Novotni Péter - Magyar lovak

Nincs raktáron
Novotni Péter - Magyar lovak
állapot
antikvár könyv, jó állapotú
ISBN
978-963-987-564-7
1 500 Ft
A vásárlás után járó pontok: 15 Ft
Részletek

Ennek a könyvnek írásakor, szerkesztésekor nem a szokásos módon vettük sorra a lóval kapcsolatos tudnivalókat, a ló eredetétől napjainkig. Úgy gondoltuk, ezúttal inkább kiemelünk ebből a témakörből néhány olyan területet, amely a legérdekesebb információkat nyújthatja a XXL század emberének - szövegben és képekben egyaránt. Nem titkolt célunk volt az is, hogy minden fejezeten belül elsősorban a magyar vonatkozású érdekességekre, tényekre, tudnivalókra fókuszáljunk, hogy mindnyájunkban erősítsük az érzést: bár néha feledni látszik, mégis lovas nemzet a magyar. Bemutatjuk a hazánkban tenyésztett jelentősebb lófajtákat, természetesen bővebben szólva a Magyarországon kitenyésztett fajtáinkról.
Nincs még egy hely a világon, amely három lófajtát adott az állattenyésztésnek, csak Mezőhegyes. Ez a kicsiny község bölcsője volt a gidrán, a nóniusz és a Furioso-North star fajtának! És ezenkívül ott van Kisbér, Bábolna. A lovak viselkedésébe is bepillantást kapunk, amely talán segít megérteni őket, hogy még közelebb kerülhessünk egymáshoz. Látni fogjuk, hogy beszélnek egymással a lovak, hogyan kommunikálnak más állatokkal, és hogyan szeretnék megértetni magukat velünk. Ne feledjük, ők nem tudják megtanulni az emberi nyelvet, nekünk kell megtanulnunk az ő nyelvüket! A ló és az ember harmonikus kapcsolatához hozzátartozik a lovak tartása, hiszen az állattartás felelősségvállalás.
Ehhez természetesen ismernünk kell a lovak igényeit, mert az gyakran nagyon távol áll a mi saját igényeinktől - ezért soha ne induljunk ki abból, hogy nekünk mi lenne a jó. Végül felvillantjuk azt a számtalan lehetőséget, amit a LÓ kínál számunkra napjainkban, a ló használatának ezernyi formáját. Nincs az életnek olyan területe, ahol a történelem során ne lett volna segítségünkre a ló, legyen az bányászat, halászat, harcászat, közlekedés, mezőgazdaság, ipar - ma mégis elsősorban sporttársunk, barátunk. Ezúttal tekintsünk rá ezzel a szemmel!

Adatok
szerző
Novotni Péter
cím
Magyar lovak
alcím
Fókuszban a hazai lófajták
kiadó
Pro-Book Könyvkiadó
kiadási év
2008
oldalszám
127
kötés
kemény kötés
kiegészítő információk
Színes fotókkal gazdagon illusztrálva.
Cikkszám
224948
Vélemények
Legyen Ön az első, aki véleményt ír!
Tartalom

LOVAS NEMZET A MAGYAR 5
FAJTÁK 9
Shagya arab 9
Angol telivér 15
Lipicai 19
Furioso-North star 23
Nóniusz 27
Gidrán 33
Kisbéri félvér 37
Hucul 42
Magyar hidegvérű 45
Magyar sportló 49
ETOLÓGIA 53
A ló beszéde, jelzései 53
A ló viselkedése udvarláskor 64
A ló viselkedése emberi környezetben 67
A LÓ TARTÁSA 75
Minél szabadabban! 75
Istállóban 85
Az istálló felszerelései, kiegészítőhelyiségei 91
A lovastelep egyéb építményei 93
Mit eszik a ló? 97
A LÓ HASZNÁLATA 103
Társállat, szabadidőló 103
Lovassportok 109
A lóversenyzés 118
Hagyományőrzés 122
IRODALOMJEGYZÉK 127