Nathaniel Hawthorne - A lelkipásztor fekete fátyla

ÚJDONSÁG
Raktáron
Raktárkészlet:
1 db
Nathaniel Hawthorne - A lelkipásztor fekete fátyla
700 Ft
A vásárlás után járó pontok: 14 Ft
Részletek

Nathaniel Hawthorne, A skarlát betű és A hétormú ház világhírű szerzője egyben az elbeszélés műfajának amerikai úttörője. Első kötetét folyóiratokban korábban már publikált írásaiból állította össze s tette közzé 1837-ben, ezért is lett a címe: Másodjára elmondott történetek. 1942-től 1846-ig Concordban élt egy régi paplakban. Ebben az ódon relikviákkal zsúfolt, varázsos levegőjű, mohlepte falú kőházikóban születtek következő kötetének - Mohák egy régi paplakról - elbeszélései: a cím azt hivatott jelölni, hogy ide, Concordhoz s a paplakhoz kötődnek, akár a moha a házikó falához. 1851-ben megjelent harmadik köttének a címét pedig egyik legderűsebb, legbájosabb miniatűr remekétől, A hóember című elbeszélésétől kölcsönözte.
Hawthorne nemigen hasonlítható amerikai író-kortársaihoz. Idegenkedett a transzcendentalisták végtelen optimizmusától, az eredendően jó emberi természetet tagadva az egyetemleges bűnt és bűntudatot vizsgálta; az emersoni magabízást a másik oldaláról nézte, gőgként fogta fel és szedte darabjaira; a kialakulóban levő individualisztikus amerikai magatartással szembeállította "az emberiség mágneses láncolatát", a természetes, tiszta együvé tartozást; de szélsőséges karakterei, szituációi a romantikával se igen rokoníthatók, mert minden sorában ott érezzük a racionális hajlamú, az egyensúlyt "szív és fej között" megkeresni, megteremteni kívánó, a tanulságot józan fejjel mérlegelő lélekbúvár-művészt. Nem csoda, hogy kortársai közül kevesen voltak igazán jó véleménnyel róla - és az sem, hogy tehetségét Edgar Allan Poe ismerte fel a leghamarabb.
Az idő jártával (s különösen századunkban) egyre bonyolultabbá váló emberi lélek belső mechanizmusát vizsgáló Hawthorne valóban "a ma írója". Életművének legjava most már a magyar olvasónak is rendelkezésére áll.

Adatok
szerző
Nathaniel Hawthorne
cím
A lelkipásztor fekete fátyla
alcím
Elbeszélések
kiadó
Európa Könyvkiadó
kiadási év
1979
állapot
antikvár könyv, jó állapotú
oldalszám
441
kötés
vászon kötés védőborítóval
ISBN
963-07-1631-3
megjegyzés
védőborító szélén pici sérülés
Cikkszám
399008
Vélemények

Legyen Ön az első, aki véleményt ír!

Tartalom
A régi paplak - Balabán Péter 5
A szelíd kisfiú 44
Roger Malvin temetése - Udvarhelyi Hanna 89
Atyafim, Molineux őrnagy - Kászonyi Ágota 115
Az ősz bajnok - Balabán Péter 141
Wakefield - Udvarhelyi Hanna 153
A nagyravágyó vendég 165
Az ifjú Brown gazda - Kászonyi Ágota 176
A lelkipásztor fekete fátyla - Balabán Péter 195
A derűdombi májusfa - Gy. Horváth László 215
Az anyajegy - Vámosi Pál 230
Egoizmus, avagy a kebelbeli kígyó - Udvarhelyi Anna 272
A szépség művésze - Vámosi Pál 314
Ethan Brand - Balabán Péter 346
A hóember - Udvarhelyi Anna 370
A nagy kőarc 391
Utószó - Tóth Csaba 417