Donald H. Menzel - Csillagászat

Nincs raktáron
Donald H. Menzel - Csillagászat
Donald H. Menzel
Csillagászat
antik (Gondolat Kiadó), 1980
334 o., vászon kötés védőborítóval
Részletek
Az utóbbi évtizedekben a csillagászat olyan óriási fejlődésen ment keresztül, amely egyenértékű a Galilei óta eltelt három évszázad haladásával.
A szerző, aki korunk egyik nemzetközileg elismert csillagásza, a Harvard Egyetem professzora és a Harvard Obszervatórium igazgatója volt, az új eredmények tükrében mutatja be tudományága egyes területeit. Ahhoz azonban, hogy a Világegyetemről ma kialakult képet megértsük, és értékelni tudjuk, ismernünk kell a múlt eredményeit is. Ennek szenteli a szerző az első fejezeteket, bemutatva a csillagászattörténet fontos állomásait, korszakot képviselő tudósainak munkásságát.
Ezután a lényeges fizikai tudnivalók összefoglalása, a modern kutatásokhoz nélkülözhetetlen csillagászati műszerek ismertetése következik.
A csillagászati objektumok leírását a szerző a Földdel kezdi, azután szemügyre veszi a Naprendszer többi égitestjét is. Bolygórendszerünk határain túllépve ismerteti a csillagok jellemzőit, típusait, foglalkozik a csillaghalmazokkal, galaxisokkal, részletesebben a Tejúttal, a galaxishalmazokkal, kvazárokkal.
Elemzi a különféle kozmológiai elméleteket, és a Földön kívüli élet lehetőségeit. Rendkívül értékes a kötet illusztrációs anyaga. A fotók, köztük ötven színes kép, híres obszervatóriumok felvételei. A könyv végén elhelyezett csillagászati táblázatok és a csillagképekről készített 24 térkép sok segítséget nyújthat az égbolton való tájékozódáshoz és a különböző égitestek megfigyeléséhez.
A kötet a csillagászat kedvelői számára érdekes olvasmány és egyúttal hasznos kézikönyv is.
Adatok
Cikkszám
103483
Vélemények

Legyen Ön az első, aki véleményt ír!