Joy Adamson - A fürkésző szellem

Nincs raktáron
Joy Adamson - A fürkésző szellem
állapot
antikvár könyv, jó állapotú
ISBN
9632811887
850 Ft
A vásárlás után járó pontok: 9 Ft
Részletek

Joy Adamsont már húsz évvel ezelőtt, 1962-ben barátságunkba fogadtuk, amikor először jelent meg magyar nyelven az "Oroszlánhűség". Az elragadó beszámoló, amely csaknem résztvevőként avatja be az olvasót az árva oroszlánkölyök, Elza, felnevelésének a korábbi hiedelmek szerint reménytelennek tűnő vállalkozásában, és az azt követő kötetek, az "Elza és kölykei", a "Pettyes szfinx" világra szóló sikert arattak.
Elza, a kölyök, Pippa és társaik hosszabb-rövidebb ideig együtt éltek Joy Adamsonnal, így történeteikből megismerhettük a szerző életének egy-egy szakaszát, és annak helyszínét, Kenya sokrétű, színes világát is. De mi vihette a bécsi fiatalasszonyt Kelet-Afrikába? Honnan az az elkötelezettség, amely végül élete egyetlen céljául tűzte ki, hogy megóvja a Földünkön egyre kisebb területre összeszoruló természetes világot? Joy Adamson önéletrajzi kötete most a gyermekkortól kezdve meséli el a nagyobb ívű történetet. Visszavarázsolja a nagyszülők házában eltöltött idillikus napokat, ismét végigéli a pályakeresés vívódásait, számot adva zenei, pszichológiai tanulmányairól, szobrászkodásáról és a kezdő festő próbálkozásairól. Majd a továbbiakat meghatározó fordulat: rosszul sikerült első házasságának problémáiból kiutat keresve, Kelet-Afrikába utazik. És Afrika végképp megragadja.
Szafárikon vesz részt, egzotikus növényeket fest, megörökíti a kenyai törzsek már-már feledésbe merülő népviseletét és mindjobban bepillant a külföldiek számára különös módon csillogó világ mélyén rejtőző valóságába. 1942-ben ismerkedik meg George Adamsonnal. Oldalán megtanulja másképp látni, szépségében és kegyetlenségében egyaránt elfogadni a vadon életét - és megmentéséért megtenni annyit, amennyi csak emberileg lehetséges.
"A vadonban nincs egyetlen unalmas nap sem," - írta Joy Adamson. "Az ő könyvében sincs egyetlen unalmas oldal", - mondja előszavában Elsphet Huxley. Mivel Joy Adamson élete és célja ugyanaz, életrajzát át- meg átszövi a kedvenc állatairól, az erdőről, a táborokról, a hivatalok meg nem értéséről, és a hivatalokban dolgozók lelkes segítőkészségéről szóló történeteinek láncolata. Könyvének utolsó mondata egy újabb történet kezdete, hiszen teljesült régi vágya, sikerült egy párduckölyköt szereznie, így most már a felnevelésére gondolva bizton írhatja: "És ezzel új fejezet kezdődik el életemben."
Ezt a fejezetet nem ismerhetjük meg teljességében, mert 1980-ban gyilkos kezek kioltották életét.
Utolsó könyvében, mely ugyancsak a Gondolatnál jelenik meg, a párduckölyök első évéről számol be az írónő.

Adatok
szerző
Joy Adamson
cím
A fürkésző szellem
kiadó
Gondolat Könyvkiadó
kiadási év
1982
oldalszám
216
kötés
kemény kötés védőborítóval
megjegyzés
könyvtári példány volt
Cikkszám
184482
Vélemények
Legyen Ön az első, aki véleményt ír!
Tartalom
Előszó (Elspeth Huxley) 11
Bernáthegyi a buszon 15
Első szerelem 23
Ismerkedés Afrikával 38
Kongó 55
Találkozom George-dzsal 66
Az Északi Határkörzet felderítése 80
Újra Kongóban 97
Festő-expedíciókon 110
Utazás a Szaharán keresztül és szomorú visszatérés Kenyába 132
A Rudolf-tó 143
Elza 155
Gepárdom és a naivashai ház 170
Pippa unokái 181
Szomszédaim 193
Elza hagyatéka 200
Mutató 208