Tolnai Kálmán - Erdő, mező ajándékai

Nincs raktáron
Tolnai Kálmán - Erdő, mező ajándékai
960 Ft
A vásárlás után járó pontok: 19 Ft
Adatok
szerző
Tolnai Kálmán
cím
Erdő, mező ajándékai
kiadó
Népszava Könyv- és Lapkiadó Vállalat
kiadási év
1988
állapot
antikvár könyv, jó állapotú
oldalszám
234
kötés
puha kötés
ISBN
963-322-736-4
megjegyzés
borító sarka megtört
Cikkszám
356176
Vélemények

Legyen Ön az első, aki véleményt ír!

Tartalom

TARTALOM

Előszó 3
Vadon termő hasznos növények 5
Vadon termő gyümölcsök 8
Erdei gyümölcsök gyűjtése és konyhai felhasználása 9
Vadalma 9
Vadalmaszörp 10
Fekete áfonya 10
Aszalt áfonya 11
Áfonyabefőtt 11
Áfonyabefőtt, citromos ízű 12
Áfonyabefőtt rummal 12
Áfonya borban 12
Áfonyadzsem 12
Áfonyaíz 13
Áfonyakocsonya 13
Áfonyalekvár orosz módra 13
Áfonyalekvár rummal 14
Áfonyaleves 14
Áfonyalikőr készítése 14
Áfonya nyersen 15
Áfonya saját levében 15
Áfonyaszörp 15
Áfonya üdítőital 16
Rumos áfonyakocsonya 16
Berkenye 17
Berkenyebefőtt rummal 17
Bereknyedzsem 17
Berkenyeíz 18
Berkenyekocsonya 18
Berkenyelé natúran 18
Berkenye nyersen 18
Berkenyeszörp 19
Berkenye üdítőital 19
Birs, birsalma 19
Birsbefőtt 20
Birsdzsem 20
Birs konyakkal és vaníliával 20
Birslekvár 21
Fekete bodza 21
Aszalt fekete bodza 22
Aszalt fekete bodzából tea 22
Bodazabefőtt 22
Bodzából turmixital 23
Bodzakocsonya 23
Bodzalé készítése 23
Bodzalekvár 23
Bodzalikőr 24
Csipkebogyó 24
Aszalt csipkebogyó 25
Csipkebogyóbefőtt 25
Csipkebogyóíz 26
Csipkebogyólekvár 26
Csipkebogyólikőr 27
Csipkebogyómártás 27
Földieper 27
Eperbefőtt 28
Eperbólé 28
Eper cukorban 29
Eperdzsem 29
Eperfelfújt 29
Eperhűsítő 30
Eperíz 30
Eperleves 30
Eper rumban 31
Epersaláta 31
Eperszörp 31
Saját levében tartósított erdei eper 32
Galagonya 33
Galgonya tartósítása 33
Kökény 33
Kökénybefőtt 34
Kökénykocsonya 35
Kökénylikőr 35
Vadkörte 35
Vadkörteszörp 36
Málna 36
Málnadzsem 37
Málnalekvár 37
Málnaparfé 37
Málnaszörp 37
Málnaszörp citromosan 38
Naspolya 38
Naspolyabefőtt 38
Naspolya rummal 39
Rebarbara 39
Rebarbarabefőtt 39
Rebarbara cukorban 40
Rebarbaraíz 40
Rebarbaraíz málnával 40
Fekete ribizli 40
Ribiszke cukorban 41
Ribiszkedzsem 41
Ribiszkelekvár 42
Ribiszke saját levében 42
Ribiszkeszörp 42
Som 42
Sombefőtt 43
Somkocsonya 43
Somlekvár 43
Somszörp 44
Szamóca 44
Erdeiszamóca-befőtt 44
Erdeiszamóca-bólé 45
Hideg szamócaleves 45
Szamócadzsem 45
Szamócakocsonya 46
Szamócalekvár 46
Szamóca tejszínhabbal 47
Szamócás narancssaláta 47
Szeder 47
Szederdzsem 48
Szederlekvár 48
Szederszörp 49
Erdei szeder 49
Erdeiszeder-befőtt 50
Erdeiszeder cukorban 50
Erdeiszeder-dzsem 51
Erdeiszeder-ecet készítése 51
Erdeiszeder-lekvár 51
Erdeiszeder-lé 51
Erdeiszeder-likőr 52
Erdeiszerder-szörp 52
Kocsonya vegyes erdei gyümölcsből 52
Dió 53
Zöld dió tartósítása 53
