Rüdiger Dahlke - Holisztikus táplálkozás

-10%
Raktáron
Raktárkészlet:
1 db
Rüdiger Dahlke - Holisztikus táplálkozás
állapot
ÚJ
ISBN
9789639652385
2 800 Ft
2 520 Ft
Kezdete: 2021.06.18   A készlet erejéig!
A vásárlás után járó pontok: 25 Ft
Részletek

Mindannyiunk életében fontos szerepet tölt be az evés. Sokak számára örömforrás, ünnepeink fontos része, megszépíti a fáradságos hétköznapokat vagy enyhít a bánaton. Mások számára szinte ellenség: növeli a zsírpárnákat, állandó küzdelem és elégedetlenség forrása. legújabb könyvében Rüdiger Dahlke magasabb szintről i vizsgálja a táplálkozás témakörét.

• Együnk vagy ne együnk húst?
• Miért egészségesek a krétaiak?
• Hogyan alakul ki az ízlés?
• Miért nem eszünk Európában madárpókot?
• Valóban befolyásolnak minket a reklámok?

Az ismert szerző az egészséges táplálkozással kapcsolatos személyes és orvosi pályáján szerzett tapasztalatait foglalja össze könyvében. Új művében többek között az egészséges táplálkozás négy oszlopát ismerteti:
• Kiegyensúlyozottság: a fehérje, a zsír és a szénhidrátok ésszerű aránya
• Teljesértékűség: természetes élelmiszerek, adalékanyagok és tartósító szerek nélkül
• Kiegyensúlyozott sav-bázis-egyensúly
• Típusnak megfelelő táplálkozás, mely saját testünkhöz és lelkünkhöz igazodik

A szerző felhívja figyelmünket arra, hogy étkezni többet jelent, mint táplálkozni, hiszen a táplálkozás és az élet élvezete szorosan összetartoznak. Az egészség és az élvezet egyensúlya alapvető fontosságú: a holisztikus táplálkozás testünknek és lelkünknek is váljék egészségére!

Adatok
szerző
Rüdiger Dahlke
cím
Holisztikus táplálkozás
alcím
Jól egyen, hogy jól legyen!
kiadó
Bioenergetic
kiadási év
2007
oldalszám
211
kötés
kemény kötés
Cikkszám
9789639652385
Vélemények
Legyen Ön az első, aki véleményt ír!
Tartalom

AZ ÉN TÖRTÉNETEM 5

ENNI SOKKAL TÖBB, MINT TÁPLÁLKOZNI 10
A legegészségesebb emberek egyáltalán nem „egészségesen" esznek 11
Az ízlés kérdése 14

FAJNAK MEGFELELŐ ÉLET 17
Visszapillantás a táplálék történetére 20
Előrepillantás: konzekvenciák a táplálkozáshoz 24
Az adagon múlik 26
Táplálkozás és mozgás 27
Inzulinrezisztencia 30

A TÁPLÁLKOZÁS ELSŐ OSZLOPA: 32
A táplálék fajnak megfelelő felosztása és a modern táplálkozás valósága 32
A glikémiás mutató 34
Fehérje 36
Zsír 40
Szénhidrátok 43
A helytelen táplálkozás kompenzálásának testi határai 44

A TÁPLÁLKOZÁS MÁSODIK OSZLOPA: 47
Teljesértékűség, avagy hiány a bőségben 47
Probléma keletkezik 48
A hiányos bőség első áldozatai 50
A dilemma konkrét okai 51
Az optikai csapda, avagy: kívül juj, belül pfuj 51
A rejtett játék az íz- és aromaanyagokkal 52
Feldolgozás 53
Tartósítás 54
Az ipar felelősségének szerepéről 55
A szénhidrát-mizéria 56
A nyomor a zsírral 57
Az esszenciális zsírsavak 59
Miben milyen zsírsavak vannak? 60
Többszörösen telítetlen zsírsavak: omega-3-zsírsavak 61
Többszörösen telítetlen zsírsavak: omega-6-zsírsavak 62
Fehérje teljes értékű szinten 63
Növényi fehérje 63
Állati fehérje a húson kívül: tejtermékek és tojás 64
Hal 64
Hús 67
Kiutak a hús-dilemmából 69
Gyógyszerekkel szennyezett hús 71
Veszélyes hús
Romlott hús és húsbotrányok 72
Természetellenes hús 74
A hús-mizéria összefoglalása 75
A hús előnyei 76
Felelősség és tudatosság a táplálék beszerzésében és elkészítésében 78
A költség- és fájdalomtényező 79

