Szántó András - Eleink ételei - válogatás régi szakácskönyvekből

Nincs raktáron
Szántó András - Eleink ételei - válogatás régi szakácskönyvekből
Részletek

Szántó András e gyűjteményében az alkotó magyar konyhaművészet írásbeliségének rögös útjait kutatva, a modern kor emberének igyekszik hozzáférhetővé tenni a régi  szakácskönyvek titkait. Az elfelejtett ételek ízei, a régmúlt szakácskönyvei, nagyanyáink konyhatechnológiai fogásai hallatlanul nagy nosztalgiát váltanak ki napjaink emberéből. Reneszánszukat élik a régi szakácskönyvek világszerte. Sikerükre jellemző, hogy a kiadásukat követő néhány napon belül elfogynak. A technológiai egyszerűsítések, a régen ismert fűszerek és fűszernövények alkalmazásának évtizedekre visszamenő mellőzése után éppen így e téren is fel kell eleveníteni a jó tapasztalatokat, sőt tovább kell fejleszteni azokat a régmúlt jó tapasztalataink felidézésével. Sokan keresik ma a jó magyar konyha titkát. Napjain fiatal szakembere azzal a hátránnyal indul, hogy még a régi forrás, a szakirodalom ide vonatkozó néhány szegényebb gyűjteményét sem ismeri, mert hiánya miatt nem jut hozzá. Az utóbbi évtizedek régészeti, filológiai kutatásai, valamint a szakma további fejlődése is más megvilágításba helyeznek számtalan, korábban másként értékelt történelmi, szakmai állásfoglalást, amelyek napjainkban újabb értelmezést nyernek.

Adatok
szerző
Szántó András
cím
Eleink ételei
alcím
válogatás régi szakácskönyvekből
kiadó
Mezőgazdasági Kiadó
kiadási év
1986
oldalszám
150
kötés
kemény kötés
ISBN
963-232-201-0
Cikkszám
210989
Vélemények

Legyen Ön az első, aki véleményt ír!

Tartalom

Előszó

5

Honfoglalás kori ételeink

6

Az államalapítás után

10

A szakácsmesterség

11

Lakoma

13

Piac

13

Konyha

14

Királyok asztalánál

17

Az erdélyi fejedelem udvari szakácskönyve a 16. századból

20

Válogatás a "szakács tudomány" receptjeiből

21

A tehénhúsról

26

Következnek a borjúhúsról

29

Következnek immár a juhhúsból készült ételek

31

Következnek az bárányhúsból készült étkek

33

Jer, immár nyúljunk a malaczokhoz

36

Immár a ludhúsból készült ételek következnek

38

Immár az ludfiakról is egy vagy két szót írok

40

Következnek a tyúkokból készült ételek nemei

41

Tyúkfiakról következik

43

Következnek a halakból készült ételek

44

Az posárokurl következnek rend szerint

45

Szarvasok járulnak elől

48

Következnek immár az őzek

48

Következnek a nyulak rendszerint

49

Következnek immára az fánkok

51

Saláták következnek

51

Réteseknek béleseknek nemei következnek

52

Tejes étkek

53

Sásák következnek

53

Különfélék

54

Következnek az szilvából és almából készült étkek

54

Következnek az sültek alá való sásák

56

Következnek a tikmonyból készült étkek

57

Következnek a túrós étkek

58

Következnek immár a gombákból készült étkek

59

Következnek meggyből csinált étkeknek nemei

59

Következnek az hüvelykes borsók

59

Fényes littárium következik immár

60

Következnek a kásából csinált ételek

61

Különféle étkek

63

Mondolás és mindenféle kásás ételekről

65

Fogolymadarat sütni, főzni

67

Szómagyarázat

72

Szakácskönyv a 16.század végéről

72

Következnek szakácssághoz való mesterségek

72

Szómagyarázat

82

Szent-Benedeki Mihály szakácskönyve

88

Szómagyarázat

89

Étrendek, étkezési szokások

100

A változások évszázada

106

Szakáts könyv 1743

116

Szómagyarázat

118

A paprika, a paradicsom és a burgonya "uralmának" kezdete

120

Magyar nemzeti szakácskönyv

122

A kenyérsütésről

129

A magyar gasztronómia

130

A serpenyő

133

A húslevesről (Bouillon)

133

A mártásokról

137

Zárszó

137

Egy-két szó a konyháról s konyha-szerekről

140

A régi mértékek

141

A főzésről

145

Receptkereső

151

Irodalomjegyzék

151