Magyarhon négy korszaka

Nincs raktáron
Magyarhon négy korszaka
Kászonyi Dániel
Magyarhon négy korszaka
Magyar Századok
antik (Szépirodalmi Könyvkiadó), 1977
616 o., vászon kötés védőborítóval, szép állapotú
előjegyezhető
Részletek
Kászonyi emlékirata egészen mostanáig csak a szakemberek előtt volt ismert, hiszen 1868-ban jelent meg először és utoljára, akkor is németül, Lipcsében. Pedig nemcsak fontos forrásértékű emlékirat, hanem izgalmas, lebilincselően érdekes olvasmány is, s a laikus olvasónak is olyan ismeretanyagot nyújt a reformkor és a szabadságharc, majd az emigráció éveinek történetéből, melyet csak ebből a könyvből ismerhet meg; olyan részletekről tudósít, olyan személyes élményekről számol be, melyek sok új mozzanattal világítják meg, hozzák emberközelbe ama nagy idők eseményeit.
A négy részre osztott könyv színes, eleven képet rajzol a szerző ifjúkoráról, köznemesi családjáról, előkelő, arisztokrata rokonairól, majd az 1832-1936. évi pozsonyi országgyűlés eseményeiről és történelmünk néhány nagy alakjáról, elsősorban Kossuthról; később pedig a bécsi forradalom eseményei, Kászonyi kalandos futárszolgálatai, a szabadságharc epizódjai kerülnek könyvének középpontjába.
Emlékiratának talán legérdekesebb része az, melyet londoni éveiről, a magyar, lengyel és olasz emigránsokról, az emigráció belső életéről és politikai tevékenységéről írt; forrásértékén túl színvonalas irodalmi alkotás is, letehetetlen olvasmány.
Könyvének utolsó részében visszatérésének történetét mondja el - nem kevésbé érdekesen -, s meggyőzően hiteles képet fest a kiegyezés korának politikai és társadalmi viszonyairól, az ország közérzetéről.
Kászonyi művét két kiváló történész készítette sajtó alá: Márkus László írta a bevezető tanulmányt és a magyarázó jegyzeteket, Kosáry Domokos pedig a német szöveget tolmácsolta magyarul.
Adatok
Cikkszám
152522
Vélemények
Legyen Ön az első, aki véleményt ír!