Oláh György - Életem és a mágikus kémia

Nincs raktáron
Oláh György - Életem és a mágikus kémia
állapot
antikvár könyv, jó állapotú
ISBN
9638604093
2 500 Ft
A vásárlás után járó pontok: 25 Ft
Részletek

Dr. Oláh György akadémikust a szénhidrogén-kémiával kapcsolatos munkásságáért 1994-ben Nobel-díjjal tüntették ki. Oláh professzor a Los Angelesben levő Dél-Kaliforniai Egyetem Loker Szénhidrogén Kutató Intézetének igazgatója.
Hogyan kerül a két világháború között Magyarországon felnőtt fiatalember a második világháború végén a budapesti Operaházban a törmeléktakarítástól és a zongoraszállítástól a kémiai Nobel-díj elnyeréséig? Oláh György rendkívüli utat tett meg Budapesttől Clevelandig, Los Angelesig - útját közben rövid időre Stockholmban megszakítva. Oláh György, az innovatív tudós valóban olyan egyéniség, akinek a rendkívül erős savakkal és ezek új kémiájával kapcsolatos bámulatos kutatásai azt eredményezték, amit manapság általában szupersavas "mágikus kémiaként" ismerünk.
Az Életem és a mágikus kémia bensőséges bepillantást enged meg az Oláh György által megtett hosszú útra - a magyarországi korai kutatási és oktatási tevékenységétől Észak-Amerikába költözéséig, ahol az iparban eltöltött évei alatt folytatta a szén nehezen elemezhető kationjainak tanulmányozását, visszatérését a clevelandi egyetemre, és végül Los Angelesbe költözéséig, ahol felépítette a Loker Szénhidrogén Kutató Intézetet, hogy új megoldásokat találjon a Föld csökkenő kőolaj- és földgázkészleteinek súlyos problémájára, valamint a szén-dioxid szénhidrogén-tüzelőanyagokká és -termékekké történő újrafeldolgozásával enyhítse a globális felmelegedést.
Oláh professzor meghívja az olvasót, hogy végigkövesse - kemény munkával, fantáziával és a felfedezés soha véget nem érő keresésével jellemzett - rendkívüli pályáját, amely végül a Nobel-díjhoz vezetett. Kutatási és oktatási tevékenysége egyedülálló egyéni írási stílusával összefonódva az Életem és a mágikus kémia című könyvet valóban megnyerő olvasmánnyá teszi. Önéletrajza nemcsak érdekfeszítő életútjával és az új kémia keresésével foglalkozik, hanem a tudomány megértésre és megismerésre való állandó törekvésének mélyebb jelentőségét is tükrözi.
Oláh György professzornak 2001-ben, a Nobel-centenárium évében a világhírű Wiley-Interscience kiadónál megjelent önéletrajzi regénye magyar kiadását a Szerző születésének 75. évfordulója tiszteletére jelentettük meg.

Adatok
szerző
Oláh György
cím
Életem és a mágikus kémia
alcím
Egy Nobel-díjas önéletrajzi gondolatai
kiadó
Better Kiadó-Nemzeti Tankönyvkiadó Rt.
kiadási év
2002
oldalszám
320
kötés
kemény kötés
kiegészítő információk
Fekete-fehér fotókkal és ábrákkal illusztrálva.
Cikkszám
9638604093
Vélemények
Legyen Ön az első, aki véleményt ír!
Tartalom
Előszó
Előszó a magyar kiadáshoz
Oláh György köszöntése
Bevezetés 1
A tudomány távlatai 5
Kémia: A sokoldalú központi tudomány 25
Fiatalkorom Magyarországon, és hogy miért választottam a kémiát 45
Korai kutatás és tanítás: Elhagyom Emil Fischer árnyékát 59
Észak-Amerikába költözés: Ipari tapasztalatok, mialatt tovább kutatom a szén tünékeny kationjait 75
Visszatérés az egyetemhez - A clevelandi évek: Karbokationok, mágikus sav és a szupersavas kémia 97
Los Angeles: A Loker Intézet építése - Szénhidrogének és a szénhidrogén-kutatás 125
"Minden tudósnak szüksége van jó ellenségekre": A "nem klasszikus ion"-vita és jelentősége 159
Kekulé négyvegyértékű szénatomjától az ötös és magasabb koordinációjú hiperszén-kémiáig 177
A Nobel-díj: Megtanulok élni vele és nem pihenni a babérokon 195
A Nobel-díjat követő évek: A szupersavaktól a szuperelektrofil reagensekig 217
A szénhidrogének társadalmi és környezetvédelmi kihívásai: A metán közvetlen átalakítása, metanol alapú üzemanyagcella és a szén-dioxid kémiai recirkulálása 237
Jártam a magam útján 257
Függelék 303
Index 305