Kovács Gábor - A Kunkápolnási-mocsár - Egy természetvédelmi őr visszaemlékezései 1974-2014

Raktáron
Raktárkészlet:
5 db
Kovács Gábor - A Kunkápolnási-mocsár - Egy természetvédelmi őr visszaemlékezései 1974-2014
állapot
ÚJ
ISBN
9789639977150
RRP: 6 000 Ft 

Ez a beszállító által legutóbb ajánlott kiskereskedelmi eladási ár.

online ár 5 400 Ft
A vásárlás után járó pontok: 54 Ft
Részletek

Huszonöt éve szegődhettem először dr. Kovács Gáborhoz egyik pusztajáró útjára, és ha egy-egy szerencsés napom újabb közös hortobágyi megfigyelőúttal ajándékoz meg, tapasztalom, hogy a pusztában töltött négy évtized után is a felfedezés öröme vezeti a nyugdíjba vonulása után sem szűnő napi terepi útjain.

Gábor számára sohasem csupán a felügyeletére és megóvására bízott, páratlanul értékes természetes élőhelyek és védett fajok sokasága volt a puszta, hanem munkájának, kint töltött napjainak és művészetének inspiráló forrása.
A természetrajzi és helytörténeti kutatások és vizsgálódások tudományos alapossággal tárják fel a Kunkápolnási-mocsár világát, de az összegyűjtött, a puszta mélységes ismeretéből és szeretetéből fakadó hatalmas tapasztalatot elsősorban a fényképek közvetítik az Olvasó számára.

A szikpadkák szigetvilágát elborító, friss tavaszi pusztai vizeket a végtelenben érintő és tovaúszó felhők játékát, vagy a didergő napkeltében útnak induló vadludakat az is megcsodálhatja, akinek a közvetlen élményszerzésre kerékpárral vagy gyalogosan nincsen módja. Megpillanthatjuk, milyen táplálékot visz fiókájának a fattyúszerkő, hogy a következő évben ismét népes kolóniája telepedhessen meg a Darvas-tó tündérrózsa-szőnyegén. És a képeken keresztül mindennek részesévé válva azt is megérthetjük, még inkább megérezhetjük, miért is kell védenünk és megőriznünk ezt a varázslatos természeti örökséget önmagunk és az utánunk érkezők számára.

Az album fényképanyaga nem csupán dokumentálja egy csodálatos alföldi mocsár életközösségét, hanem láthatóvá teszi mindazt, ami csak a pusztával együtt élő ember számára tárul fel. A tájhoz fűződő erős érzelmi kötődés a forrása annak az egyéni látásmódnak, ami felfigyel a parányira és érzékeltetni képes a hatalmasat is. Ritka pillanatok bravúros rögzítése és a gyakori jelenségek egyedi, különleges észlelése a természeti valóságon túlmenő tartalmakat ad a képeknek, szabad utat engedve a szemlélő fantáziájának is.

Vezesse a pusztát alázattal faggató és annak minden rezdülését ismerő Szerző alkotása az Olvasót a Kunkápolnási-mocsár vadvizein, rónáin és tisztásain át élményekben, ismeretekben és a Hortobágy ősi világa iránt érzett tiszteletben gazdagodva!

Adatok
szerző
Kovács Gábor
cím
A Kunkápolnási-mocsár
alcím
Egy természetvédelmi őr visszaemlékezései 1974-2014
kiadó
Nimfea Természetvédelmi Egyesület
kiadási év
2016
oldalszám
194
kötés
kemény kötés
Cikkszám
319831
Vélemények
Legyen Ön az első, aki véleményt ír!