Nyelvtan és helyesírás 2.

Raktáron
Raktárkészlet:
2 db
Nyelvtan és helyesírás 2.
állapot
ÚJ
ISBN
9789631998023
1 450 Ft
A vásárlás után járó pontok: 15 Ft
Részletek

A Nyelvtan és helyesírás 2. tankönyv – a 2018-as kiadástól eltérően – nem tartós tankönyv, hanem munkáltató, vagyis a diákok ebbe írhatják a feladatok megoldását. A terjedelme ezáltal 24 oldallal nőtt, összesen 120 oldal.

A kiadvány kiválóan alkalmas a teljes körű nyelvi-helyesírási kompetenciafejlesztésre. Változatos feladattípusai segítségével elsajátítható a 2. osztályos tananyag, és lehetőséget teremt a diákok differenciált fejlesztésére. A sok ötletes, játékos feladat kellően motiválja a tanulókat, így teszi vonzóvá az anyanyelvvel való foglalkozást.

A tankönyv fejezetei:

  • A beszéd és az írás
  • A hangok és a betűk
  • A szótagolás és az elválasztás
  • A szavak (A toldalékos és a kiejtéstől eltérő helyesírású szavak
  • A mondat

A Nyelvtan és helyesírás 2. tankönyv felépítésének lényege, hogy az első osztályos hangoztató–elemző–összetevő olvasástanítási módszer folytatásaként a betűk, hangok tanításával kezdődik. Épít a tanulók első osztályban szerzett tapasztalataira, s az ösztönös nyelvhasználatukra. A magyar nyelv rendszerére vonatkozó alapvető ismereteket tanít a felismerés és megnevezés szintjén úgy, hogy a legkisebb egységtől fokozatos építkezéssel jut el a legnagyobb nyelvi egységig. A mondatfajták tárgyalása egyébként is szerencsésebb a tanév vége felé, mert az „érettebb” másodikos gyerek könnyebben elsajátítja ezt a viszonylag nehéz tananyagrészt.

A tankönyv fejezetei és a fejezetek egyes részei logikusan egymásra épülnek, a fejezetek, a tananyagrészek kifejtése arányos. Minden fejezet egy bevezető képpel kezdődik, amely illeszkedik a fejezet tananyagához, és lehetőséget teremt a funkcionális nyelvszemlélet megvalósításához.

A tankönyv az ismereteket a tanulók fejlettségi szintjéhez igazodva tárgyalja, mindig a tapasztalatból kiindulva, ugyanakkor szemléletesen, játékosan. Az új ismereteket az induktív úton vezeti be. Az egyes tananyagrészek feldolgozása megfelel a korszerű tantárgy-pedagógiai elvárásoknak. A könyv az új ismereteket a nyelvi-helyesírási jelenségek akusztikus és vizuális megfigyelésére alapozva tanítja.

A tankönyv megvalósítja az integrált anyanyelvi nevelést. Az indukciós anyagok irodalmi szövegek, jelentős része kortárs író, költő alkotása. Az anyanyelvi nevelés minden területe jelen van a tankönyvben. A tanulók rendszeresen gyakorolhatják a hangos és néma olvasást, kapnak értelmezési feladatokat, foglalkozhatnak nyelvhelyességi kérdésekkel, beszédműveléssel és beszédfejlesztéssel. A fogalmazástanítást történetalkotási feladatok készítik elő, az írásos feladatok pedig az eszközszintű íráshasználat fejlesztését (is) biztosítják.

A tankönyv feladatai lehetővé teszik a korszerű tanítási-tanulási stratégiák, illetve a változatos munkaformák (páros, csoport, kooperatív) alkalmazását. A taneszköz használatát egységes jelrendszer segíti. Például külön piktogram hívja fel a figyelmet a csoportmunkára.

A fejezeteket áttekinthető, lényegre törő összefoglaló-rendszerező táblázatok, gondolati térképek zárják, amelyek jól segítik az önálló tanulást, használatuk hozzájárul az önálló tanulási képességek fejlődéséhez.

A tankönyv tartalmazza az új szakszavak érthető, pontos magyarázatát. A kiadvány végén helyesírási szógyűjtemény és tollbamondásszövegek is találhatók.

Adatok
szerző
Fülöp Mária, Szilágyi Ferencné
cím
Nyelvtan és helyesírás 2.
kiadó
Eszterházy Károly Egyetem Oktatáskutató és Fejlesztő Intézet
kiadási év
2019
oldalszám
120
kötés
puha kötés
raktári szám
AP-020307/1
Cikkszám
9789631998023
Vélemények
Legyen Ön az első, aki véleményt ír!