Jelképtár

Nincs raktáron
Jelképtár
Hoppál Mihály-Jankovics Marcell-Nagy András-Szemadám György
Jelképtár
antik (Helikon), 1997
262 o., kemény kötés,
előjegyezhető
Részletek
Alapvető kézikönyv megírására vállalkozott a négy szerző: mintegy félezer címszó segítségével kalauzolják végig az olvasót - támaszkodva az összehasonlító mitológia, a néprajz, a vallástörténet és a szimbólumkutatás legfrissebb európai eredményeire - jel- és képvilágunk sokszor áthatolhatatlan erdejében. A lexikon közel ötszáz szócikke felöleli a legelemibb ábrázolások, a primitív kulturák, a népművészet képnyelvét, és eligazít a nagy civilizációk művészeti, vallásos és tudományos kultúrájának - mára sokszor megfejtendő talánnyá vált - jelkészletében. A szerzők - és ez egy úttörő jellegű hazai kézikönyv esetében több mint indokolt - külön is gondot fordítottak a magyarság szellemi hagyományának, jelképi örökségének bemutatására és feltárására.
Ízelítőül néhány a címszavakból:
Ág, alkímia, apa, arc, asztrológia, béke, bor, cégér, címer, csillag, dicsfény, disznó, ember, fa, fátyol, fenékbélyeg, gólya, halál, kentaur, kereszt, ördög, ragadozó madarak, róka, rovásírás, sárkány, szabadkőműves szimbólumok, szamár, számok, templom, villám, virágok, zászló.
A lexikont a szócikkek világos utalásrendszere és gazdag irodalomjegyzék teszi mindenki számára könnyen forgatható kézikönyvvé, szemléletességét pedig csaknem ezer kísérő ábra biztosítja.
Adatok
Cikkszám
120763
Vélemények
Legyen Ön az első, aki véleményt ír!