Samuel Beckett - Watt

Nincs raktáron
Samuel Beckett - Watt
Samuel Beckett
Watt
Palatinus Könyvesház Kft., 2005
279 o., kemény kötés védőborítóval
jelenleg nem kapható, de előjegyezhető
Részletek
Egzisztencialista hullámvasút? Modernista tragikomédia? Regénybe oltott filozofikus regényelmélet? Samuel Beckett Watt című írása talán mindez együtt, és még sok más is, vagy esetleg a felsoroltak egyike sem. Címkét ragasztani rá képtelenség, hiszen az angolszász irodalom és irodalmi nyelv bomlási folyamatának egyik legszélsőségesebb, végletesen abszurd (már-már posztmodern) példája e mű. A regényt néhány mondatban bemutatni hiábavaló kísérlet, melynek eredménye csakis kudarc lehet.
Hogy mégis mi a cselekménye? Watt-tal történnek bizonyos dolgok, tesz bizonyos dolgokat, részt vesz bizonyos beszélgetésekben, majd a történet egy bizonyos jelentőségteljes módon véget ér. Mindeközben az olvasó ámuldozik a szerző tisztaságában is lenyűgözően összetett prózáján, s olykor a fergeteges humor okozta nevetőgörcsökből igyekszik magához térni, máskor a terjedelmes kitérők okozta döbbenetből. A meghökkentő regény Beckett tán legjelentősebb kísérlete annak ábrázolására, hogy a létezésben értelmet találnunk egyszerre szükségszerű - és lehetetlen. Ugyanakkor mindezt tudva sincs más választásunk, mint kutatni a lét értelmét.
Charles Kinbote szavait idézve: "a mű nem más, mint váratlanul előburjánzó varázslat; a jó öreg illuzionista kalapjába szórt egy rakás jegyzetet - és előhúzott belőle egy költeményt".
Adatok
Cikkszám
235828
Vélemények
Legyen Ön az első, aki véleményt ír!