Kosztolányi Dezső - Aranysárkány

Raktáron
Raktárkészlet:
1 db
Kosztolányi Dezső - Aranysárkány
állapot
antikvár könyv, jó állapotú
480 Ft
A vásárlás után járó pontok: 5 Ft
Részletek

"Az Aranysárkány titka
Az Aranysárkány Kosztolányi Dezsőnek az a regénye, amelyről a legkevesebbet írtak, és még kevesebbet beszélnek. (Nem számítva a Rossz orvost, első regénypróbálkozását, de ezt a kézikönyvek nem is tárgyalják a regényei között.)
Ennek következtében talán sokakban kialakult az a téves vélemény, hogy az Aranysárkány (1924) kevésbé érdekes, vagy kevésbé "szép", vagy kevésbé tartalmas, mint a Pacsirta (1924), vagy A véres költő (1922), nem is szólva az Édes Annáról (1926). Pedig erről szó sem lehet, hiszen az irodalomtörténészek sem mulasztják el elmondani róla, hogy "az írói mesterség oldaláról tekintve remekmű", mestermunka, a társadalomrajz és a hozzáfűzött életbölcsesség dolgában "legnagyobb igényű vállalkozása"; s ehhez még nyelvtörténeti szempontból az is hozzátehetnénk, hogy a modern magyar köznyelv egyik első elegyítetlen kodifikálása a szépprózában...
Miért nem volt ez a regény az irodalmárok között "vita tárgya", és miért nem vált soha közkeletű társalgási témává az olvasók között?
Valószínűleg azért nem, mert ez a regény tökéletesen "nyitott", mondanivalójának nincsen rejtjelezett rétege, értelmezéséhez nem kell kulcs. Másodszor, ugyanilyen tökéletesen tárgyilagos, nem süt ki belőle semmiféle indulat, semmiféle indirekt kiolvasható szenvedélyes üzenet. Ám vajon ez a tökéletesen szenvtelen tárgyilagosság, a tovább nem fokozható nyíltság és egyértelműség nem tesz-e unalmassá egy írást?"

(részlet)

Adatok
szerző
Kosztolányi Dezső
cím
Aranysárkány
kiadó
Dacia Könyvkiadó
kiadási év
1987
oldalszám
313
kötés
kemény kötés
megjegyzés
gerinc kifakult
Cikkszám
306763
Vélemények
Legyen Ön az első, aki véleményt ír!
Tartalom

Az Aranysárkány titka (Szőcs István előszója) 5
Aranysárkány 23
FÜGGELÉK
Kosztolányi Dezső életrajzi adatai 312