Gy. Horváth László - Nindzsák

Raktáron
Raktárkészlet:
1 db
Gy. Horváth László - Nindzsák
750 Ft
A vásárlás után járó pontok: 10 Ft
Részletek

Amikor 1984/85 telén a régóta gyűjtögetett anyagból - és mondanom sem kell, nagy élvezettel - megírtam könyvemet, még nem gondoltam, hogy ennyire kelendő lesz. Tisztes példányszámban megjelent 1985 végén, 1986-ban az úgynevezett változatlan utánnyomás megduplázta ezt a számot, most pedig úgy hallom annyi példányban kérik újra a könyvterjesztő vállalatok, mint amennyi eddig összesen - és meglehetősen gyorsan - elfogyott.
Népszerűségének elsőrendű oka nyilvánvalóan az egyre szélesebb körben ismertté váló nindzsa-filmek, továbbá a karate és többi távol-keleti küzdősport iránti fokozódó érdeklődésben keresendő. Ha néhány olyan olvasót is szerzett magának, akiket "mindössze" a japán történelem, a japán kultúra érdekel, örömöm még nagyobb.
Sok olvasói levelet kaptam, sok kérdést, amelyek további részletekre vonatkoznak nindzsákról, Szun Curól, a busidóról, általában a szamurájságról. Erre csak azt válaszolhatom, hogy a nindzsákról megírtam mindent, amit meg akartam írni -, de hogy a kéréseknek is eleget tegyek, a könyv végén, függelékben hosszabb-rövidebb, remélhetőleg érdekes részleteket közlök azoktól a szerzőktől, akiknek ilyen témájú műveire többnyire a szövegben is kitértem. Kiválogattam a legtanulságosabb pontokat Szun Cu könyvéből, A hadviselés művészeté-ből, de mellékeltem még olvasnivalót a 18. századi busidó-kódexből, a Hagakuré-ból, Bruce Lee-ről, Funakorisól és a legutóbbi, nagy port felvert harakiriről, Misima Jukio világhírű japán író 1970-es öngyilkosságáról is. Noha ezeknek a témáknak nem mindegyike kapcsolódik szorosan a nindzsucuhoz, mégis egybefűzi őket - mint a Szun Cu-részletek egyik kommentárjából, de talán egész könyvemből is kiderül - az, hogy közös tőről fakadtak és számtalan köztük az átfedés, olyannyira, hogy végső fokon mind egy nagy gyűjtőfogalom részét alkotják, amelyet úgy nevezünk: budó, vagyis harci utak, régebbi szóval: bugei, harci művészetek.

Adatok
szerző
Gy. Horváth László
cím
Nindzsák
kiadó
Hungaria Sport
kiadási év
1988
állapot
antikvár könyv, közepes állapotú
oldalszám
240
kötés
puha kötés
megjegyzés
kopottas borító
kiegészítő információk
3. bővített kiadás. Fekete-fehér fotókkal, ábrákkal illusztrált.
Cikkszám
966954
Vélemények

Legyen Ön az első, aki véleményt ír!

Tartalom
Előszó 3
Bevezető 5
A kezdetek 11
Istenek, mesehősök, szerzetesek 13
Egy sápadt kis legény 21
Hivatalnokok, hercegek, szamurájok 41
Az aranykor hajnalán 51
A nindzsák tudománya 55
Szervezet, alapkiképzés 57
Harc puszta kézzel 65
Fegyverek, harceszközök 79
Szerszámok, mérgek 99
Álöltözet, emberismeret, mágia 103
Akcióban a nindzsa 127
Az aranykor 149
Hősök és gyilkosok 151
Hattori és a többiek 177
A hanyatlás 187
Keresztények ellen 189
A nindzsucu haszna 195
Függelék 199
Utószó 223
Japán nevek, fogalmak 229
Felhasznált irodalom 233