Umberto Eco - Művészet és szépség a középkori esztétikában

Raktáron
Raktárkészlet:
1 db
Umberto Eco - Művészet és szépség a középkori esztétikában
840 Ft
A vásárlás után járó pontok: 17 Ft
Részletek

Umberto Eco, a világhírű jeltudós és regényíró - aki pályája kezdetén a középkori filozófiával foglalkozott, és egyetemi szakdolgozata témájául is Aquinói szent Tamás és az esztétika problémáját választotta - 1959-ben jelentette meg azt a tanulmányát, melynek csaknem harminc évvel későbbi frissített, angol nyelvű változata alapján született meg ez a könyv.
Összefoglaló má: a VI. és XI. század közötti latin nyelvű középkorban kidolgozott esztétikai elméletek történetét írja meg. célja nem az, hogy a jelenkori esztétika problémáiról filozofáljon evontan, a múltba tekintve, hanem az, hogy meghatározott szemszögből rajzoljon képet egy korról.
A tizenkét fejezet nem egy-egy név, történelmi alak köré szerveződik, hanem problémák, kérdések, kérdésfelvetések, a kérdések megfogalmazásának módja köré. A különböző szerzők munkásságát - az Aquinói kivételével - Eco így azon fogalmak köré tudja csoportosítani, amelyek e szerzők esztétikai ízlését, ítéletét meghatározták. Beszél a középkori esztétikai érzékenységről, a fényről, a szimbolúmról és az allegóriáról, az organizmus esztétikájáról és a művész méltóságáról, valamint a skolasztikát követő gondolkodók felfogásáról.
Érdekes és tanulságos, közérthetően megírt, világos stílusú könyv; egyaránt szól a témában járatlan és jártas olvasóhoz.

Adatok
szerző
Umberto Eco
cím
Művészet és szépség a középkori esztétikában
kiadó
Európa Könyvkiadó
kiadási év
2007
állapot
antikvár könyv, jó állapotú
oldalszám
358
kötés
puha kötés
ISBN
978-963-07-8223-4
megjegyzés
borító sarka megtört
sorozatcím
Mérleg
Cikkszám
137005
Vélemények

Legyen Ön az első, aki véleményt ír!