Krúdy Gyula - Krúdy ízei - Előhang egy kispörkölthöz

-10%
Nincs raktáron
Krúdy Gyula - Krúdy ízei - Előhang egy kispörkölthöz
2 500 Ft
2 250 Ft
Kezdete: 2019.05.13   A készlet erejéig!
A vásárlás után járó pontok: 45 Ft
Részletek
Életművészek és ételművészet
Ül Munkács várának tömlöcében jó Koháry István (1649–1731), akit Thököly záratott be, hiszen a törökverő Koháry országbíró egyszersmind labanc vezér is. Ül csak, gondolkodik. A gondolat egyre több, az étel egyre kevesebb. És mivel író-költő is ez a nemesember, megírja a börtönben egyik jelentős művét. Címe: Embernek ételében mértékletesnek kell lennie.

Nagy lakomákról álmodik benne, hol versben írja, hol elszalad a toll, és már legyőzi a jambust az éhség, a próza marad, az ételek sokasága, amiket elképzel jó Koháry István ott, ahol ezen élvezetekből csak kimaradni lehet. És miután álmában jól belakott, még le is inti magát mértéktelenségéért: „Nemcsak húsfélére, hanem kecsegére s halra is van gondom, / Jó étket főzhetni, halbul készíthetni, hiszem, régen mondom, Nem mindennek gyomra vágyódik az húsra, magam is jól tudom.” Lebeszéli magát a húsról.

Nem is nagyon tehet mást, hiszen labancnak csak üres leves jár. Az étkezésről szóló műve könyvritkaság, de megjelent reprintben is – a lényeg: kevesen tudják, hogy ezen élvezetekről akkor írt ennyire érzékletesen a szerző, amikor nem juthatott hozzájuk.
Adatok
szerző
Krúdy Gyula
cím
Krúdy ízei
alcím
Előhang egy kispörkölthöz
kiadó
Magyar Közlöny Lap- és Könyvkiadó
kiadási év
2014
állapot
ÚJ
oldalszám
399
kötés
kemény kötés
ISBN
9789639872332
sorozatcím
Nemzeti Könyvtár
kötetsorszám
35
Cikkszám
405741
Vélemények

Legyen Ön az első, aki véleményt ír!