Tamara Kozsevnyikova, Marina Popovics - Örök szárnyalás

Nincs raktáron
Tamara Kozsevnyikova, Marina Popovics - Örök szárnyalás
állapot
antikvár könyv, jó állapotú
ISBN
9633266033
1 200 Ft
A vásárlás után járó pontok: 12 Ft
Részletek

A nevezetes emberek könyveinek van valami különleges vonzóerejük. Ennek titka elsősorban a szerzők emberi sorsában keresendő. Minél eredetibb, minél tartalmasabb a sorsuk, annál nagyobb érdeklődést ébreszt az olvasóban. Ez szinte törvény, és minden időkre érvényes.
Nagyezsda Durovának, az 1812-es honvédő háború egyik hősnőjének "Jegyzetei"-ről írta Puskin egyik levelében Durova fivérének: "A szerző sorsa annyira érdekes, annyira titokzatos, hogy a rejtély megfejtése mindenképpen nagy hatást gyakorol az olvasóra. A stílus pedig minél egyszerűbb, annál jobb. A fő: az igazság, az őszinteség. A tárgy önmagában annyira izgalmas, hogy semmiféle díszítést nem igényel. Sőt, a díszítés kárára lenne."
Tamara Kozsevnyikovának és Marina Popovicsnak, az "Örök szárnyalás" szerzőinek sorsában nincs semmi titokzatosság, de bőven van benne olyasmi, ami méltán számíthat az ifjúság figylemére. Ez pedig a repülés iránti rajongás, a szenvedélyes vágy és a kitartó célratörés. Útjaik különbözők, de az eredmény azonos: mindketten magasra szárnyaltak.
Tamara Kozsevnyikova repülős élete a harmincas években kezdődött, melyeket a szovjet repülők sok nagyszerű eredménye tett emlékezetessé. Kozsevnyikova azoknak a szovjet nőknek a sorába tartozik, akiknek színes, érdekes, tartalmas életéből sokat tanulhatnak a méltó példát kereső fiatalok. Már nagyon fiatalon beleszeretett a repülésbe, és minden tőle telhetőt megtett, hogy álma valóra váljon. Elvégezte a Zsukovszkij Repülőmérnöki Akadémiát, amit nagyon kevés nő mondhat el magáról. Részt vett a Nagy Honvédő Háborúban, egy vadászrepülő-ezred mérnöke volt, e beosztásban egyetlen nő a Szovjet Hadsereg állományában. Feladata az volt, hogy előkészítse a gépeket a repülésre, és ő önfeláldozó hősi munkával biztosította a repüléseket. Kozsevnyikova gárda-mérnökalezredest négy harci érdemrenddel és nyolc éremmel tüntették ki.
Marina Popovics a háború után került a repülők családjába: tizenhét évesen belépett a novoszibirszki repülőklubba, és azóta az égbolt, mint ő maga mondja, a legnagyobb szerelme. Sokat repült, működött mint kiképző, ma mérnökőrnagy, másodosztályú berepülő pilóta, e minőségben jelenleg egyetlen nő a Szovjetunióban. Három világrekordot állított fel, s ezekkel három Nagy Aranyérmet érdemelt ki. Kitüntették a "Tisztelet Jelvényével", és négy érdeméremmel; a Szovjetunió nemzetközi osztályú sportmestere. A repüléssel egyidőben mint aspiráns tanul.
A két szerző útja kétszer találkozott: egyszer a háború alatt, futólag, és a háború után már tartósabban, de nem ez a jórészt mellékles körülmény volt az ok, amely közös könyv kiadására késztette őket. Az ok lényegesebb, bizonyos mértékig tükröződik benne valóságunk egyik elvi sajátossága: a nemzedékek kapcsolata és folytonossága.
Kozsevnyikova és Marina Popovics magukról írnak, elvtársaikról, emberekről, akikkel találkoztak; és ők sok olyan emberrel kerültek össze, akiket az egész ország ismer. Vagyis a korról szolgálnak híradással. És ez növeli visszaemlékezéseik tartalmasságát, társadalmi jelentőségét.
Az "Örök szárnyalás" szerzői nem törekedtek írói babérokra, könyvükben nincs "díszítés". Egyszerűen elmondják, amit megéltek és átéltek. De a legfőbb, amit annak idején Puskin megkövetelt, az igazság és az őszinteség, kétségtelenül jelen van Tamara Kozsevnyikova és Marina Popovics könyvében.
I. Kozlov

Adatok
szerző
Tamara Kozsevnyikova, Marina Popovics
cím
Örök szárnyalás
kiadó
Zrínyi Katonai Kiadó
kiadási év
1974
oldalszám
245
kötés
vászon kötés
megjegyzés
borító picit kopottas
Cikkszám
9633266033
Vélemények
Legyen Ön az első, aki véleményt ír!
Tartalom
Előszó 5
Égbe nyúló hegyek (Tamara Kozsevnyikova) 7
Élet a felhők fölött (Marina Popovics) 129