Vaníliás tartósítás 53
Zöld dió mézben 54
Zöld dió rumban 54
Cseresznye 55
Cseresznyebefőtt 55
Cseresznyeleves 55
Cseresznyés saláta 56
Kimagozott cseresznye eltevése 56
Meggy 56
Kimagozott meggy eltevése 56
Meggybefőtt 56
Meggylikőr 57
Meggyszörp 57
A vadon termő gyümölcsök tartósítása 58
Erdei gyümölcsök tartósítása cukor felhasználása nélkül 60
Befőtt készítése 60
Gyümölcsbefőzés rum hozzáadásával 60
Cukor nélküli gyümölcslé 61
Lekvár vagy dzsem készítése erdei gyümölcsből 61
Erdei méz 61
Mézes almasaláta 62
Mézes almaszörp 62
Mézes csipkelimonádé 62
Mézescsók 63
Mézes csokoládé 63
Mézeskalács 64
Mézes narancssaláta 64
Mézes narancstej 65
Mézes tej 65
Meleg mézes tej 65
Hideg mézes tej 65
Mézecet 65
Mézmártás 66
Vadon termő fűszer- és teanövények 67
A gyógyteák és -főzelék elkészítése 68
A természet ajándékai 70
Akác 70
Hársfafélék 71
Búzavirág 72
Gyermekláncfű 72
Fehér mályva 73
Fehér üröm 73
Kamilla 74
Kankalin 74
Katángkóró 75
Vadkomló 75
Mezei kakukkfű 73
Vasfű 76
Szarkaláb 77
Martilapu 77
Pemetefű 78
Papsajt 78
Boróka 79
Cickafarkfű 79
Apróbojtorján 80
Csalán 80
Libapimpó 81
Ökörfarkkóró 81
Zsurló 82
Útifű 82
Tüdőfű 83
Veronikafű 83
Vérfű 84
Mecsekifű 84
Citromfű 85
Palástfű 85
Szurokfű 85
Vadárvácska 86
Homoki szalmagyopár 86
Pásztortáska 87
Tölgyfa 87
Kocsányos tölgy 87
Kocsánytalan tölgy 87
Tárkony 88
Borsikafű 88
Bazsalikom 89
Kömény 89
Angelika 90
Kapor 90
Ánizs 91
Koriander 91
Lestyán 92
Borsmenta 92
Izsóp 92
Fekete üröm 93
Sáfrányos szeklice 93
Torma 94
Kerti zsázsa 94
Vöröshagyma 94
Fokhagyma 95
Gyógy- és fűszernövények felhasználásával készített likőrök, pálinkák 96
Benedictiner 96
Borsmenta likőr 96
Angolkeserű 96
Gyomorkeserű 97
Ágyaspálinka 97
Vadon termő gombafélék 99
Az étkezésre alkalmas gombák felismerése, gyűjtése és hasznosítása 99
Lila pereszke 100
Fenyőpereszke 100
Tejpereszke 101
Akácpereszke 101
Csoportos pereszke 101
Kékhátú galambgomba 102
Dióízű galambgomba 102
Ízletes nagy galambgomba 103
Szürke tölcsérgomba 103
Óriás tölcsérgomba 104
Trombitagomba 104
Vörösbarna fülőke 105
Gyapjas tintagomba 105
Sárga gerebengomba 106
Barna gyűrűstinüóru 106
Fenyőtinóru 107
Sárga korallgomba 107
Csengettyűgomba 108
Ízletes tőkegomba 109
Erdőszéli csiperke 109
Ízletes csiperke 110
Kerti csiperke 110
Tarlógomba 111
Tavaszi rétgomba 111
Ízletes vargánya 112
Királyvargánya 112
Kucsmagomba 113
Császárgomba 113
Nagy őzlábgomba 114
Gyűrűs tuskógomba 115
Sárga rókagomba 115
Májusi pereszke 116
Erdei szegfűgomba 117
Mezei szegfűgomba 117
Érdenyelű tinóru 118
Késő laskagomba 118
Rózsás korallgomba 119
Bimbós pöfeteg 119
Szürke pöfeteg 120
Ördögszekérgomba 120
Téli fülőke 121
Keserűgomba 121
Kenyérgomba 122
Pisztricgomba 122
Fodros káposztagomba 123
Sárga gévagomba 123
Zöld ánizsgomba 124
A gomba mint népélelmezési anyag 125
