Pamer Nóra - Art nouveau

Raktáron
Raktárkészlet:
1 db
Pamer Nóra - Art nouveau
állapot
antikvár könyv, szép állapotú
ISBN
9631025802
1 200 Ft
A vásárlás után járó pontok: 12 Ft
Részletek

Art Nouveau azaz "Új művészet"-nek nevezték a XIX. század végén azt a művészeti törekvést, amely elsőként szakított az eklektika hagyományokhoz ragaszkodó elavult történeti formáival. Francia nyelvű elnevezése alapján az Art Nouveau-t gyakran tévesen mint a századforduló francia jellegzetességét tartották számon, és a Jugendstil és szecesszió stílusáramlataival együtt mintegy fél századig megvetés tárgya volt s szinte becsmérlő jelzőként került a művészeti köztudatba.
Később azonban - miután a kutatók kimutatták, hogy a XX. század új művészeti szemléletét e századfordulói stílusokban rejtve fejlődő építészeti és formatervezési gondolatok érlelték - e korszak művészete újra az érdeklődés központjába került.
Ebből a tárgykörből ma már világszerte, évről-évre, igényes tanulmányok és nagyszerű könyvek, főleg összefoglaló jellegű feldolgozások jelennek meg.
Az általános századfordulói képből e könyv szerzője a legjelentősebb részt emelte ki: a tőlünk földrajzilag távol fekvő Brüsszel úttörő jelentőségű építészetét ismerteti meg az olvasóval. A belga Art Nouveau valóban első és legerőteljesebb hajtása a századforduló építészetének. Ez a nagyszerű belga kezdeményezés kisugárzott egész Európára. Ismerete nélkül a századforduló művészeti áramlatainak értékelése nem lehetséges. Mindazok, akik e korszak iránt érdeklődnek, sok hasznos és érdekes adatot találhatnak e könyvben, a szakember számára pedig összehasonlító anyagot nyújt további kutatásokhoz.

Adatok
szerző
Pamer Nóra
cím
Art nouveau
alcím
A belga építészetben
kiadó
Műszaki Könyvkiadó
kiadási év
1979
oldalszám
207
kötés
vászon kötés védőborítóval
megjegyzés
könyvtári példány volt
kiegészítő információk
Fekete-fehér fotókkal, illusztrációkkal.
Cikkszám
9631025802
Vélemények
Legyen Ön az első, aki véleményt ír!
Tartalom
Előszó 7
Belgium a XIX. században 9
Az Art Nouveau angol előzményei 19
Henry van de Velde 34
Victor Horta 60
Maison du Peuple 102
Az Art Nouveau építészet térhódítása Brüsszelben 121
Paul Hankar 121
Octave van Rysselberghe 130
Paul Saintenoy 134
Ernest Blerot 137
A kismesterek munkássága: Jules Braunfaut, George Peerboom, Ernest van Humbeek, Francois Hemelsonet, E. Houbion, Henri Jacobs 145
A "Művész háza" 150
Az Art Nouveau közvetlen hatása és ellenáramlatai Európában 161
Európai visszahatások Brüsszelben 174
Utószó 187
Idegen nyelvű összefoglaló 193