Ország Mihály - Mindent lehet, de krokodilt - azt nem!

Nincs raktáron
Ország Mihály - Mindent lehet, de krokodilt - azt nem!
állapot
antikvár könyv, közepes állapotú
ISBN
963-233-051-x
680 Ft
A vásárlás után járó pontok: 7 Ft
Részletek

Az elmúlt évtizedekben sokféle közönséges és különleges állatfaj került a lakásomba részben saját kedvtelésből, részben valamiféle kényszerűségből. Kezdetben kiválaszthattam, hogy melyik az az állat, amely érdekel és azt tartottam. Amióta állatorvos vagyok, és híre ment annak, hogy érdeklődöm a nem háziállat madarak, kisemlősök, hüllők iránt, a legkülönbözőbb sérült és beteg, védett és nem védett madarat, emlőst juttatják el hozzám. Ezeket a sokszor mozgásképtelen állatokat az emberek többsége megsajnálja és magához veszi. Szeretnének segíteni rajtuk, de nem tudják, hogyan. Az esetek egy részében néhány nap múlva nálam kötnek ki az éhségtől és szomjúságtól teljesen legyengült állattal. Nekem mint állatorvosnak kötelességem megkísérelni az életük megmentését. Sokan azt is természetesnek veszik, hogy a beteget nálam hagyják. Hiába akarok gyógyszert, eleséget, tanácsot adni, az állat itt marad, a patronálója pedig megkönnyebbülve távozik. A szárnyon lőtt, fészekből, kiesett, törött szárnyú madarak élete megmenthető, de repülni többet nem tudnak. Életük végéig valamelyik kalitkámban laknak, szakszerű tartás mellett, kétszer annyi idős korukig, mint ameddig a szabad természetben élnek!
Jelenleg a Magyar Tudományos Akadémia állathanggyűjteményében végzem munkámat. A különleges hangfelvételek elkészítése, valamint az állatok viselkedésének és tanulási készségének a tanulmányozása szükségessé teszi, hogy madarakat hosszabb-rövidebb ideig mesterséges körülmények között tartsunk. A korszerű állatviselkedéstan, az etológia nem nélkülözheti a zárt érti megfigyeléseket, kísérleteket. Ezekben az esetekben alapkövetelmény, hogy állataink számára a szükséges életfeltételeket megteremtsük.
Mindezek mellett ma is több olyan állatom van, amelyet azért tartok, mert szép, jó érzés ránézni, gyönyörű az alakja, a színe, a hangja, érdekes a mozgása, a viselkedése, mert csodálatos benne az élet megnyilvánulása.
Nem szakkönyvet szándékoztam írni az állatok tartásáról, csupán - amennyire elfoglaltságom és e könyv keretei megengedték - egy kis ízelítőt szeretnék adni eddigi élményeimből, tapasztalataimból, állataim életéből.

Adatok
szerző
Ország Mihály
cím
Mindent lehet, de krokodilt - azt nem!
kiadó
Natura
kiadási év
1979
oldalszám
148
kötés
kemény kötés
megjegyzés
kopottas borító
Cikkszám
490435
Vélemények
Legyen Ön az első, aki véleményt ír!
Tartalom
Előszó 7
Mindent lehet, de krokodilt - azt nem! 9
Egy zuglói albérlet 16
Veszélyes gyíkászás 23
Viperák, feleség és az utolsó kígyókaland 45
Lutry 50
Egy őszapófióka szomorú története 54
Sünikrimik 60
Európa legnagyobb denevére 67
Rágcsálók a szobában 75
Néhány szó a seltopuzikokról, az óriás zöld gyíkról, a tejuról, a baziliszkuszról, valamint a gekkókról 91
Egon, a nyest 95
Szajkóriasztás és nyestkaland 100
Vadmacska a szobában 106
Berci, a mezei cickány 113
Békák, amelyekből nyílméreg készül 119
Mit adjunk enni a madaraknak? 130
Állathangfelvételek készítése 142