Szigeti György szerk. - A Hatodik Pátriárka szútrája

Nincs raktáron
Szigeti György szerk. - A Hatodik Pátriárka szútrája
állapot
antikvár könyv, jó állapotú
ISBN
963-7310-48-7
1 600 Ft
A vásárlás után járó pontok: 16 Ft
Részletek

I. Önéletrajz
Egyszer, amikor a Pátriárka a Pao-lin kolostorba érkezett, Sao-csou elöljárója, Vej más hivatalnokok társaságában meglátogatta, és arra kérte, tartson nyilvános beszédet a buddhizmusról a Ta-fan templom csarnokában, Kanton városban.
A hallgatóság kellő időben egybegyűlt, így Vej elöljáró, kormányzati hivatalnokok és konfuciánus tudósok körülbelül harminc-harmincan, szerzetesek, szerzetesnők, taoisták és világiak körülbelül ezren. Miután a Pátriárka elfoglalta a helyét, a gyülekezet mély tisztelettel köszöntötte, és arra kérte, tartson beszédet a buddhizmus alapvető tanairól. A Pátriárka a következő beszédet intézte a hallgatósághoz:
- Tanult hallgatóság, tudatunk igazi lényege, mely a megvilágosodás csírája, természeténél fogva tiszta, és csupán ennek közvetlen megtapasztalásával érhetjük el a buddhaságot. Engedjék meg nekem, hogy most a saját életemről meséljek, és arról, hogyan váltam a meditációs iskola titkos tanának birtokosává.
Édesapámat, aki Fan-jangban született, egy napon elbocsátották hivatalából és a kuangtungbeli Hszin-csouba száműzték közembernek. Sajnos édesapám gyermekkoromban meghalt, így édesanyámmal szegénységben és nyomorúságban magunkra maradtunk. Nemsokára Kantonba költöztünk elég mostoha körülmények közé.
Akkoriban tűzifát árultam a piacon. Egyszer az egyik vásárlóm arra kért, hogy bizonyos mennyiséget vigyek el a boltjába.

Adatok
szerző
Szigeti György szerk.
cím
A Hatodik Pátriárka szútrája
kiadó
Farkas Lőrinc Imre Könyvkiadó
kiadási év
1998
oldalszám
141
kötés
puha kötés
kiegészítő információk
A Kőrösi Csoma Sándor Buddhista Egyetem és a Tan Kapuja Buddhista Főiskola jegyzete.
Cikkszám
357371
Vélemények
Legyen Ön az első, aki véleményt ír!
Tartalom

I. Önéletrajz 5
II. A bölcsességről 22
III. Kérdések és válaszok 35
IV. A szamádhi és a pradzsnyá 44
V. A meditáció 49
VI. A bűnbánat 51
VII. Tanítások 62
VIII. A két iskola 91
IX. Császári védelem 104
X. Utolsó tanítások 109
Magyarázatok 127