Végvári Zsolt, Lisztes László - A Hortobágy madárvilága

Raktáron
Raktárkészlet:
1 db
Végvári Zsolt, Lisztes László - A Hortobágy madárvilága
1 100 Ft
A vásárlás után járó pontok: 22 Ft
Részletek

Jelen kiadvány a Hortobágyi Nemzeti Park madárvilágának 108 legjellemzőbb képviselőjét szeretné bemutatni azok számára, akik érdeklődnek a madarak iránt, de semmilyen szakmai háttérrel és határozókönyvvel nem rendelkeznek. Útitársként szolgálhat akár vezetett, akár önállóan végzett terepbejárások során, azonban határozókönyvet nem helyettesít. A fotókat úgy válogattuk össze, hogy az illető faj legjellemzőbb bélyegei felismerhetőek legyenek, a mellékelt szövegrészben pedig a madárfaj méretére, élőhelyére, előfordulási idejére és a Hortobágyon való előfordulására vonatkozó legfontosabb tudnivalókat próbáltuk összesűríteni.
A Hortobágy kiemelkedő helyet foglal el az ország madárélőhelyei között, fontosságát az alábbi pontokban foglalhatjuk össze:
- a Magyarországon előfordult (megfigyelt) 374 madárfaj közül a Hortobágyon már több mint 320 fajt megfigyeltek;
- egyes madárfajok csak itt költenek az országban: batla, csíkosfejű nádiposzáta;
- néhány madárfaj magyarországi költőállománya a Hortobágyon összpontosul: kis kárókatona, kanalasgém, fehérszárnyú szerkő;
- több faj magyarországi költőállományának számottevő része a Hortobágyon költ: túzok, nyári lúd, cigányréce, fülemülesitke;
- a Magyarországon átvonuló darvak 95%-a a Hortobágyon vonul át, és hónapokat tölt el itt pihenéssel;
- a világszerte veszélyeztetett kis lilik egyik legfontosabb európai vonulóhelye a Hortobágy;
- a havasi lilék egyetlen ismert szárazföldi vedlőhelye a Hortobágyon található;
- telente 70-80 réti sas is összegyűlik, és itt tölti a telet.
Tekintve, hogy a Hortobágyon csaknem az összes Magyarországon előforduló madárfaj fellelhető, megfigyelhetjük itt hazánk jellegzetes állatföldrajzi elhelyezkedését: az év különböző időszakaiban ugyan, de találkozhatunk ugyanazon a területen mediterrán elterjedésű vagy sztyeppei elterjedésű költőfajokkal, Szibériából Dél-Afrikába tartó átvonulókkal, Észak-Európából érkező, és nálunk telelő madarakkal, valamint olykor Ázsiából vagy Amerikából érkező kóborló vándormadarakkal.
A Hortobágy képe az elmúlt évszázadban jelentősen átalakult: a múlt századi vízrendezések során, melyek előtt a vidék a Tisza árterülete volt, az évenkénti rendszeres vízutánpótlás megszűnt. A jelentős mértékben kiszárított Hortobágyon a XX. század első felétől kezdve halastavakat hoztak létre, melyek jelenleg nemcsak az ország, de Közép-Európa legnagyobb síkvidéki halastórendszerét alkotják.

Adatok
szerző
Végvári Zsolt, Lisztes László
cím
A Hortobágy madárvilága
alcím
The Birdlife of the Hortobágy/Die Vogelwelt der Hortobágy
kiadó
Hortobágyi Nemzeti Park
kiadási év
2001
állapot
antikvár könyv, jó állapotú
oldalszám
76
kötés
puha kötés
megjegyzés
borító sarka picit megtört
sorozatcím
Daru füzetek
nyelv
angol-német-magyar
kiegészítő információk
Színes fotókkal és illusztrációkkal.
Cikkszám
748361
Vélemények

Legyen Ön az első, aki véleményt ír!