A TÁPLÁLKOZÁS HARMADIK OSZLOPA: 82
Sav-bázis-egyensúly 82

A túlsavasodás története 82
Túlsavasodás lelki és társadalmi síkon 85
Túlsavasodás táplálkozási síkon 86
A test savanyú élete 87
A legfontosabb sav- és bázisképzők 89
Savtalanítási intézkedések bázisokban gazdag táplálkozás mellett 90

A TÁPLÁLKOZÁS NEGYEDIK OSZLOPA: 92
Típusnak megfelelő táplálkozás 92

Szélsőséges típusok és táplálkozási szélsőségek 93
Teszt a típus termikus beosztás szerinti meghatározásához 98
A négy szélsőség, avagy a tipizálás magasiskolája 99
A táplálék besorolása annak termikus minősége szerint 100
A táplálék energetikája a kínai orvoslás szempontjából 103
Minden egyedi költségesebb 104

AZ EGÉSZSÉGES TÁPLÁLKOZÁS TOVÁBBI OSZLOPAI 106

AZ ÉTEL ELKÉSZÍTÉSE 109
Modern eljárások, avagy: a kevesebb több 1 110
Alkímia és szakácsművészet 111
A helyes összetétel 113
Kis konyhai zöldfűszer- és fűszertudomány 114
Alkalmazás és hatás 114
Virágok az asztalon és a tányéron 118
A tavasz gyümölcsfavirágai 120
Nyári virágok 121
Őszi virágok 122
Téli virágok 123
Különleges elkészítési stratégiák 124
Kevésbé javallott elkészítési stratégiák 126

SPECIÁLIS TÁPLÁLKOZÁSI FORMÁK EGYEDI KRITIKÁJA 127
A fanatizmus magasiskolája 128
Vércsoport-diéta 129
Fit for Life 130
Szétválasztott koszt 131
Fehérje-diéták 132
Vegetáriánusok és vegánok 133
A vegánok 134
Nap-koszt 136
Nyerskoszt 137
Burger-féle ösztönterápia 137
Makrobiotika 138
Montignac, Glyx-diéta és társai 139
Mindennapi nyomor az éhség és az inzulincsapda között 140
A Johanna Budwig-féle olaj-fehérje-koszt 142
Fit-for-Fun diéta 143
Táplálkozás és ortomolekuláris orvostudomány 144
Hagyományos ázsiai táplálkozási formák 150

ÉLELMISZEREK EGYEDI KRITIKÁJA 151
Genfood 151
Víz, só és kenyér 152
Só 152
Kenyér 154
Tej 154
Cukor és édességek 155

A SZELLEM TÁPLÁLÉKA 158

A SZERELEM TÁPLÁLÉKA 160
A csokoládé mint afrodiziákum 168
A szerecsendió varázsa 171

MÁS „TÁPLÁLKOZÁSI FORMÁK" 172
Ivás és italok 172
Az élet vize 173
Bázisos ital, Bázisos recept a közép megtalálásához 177
Az alkohol és az ozmotikus probléma 178
Kávé és más élvezeti cikkek 179
Az úgynevezett üdítők 181
Az italok teljesértékűsége 182
Italok a sav-bázis egyensúlyra gyakorolt kihatásaik tükrében 183
Típusnak megfelelő italok 184

A JÖVŐ PERSPEKTÍVÁI 186
Pozitív táplálkozási jövő? 188
Hogyan lehet mindezeket a felismeréseket ésszerűen összeegyeztetni? 189

KULINÁRIS VÉGKICSENGÉS 191
Variációk reggelire 191
Kis ízletes étel ebédre 197
Esti ünnepi finomságok 202
Kis édes végkicsengés 207

JEGYZETEK 210
Rüdiger Dahlke magyarul megjelent publikációi 211