A gombák tápanyagösszetétele 126
A gombák fehérjéi 127
A gombák és zsírok 128
A gombák szénhidrátjai 128
A gombák vitaminjai 128
A gombák ásványi anyagai 130
Az ehető és mérgező gombák megkülönböztetése 134
Téves nézetek a mérgező gombákról 136
Mit kell tenni gombamérgezés megelőzése érdekében 137
Gombaételekhez használt fűszerfélék és élelmiszerek 138
Fűszerek 138
Paprika és bors 138
Egyéb fűszerfélék 139
Petrezselyemőrlemény 140
Kaporőlemény 140
Tárkonyőrlemény 140
Tárkonyőrlemény 140
Szurokfűőrlemény 140
Borsikafű-őrlemény 140
Köménymagőrlemény 140
Babérlevél 141
Majoránna 141
Szerecsendió 141
Koriandermag 141
Gyömbér 141
Mustár 141
Kapri 142
Sáfrány 142
Kakukkfű 142
Bazsalikom, rozmaring 142
Ecet mint ételízesítő 142
Tárkonyecet készítése 143
Fűszeres ecet 143
Illatosított ecet 143
Málnaecet 143
Zöldségfélék, gyökérnövények 144
Vöröshagyma 144
Fokhagyma 144
Petrezselyem 145
Sárgarépa 145
Zellerzöld 145
Gombaliszt 145
Gombaízesítő 146
Saláta- és zöldségfélék 146
Gomba a konyhán 147
A gomba tárolása 148
A gomba tisztítása 149
A gomba osztályozása, darabolása 149
A gomba tartósítása házilag 150
A gomba szárítása 150
A gomba nedves tartósítása 151
A gomba sós tartósítása 151
A gomba köménymagos tartósítása 152
A gomba tartósítása zsírban 152
A gomba olajos tartósítása 153
A gomba tartósítása hagymával, zsírban 153
A gomba rövid időre történő tartósítása 153
A gomba fagyasztása 154
A gomba ecetes tartósítása 154
A gombaliszt készítése 154
Hasznos tanácsok a gombaételek készítéséhez 155
Gomba felhasználásával készült ételek 156
Levesek, raguk, mártások 156
Barna gombamártás 156
Erdeigomba-leves 156
Fehér gombamártás 157
Gombabecsinált 157
Gombakrém 158
Gombakrémmártás 158
Gombaleves 158
Gomaleves áttörve 159
Gombamártás 159
Gombaragu 161
Gombás sertésragu 161
Gombás velőleves 161
Kucsmagombaleves 162
Gombával készült tojásételek 162
Gomba tojással 162
Gombás omlett 163
Gombás rántotta 163
Gombás rántott tojás 164
Gombás tejfölös tojás 164
Gombával töltött tojás 165
Kucsmagomba tükörtojással 165
Tejfeles gomba tükörtojással 165
Tojással töltött gomba 166
Gombával készült halételek 166
Békacomb gombával 166
Csiperkegombás süllő 166
Gombás fogas vagy süllő 167
Gombás főtt ponty 167
Gombás töltött angolna 167
Gombával készült vadhúsok 168
Gombás fácánsült 168
Gombás nyúl 168
Gombás tokány vaddisznóból 169
Szarvasgerinc gombával 169
Szarvasszelet gombával 170
Szarvasgerinc kucsmagombával 171
Vaddisznókaraj gombával 171
Vaddisznószeletek gombával 172
Vaddisznószeletkék gombával 173
Vaddisznóvese gombával 173
Gombás húsételek 173
Bélszínszelet Langtry módra 173
Bélszínszelet Maison d'or módra 174
Bélszínszelet Napóleon módra 174
Bélszínszelet Rossini módra 174
Borjúborda gombakrémmel 174
Borjúborda vadász módra 175
