Muszty Bea, Dobay András - Folk-gitáriskola

Nincs raktáron
Muszty Bea, Dobay András - Folk-gitáriskola
állapot
antikvár könyv, jó állapotú
ISBN
963-564-345-4
1 200 Ft
A vásárlás után járó pontok: 12 Ft
Részletek

A gitárt a 60-as években fellendülő rock-mozgalom tette igazán ismertté Magyarországon. Az egyre szaporodó együttesek révén két főbb gitáros-típus alakult ki. Az egyik a szóló-, a másik az akkord- vagy ritmusgitáros. Az erősödő, sokágú dalosmozgalom képviselői természetesen az ének kíséretére alkalmasabb, könnyen megtanulható akkord-gitározást használták fel céljaikra. Csak kevesen próbálkoztak azzal, hogy esetleges klasszikus-gitár ismereteiket saját gitározási stílusuk fejlesztéséhez használják fel.
A csupán akkordikus kíséret viszont legtöbbször egyhangúvá teszi a játékot, hiszen az előadók kisebb együttessel, duóban, de leginkább szólóban lépnek a közönség elé. Így nincs lehetőségük számaikat sok hangszerrel színesíteni. Másrészt az akkordjátékot dinamikailag is nehezebb kézben tartani, ezért sokszor a kíséret egyszerűen elnyomja a dallamot, hát még a szöveget!
Ezzel korántsem állítjuk, hogy az akkordozás rossz vagy éppenséggel üldözendő, hiszen mi is külön fejezetben tárgyaljuk. Mindössze egy olyan módszert szeretnénk a leendő vagy már gyakorló gitárosokkal megismertetni, melynek segítségével önmaguk tudják kiválasztani és kidolgozni dalaik kíséretét, saját ízlésük szerint.
Ez az iskola tehát nem klasszikus, nem rock- és nem is jazz-gitározni tanít. Úgy érezzük viszont, hogy bármely műfaj képviselői találhatnak benne számukra érdekeset, újat.
A könyv általában alapfokú zenei ismeretekre épül, így megfelelő önbizalommal kezdheti a tanulást az is, akinek esetleg most van először hangszer a kezében. Megmutatjuk a különböző kíséreti lehetőségeket, fokozatosan emelve a szintet. A legtöbbet az angolszász folklórban elterjedt háromujjas pengetési technikával (finger picking style) foglalkozunk, hiszen ez a színes és gazdagon variálható stílus nálunk sokkal kevésbé hozzáférhető.
Évekig folytattunk hasonló jellegű gitároktatást a budapesti Váza folk-klubban. Ottani tapasztalatainkat igyekeztünk írott formába önteni. Ennek eredménye az is, hogy a könyv mintegy 70 dalt és igen sok egyéb példát, technikai megoldást tartalmaz, biztosítva a rendszeres gyakorlás lehetőségét.
Reméljük, gitáriskolánk hasznos segédeszköznek bizonyul minden érdeklődő kezében.

Adatok
szerző
Muszty Bea, Dobay András
cím
Folk-gitáriskola
kiadó
Múzsák Közművelődési Kiadó
kiadási év
1988
oldalszám
136
kötés
puha kötés
megjegyzés
borító kopottas
kiegészítő információk
Fekete-fehér fotókkal gazdagon illusztrálva. Kihajtható akkordtáblázattal.
Cikkszám
783904
Vélemények
Legyen Ön az első, aki véleményt ír!
Tartalom
A tabulatúra 8
A gitár behangolása 9
Hangolás üveghanggal
Az első akkordok 12
Egy kis elmélet
Az ujjpengető
Külön basszus 25
Ritmusgyakorlatok
A négyujjas játék kezdete 29
Váltott basszusos kíséret 34
Az akkord hangsúlyozása
A sétáló basszus
A kalapács (kötés)
Hangzatfelbontások 47
Háromujjas játék 52
A folyamatos basszus
Dallamjáték
Egy kis elmélet - A transzponálás
A barre (fekvés) 65
A "capo" használata
Akkordos ritmuspengetés 68
Egyéb gitárhangolások 71
A nyílt D hangolás
A kvintes D hangolás
A blues 84
A banjo stílus 89
Függelék 93
Gitárvásárlás
Szájharmonika, blues-harmonika
Búcsúzóul
Példatár 95
Betűrendes útmutató a dalokhoz
Akkordtáblázat 138
Jelölések