László Gyula - Vértesszőlőstől Pusztaszerig

Nincs raktáron
László Gyula - Vértesszőlőstől Pusztaszerig
állapot
antikvár könyv, jó állapotú
ISBN
9632800877
1 600 Ft
A vásárlás után járó pontok: 16 Ft
Részletek

"S lett legelőbb az aranykorszak... élt biztonságban minden nép, lágy nyugalomban..." - írja Vergilius "Átváltozások" című művében, s e könyv olvasói nyomon követhetik -a régészet és a rokontudományok eszközeit és eredményeit e kötetből megismerve -, hogy milyen volt valójában a régmúlt korok mindennapjainak élete. László Gyula professzor nem történelemkönyvet írt, a szó szorosan vett értelmezése szerint (nem lesz tehát e művében csatákról, hadvezérekről, békekötésekről szó; sőt még évszámokat is elvétve említ), hanem - ehhez gyakorló régészként szerzett tapasztalatait csakúgy felhasználja, mint saját és elődei, valamint kortárs tudósok eredményeit - azt tűzte ki feladatául, hogy nyomon kövesse: miként fejlődött ki és gazdagodott egyre az élet a Kárpát-medence területén - mintegy félmillió év leforgása alatt. E könyvből kiderül, hogy a különböző nyelveket beszélő európai és ázsiai népek ősműveltsége mennyire egy tőről fakad. Ennek bemutatása során szó esik a régészet rokontudományairól (embertan, állattan, vegytan, nyelvtudomány, néprajz, földrajz, oklevéltan, pénztörténet stb.), amelyek mind hozzásegítenek ahhoz, hogy e régmúlt korok művelődési viszonyait, művészetét és köznapi életét megismerhessük. Majd a különböző nagy korszakokat (az őskortól a középkorig) és népeket mutatja be (szkíták, kelták, dákok, rómaiak, germánok, skirek, kvádok, langobárdok, hunok, avarok, szlávok, magyarok stb.).
A könyv utolsó fejezetében a szerző a honfoglalásról és előzményeiről ír. Szó esik itt - röviden - a szerző kettős honfoglalás feltevéséről, valamint az Árpád vezette honfoglalókról és azokról az érdekes forrásmunkákról, amelyek a magyarok Európában való megjelenéséről hírt adnak.
a kötetet gazdag képanyag teszi teljessé. A több száz fotó, térkép és rajz a szerző szövegét híven kíséri és illusztrálja - a rajzokat pedig ő maga is készítette.

Adatok
szerző
László Gyula
cím
Vértesszőlőstől Pusztaszerig
kiadó
Gondolat Kiadó
kiadási év
1974
oldalszám
276
kötés
kemény kötés
kiegészítő információk
A könyv fekete-fehér és színes fotókat, illusztrációkat tartalmaz.
Cikkszám
258973
Vélemények
Legyen Ön az első, aki véleményt ír!
Tartalom
Előszó
Hogyan keletkezett ez a könyv és mit tudhat meg belőle az olvasó? 9
Hogyan ítélte meg a múltat a régi ember, és hogyan ítéljük meg mi? - Néhány szó az írás felfedezése előtt élt emberiségről. - Miből tudhatjuk meg, hogy milyen volt az emberiségnek az írás előtti történelme? - A régészet. - A néprajz. - Az embertan. - Az álltattan. - A növénytan. - A földrajz. - A szerves vegytan. - A szervetlen vegytan. - A leletek korának meghatározásáról. A nyelvtudomány. - Az írott források tudománya. - Történeti földrajz, helynévkutatás. - Oklevéltan, felirattan, címertan, pecséttan, pénztörténet. - Kiállítások. - Megjegyzések a korszakok és a leletek kapcsolatáról.
"Kezdetbe vala..." (Az őskőkor, paleolitikum, i. e. 600 000-8000)
Gondolatok emberré válásunkról. - A jégkorok keletkezéséről, felosztásáról és az akkor élt emberről. - Az őskőkor alsó szakasza. - Az őskőkor középső szakasza. - Az őskőkor felső szakasza. - Az átmeneti kőkor emlékei hazánkban.
"Orcádnak verítékével..." (Az újkőkor, neolitikum, i. e. 5500-2300)
Növény- és állatvilág. - A kőeszközök csiszolása és fúrása. A fonás, a szövőszék. - A kapás földművelés. - Állattartás. - Az edénykészítés. - Halászat-vadászat. - Építkezés. - Hitvilág, művészet. - Temetkezés. - Az újkőkor fontosabb műveltségei hazánkban.
"Vér és arany" (A rézkor, eneolitikum, i. e. 2300-1900)
"Fegyvert s vitézt éneklek..." (A korai és középső bronzkor, i. e. 1900--800)
Fontosabb bronzkori műveltségek
"A napkorong népe (Hallstatt kor, késő bronzkor-korai vaskor, i. e. 1100--350)
"Az eltévedt lovas" (A szkíták, késői vaskor, i. e. 350-12) 99
A vas fiai (A kelták és a dákok, i. e. 350-12) 108
Légiók a Dunánál és az Oltnál (A római kor, i. e. 12.-i. sz. 433.) 123
Odin népe (A germánok, 271-568) 160
"Isten ostora" (A hunok, 433-453) 181
Baján avarjai (Avarok, magyarok, szlávok, 568-896) 190
A korai avar társadalom a fejedelmi leletek és a temetők tükrében. - A kései avar (magyar) társadalom a temetők tükrében. - A helyi őslakosság és a szlávok az avar korban.
Rege a csodaszarvasról (Őstörténetünkről, i. e. 11 100--i. sz. 997-ig) 214
Időrendi táblázat 269
Megjegyzések a felhasznált irodalomról 273