Légi háború Magyarország felett I-II.

Nincs raktáron
Légi háború Magyarország felett I-II.
Légi háború Magyarország felett I-II.
Légi háború Magyarország felett I-II.
Légi háború Magyarország felett I-II.
Pataky Iván, Rozsos László, Sárhidai Gyula
Légi háború Magyarország felett I-II.
antik (Zrínyi Kiadó), 1992
632 o., vászon kötés védőborítóval
Részletek
"Boskovits Sándor százados és Schmidt jános főhadnagy géppárban érkeztek a harc színhelyére és szembe találtak magukat egy sereg Lightninggel. Boskovits százados gépét találat érte, még mielőtt bármit tehetett volna. Égő gépét Zuhanásba vitte és a Csepel-szigeten végzett kényszerleszállást. Sikerült elhagynia az égő gépet. azonban még nem voltak biztonságos távolságban, amikor az felrobbant. Boskovits Sándor őrmester rádióslövész hősi halált halt,
Schmidt János főhadnagy kifordult a Lightningek elől, de néhány amerikai vadászrepülőgép követte. A főhadnagy megsebesült, több sebből vérzett. A rádiólövész – Soltész Bertalan őrmester – mellen hatolt át egy lövedék. A sebesült pilóta Ráckeve közelében a Lightningek golyózápora közepette kényszerleszállást végzett gépével, Schmidt főhadnagy utolsó erőfeszítésével elhagyta az égő gépet."
EL a könyvből vett kis epizód is jól érzékelteti azt az emberfeletti harcot, amelyet a magyar vadászrepülők vívtak hazánk légterében a második világháború idején.
A több évtizedes kutatómunka eredményeként megszületett mű megismerteti a magyar vadászrepülők. valamint a légvédelem fejlődését. tevékenységét az első világháborútól kezdődően a második világháború végéig.
A szerzők a teljességre törekedtek. így állt össze sok-sok érdekfeszítő eseményt. a több száz eddig sehol máshol nem látható fényképet és rajzot tartalmazó kétkötetes mű.
Az eIsô kötet négy jelentős szakaszt tartalmaz az 1938-39-es és a felvidéki. valamint a kárpátaljai eseményeket. az 1940-es erdélyi döntés idején a mozgósítás során végzett légi tevékenységet. az 1941-es jugoszláv hadjárat és a Szovjetunió elleni háborúba lépés légi eseményeit. a Magyarország elleni bombatámadásokat 1944 nyarával bezárólag.
A legnagyobb károkat okozó angol-amerikai Iegibombázás sorozat előzményei. az erôk felvonulása. a iégitámadások ismertetése az illúziók, a hamis adatok a szándékos torzítások eloszlatását is szolgálja,
A szerzők a krónikás legapróbb részletekre törekvő igényével és a tudományos kutató alaposságával adják közre a történéseket
A könyv a magyar vadászrepülők hősi harcának bemutatásával méltó emléket állít számukra. A müvet a harcok során alkalmazott repülőgépek. valamint bombák harcászativ technikai adatai részletes ismertetése teszi teljessé.
Adatok
Cikkszám
259255
Vélemények
Legyen Ön az első, aki véleményt ír!