Karen Blixen - Volt egy farmom Afrikában

Nincs raktáron
Karen Blixen - Volt egy farmom Afrikában
állapot
antikvár könyv, jó állapotú
ISBN
963-07-7764-9
1 550 Ft
A vásárlás után járó pontok: 16 Ft
Részletek

"Volt egy farmom Afrikában, a Ngong-hegyek alatt. Az egyenlítő száz mérfölddel északabbra szeli át a fennsíkot, és a farm hatezer lábnyira feküdt a tengerszint felett. Nappal úgy érezte az ember, hogy fenn él a nap közelében, de a kora reggelek és az esték áttetszőek, nyugalmasak voltak, s az éjszakák hidegek... A tájnak és benne az ember életének legfőbb jellegzetessége azonban a levegő volt. Az afrikai fennsíkon eltöltött időt visszaidézve mellbe vág az érzés, hogy fenn éltem akkor, fenn a levegőben. Az ég legtöbbnyire halványkék volt vagy ibolyaszínű, roppant, súlytalan, folyvást változő felhőtömegek tornyosultak és vitorláztak rajta, kéksége jóformán önálló életre kelt, s a belátható távolban friss mélykékre festette a hegyek vonulatát és az erdőket. Déltájban maga a levegő is élt a föld felett, mint valami lobogó lángnyelv: villódzott, hullámzott, ragyogott, akár a tiszta folyóvíz, visszatükröződött és megkettőzött minden egyes tárgyat, és csodálatos délibábot varázsolt. Fönn, ezen a magaslati levegőn könnyen lélegzett az ember, elemi nyugalmat, a szív bizodalmát szívta magába. A fennsíkon reggel felébredt, s első gondolata az volt: itt vagyok, mert itt az én helyem. "
1912 telén egy huszonhét éves dán úrilány eljegyezte magát svéd unokatestvérével, Bror Blixen báróval. A házasságkötésre 1914 januárjában már a kelet-afrikai brit protektorátus kikötővárosában, Mombaszában került sor. Az egyik tanú Vilmos svéd királyi herceg volt, aki memoárjában így emlékezik a menyasszonyra: "Karcsú, jó alakú, okkos szemű, dús gesztenyebarna hajú, bájos és elegáns fiatal nő..."
Ezt a vonzó ifjú hölgyet Karen Dinesennek hívták. Apai ágon ősnemes, anyai ágon gazdag nagypolgári familiából származott; festőnek készült, s jobbára sikertelen írói próbálkozásokat is tudhatott maga mögött, amikor leendő férjével úgy döntött, hogy a későbbi Kenya gyarmaton kezdenek új életet. Édesanyja rokonsága, a vagyonos Westenholz család segítségével hatalmas birtokot vásároltak Nairobi közelében, "a Ngong-hegyek alatt", ahol kávétermesztéssel akartak foglalkozni. Rossz helyet választottak, a farm túlságosan magasan feküdt ehhez, ráadásul Blixen báró semmi hajlandóságot sem mutatott a gazdálkodásra: szívesebben futott a gyarmat szépasszonyai után, és tehetséges white hunternek, vagyis szafarivezetőnek bizonyult - így ismerkedett meg a mi nagyszerű vadászírónkkal, Széchenyi Zsigmond gróffal és Hemingwayjel is. Karen Dinesen, illetve most már Karen Blixen viszont élete nagy és örök szerelmével ismerkedett eközben: Afrikával - az afrikai tájjal, az afrikai "bennszülöttekkel", a kelet-afrikai kikuju, szomáli, maszáj emberekkel és kultúrákkal.
Afrikában, Afrika hatására lett belőle igazi és lenyáögzően egyedi karakterű író, a huszadik századi dán irodalom "nagyasszonya". Tizenhét évig élt a fekete kontinensen, nagyobbrészt férjétől külön-, majd elváltan, s meglehetősen viharos szerelmi viszonyban egy másik "természeti emberrel", a tragikus véget ért Denys Finch-Hartonnal. Örökölt dán birtokára, Rungstedlundbe visszatérve, 1937-ben előbb angolul, majd dánul megírta lírai memoárját-életrajzát, amelyet később romantikus-pszichológiai elbeszéléskötetek, regények követtek. Hosszú és súlyos betegségekkel terhes életének (1962-ben halt meg) főműve azonban kétségtelenül a Volt egy farmom Afriklában. Karen Dinesen, illetve Karen Blixen, leggyakoribb írói álnevén Isak Dinesen, olyan hódolattal és alázattal fordult Fekete-Afrika felé, olyan kivételes érzékenységgel figyelte és festette le tájait, lakóit, ameilyenről azóta is alig tett tanúságot európai művész. S ami életrajzából és levelezéséből tudható: szenvedélyesen gyűlölte és megvetette a brit gyarmati közigazgatás korlátolt "felsőbbrendűségét" - Farah Adent, Kinandzsuit és a többieket tartva erkölcsilet előbbre valónak.
Részint ennek az egyedülálló könyvnek az alapján készült Sydney Pollack hét Oscar-díjjal kitüntetett filmje, főszerepekben a páratlan tehetségű Meryl Streeppel, valamint Robert Redforddal.

Adatok
szerző
Karen Blixen
cím
Volt egy farmom Afrikában
kiadó
Árkádia Könyvkiadó
kiadási év
2005
oldalszám
383
kötés
kemény kötés védőborítóval
Cikkszám
380047
Vélemények
Legyen Ön az első, aki véleményt ír!
Tartalom
Kamante és Lulu
A ngongi farm 9
Egy bennszülött gyermek 28
Vadember a bevándorló házában 47
Egy gazella 68
Baleset a farmon
A baleset 98
Lovaglás a rezervátumban 101
Vamai 112
Vanyangerri 126
Egy kikuju törzsfőnök 142
Vendégek a farmon
A nagy táncok 159
Vendég Ázsiából 170
A szomáli nők 175
Öreg Knudsen 186
Egy menekülő megpihen a farmon 194
Barátok vendéségben 202
A nemes pionír 209
Szárnyak 221
Egy bevándorló jegyzetfüzetéből
A szentjánosbogarak 245
Az élet útjai 246
A vad a vadnak segít 248
Esza története 249
Az iguána 252
Farah és A velencei kalmár 254
Bournemouth krémje 256
A büszkeségről 256
Az ökrök 257
A két fajtáról 260
Háborús szafari 261
A szuahéli számrendszer 268
"Nem bocsátlak el téged, míg meg nem áldasz engemet" 270
Holdfogyatkozás 272
A bennszülöttek és a költészet 272
A millenniumról 273
Kitos története 273
Némely afrikai madarak 279
Pania 282
Esza halála 284
A bennszülöttekről és a történelemről 288
A földrengés 290
George 292
Kedzsiko 292
A zsiráfok Hamburgba mennek 293
A menazsériában 296
Útitársak 300
A természettudós és a majmok 301
Karomenya 303
Púran Szingh 305
Különös esemény 308
A papagáj 311
Búcsú a farmtól
Nehéz idők 315
Kinandzsui halála 328
Sír a hegyek közt 337
Farah és én mindent eladunk 354
Istenhozzád 371