült
kiegészítő információk
Fekete-fehér ábrákkal illusztrálva.
Cikkszám
551193
Vélemények
Legyen Ön az első, aki véleményt ír!