Gombás bárányeleje 175
Gombás báránygerinc sütve 176
Gombás borjúborda szalonnával 176
Gombás borjúcsülök 177
Gombás csirke 177
Gombás borjúszeletek 178
Gombás felsálszelet 178
Gombás libamájpuding 179
Gombás marhatokány 179
Gombás ököruszály 180
Gombás pirított csirke 181
Gombás pulykasült 181
Gombás rakott hús 182
Gombás rizzsel töltött borjúszegy 182
Gombás rizzsel töltött liba 183
Gombás rostélyos 183
Gombás sertésnyelv 184
Gombás szalonnás sertésborda 184
Gombás szűzpecsenye vörösborral 185
Gombás tokány 185
Gombás töltött karaj 185
Gombás vesevelő 186
Gombával készült frissen sült bélszínszelet 186
Gombával töltött borjúborda 187
Gombával töltött galambpecsenye 187
Gombával töltött rostélyos 188
Gombával töltött sonka 188
Libamájkrémmel töltött gomba 189
Párolt galamb gombával 189
Mártások gombás ételekhez 190
Barnamártás 190
Róbert-mártás 190
Burgundimártás 191
Céklamártás 191
Hagymamártás 191
Kapormártás 192
Madeiramártás 192
Majonéz 192
Olaszmártás 193
Paradicsommártás 193
Ramoulade-mártás 194
Ribiszkemártás 194
Sóskamártás 194
Tartármártás 195
Tormamártás ecettel 195
Tormamártás tejföllel 195
Zsemlemártás 196
Levesbetétek 196
Grízgaluska 196
Gyúrt levestészta 197
Lúdgégenyak tészta 197
Szarvasvelős gombóc 197
Tojáshabgaluska 197
Vaddisznóvelős gombóc 197
Tojáshabgaluska 197
Vaddisznóvelős gombóc 198
Vadmájgombóc 198
Vajasgaluska 198
Köretek, saláták gombás ételekhez 199
Burgonyagombóc 199
Burgonyapüré 199
Burgonyasaláta 200
Céklasaláta 200
Ecetes torma 200
Fejes saláta 201
Francia körítés 201
Franciasaláta 202
Galuska 202
Hasábburgonya 202
Kelkáposzta-főzelék 203
Lecsó 203
Lencsefőzelék 204
Paprikasaláta 204
Paradicsomos káposzta 204
Paradicsomsaláta 205
Párolt káposzta 205
Párolt rizs 205
Pirított tarhonya 206
Sárgaborsópüré 206
Szalmaburgonya 207
Téli gombasaláta 207
Uborkasaláta 208
Vaddisznósonka-gombóc 208
Vaddisznótüdő-gombóc 208
Vaddisznótüdő-táska 209
Vadmájgombóc 209
Vegyes saláta 209
Zöldbab vajjal 210
Zöldborsó vajjal 210
Zsemlegombóc 210
Édes és sós tészták gombás ételekhez 211
Almás lepény 211
Almás torta 211
Borsos lángos 212
Burgonyalángos 212
Burgonyás palacsinta 212
Cseresznyés rétes 213
Csuszatészta 213
Édes pogácsa 213
Fácánhússal töltött palacsinta 214
Farsangi fánk 214
Farsangi szelet 215
Forgácsfánk 215
Gombás rétes 216
Hússal töltött palacsinta 216
Káposztás csusza 217
Káposztás palacsinta 217
Káposztás rétes 218
Lángos kolozsváriasan 218
Lángos virslivel 218
Mazsolás palacsinta 219
Palacsintatészta 219
Pozsonyi kifli 219
Rákkal töltött palacsinta 220
Rétestészta 220
Sonkás palacsinta 221
Tepertős pogácsa 221
Tiroli rétes 221
Túrós csusza 222
Túrós palacsinta 222
Túrós pogácsa 222
Túrós rétes 223
Vadvelős palacsinta 223
Vajas krumplis pogácsa 223
Vajas pogácsa 224
Zsíros pogácsa 224
Irodalom 225