Kertész Manó - Szokásmondások

Nincs raktáron
Kertész Manó - Szokásmondások
állapot
antikvár könyv, jó állapotú
ISBN
9632076842
1 200 Ft
A vásárlás után járó pontok: 12 Ft
Részletek

"Kedves barátom, Kertész Manó, engedd, hogy itt köszönjem meg a könyved, mellyel több napig mulattam. az Akadémia már megkoszorúzta munkádat. Én most csak értékelem, baráti érdemredemet óhajtom melledre tűzni.
Évekkel ezelőtt láttalak akönyvtárban egy középkori metszet fölé hajolni, mely egiyk felebarátunkat ábrázolá, kit is az eperjesi hóhér pogányul megcsigáza. ez pedig következőképp történt. az atyafi kezét hátrakötötték, a kötelet csigára vonták, s rávezették egy motollára, melyet a hóhérmester csínján forgatott, úgy, hogy a bűnöst kissé fölemelte. Nem nagyon magasra. Csak egy-két arasznyira a föld színétől. Aztán ebben a nem irigylendő helyeztben kellett vallania a bírónak.
Nyomban meg ismagyaráztad, miért bámulod annyira a képet. Itt leled tudniillik eredetétt ennek a mondásnak: megcsigázni, elcsigázni. Mi a nyelvünket, melyet ükapáinktól örököltünk, úgy beszéljük, mint a kisgyerekek. Sok mindenre nem emlékszünk. De a nyelv rejtetten, mindenre emlékszik. Az fölveszi magába a múlt elfelejtett szokásait, melyek tovább bujkálnak benne, homályosan, s te elhatároztad, hogy ezeket az öntudatlan szólásokat tudatossá teszed, és a művelődéstörténet adataiból, régi okmányokból, rajzokból fényt derítesz."
Kosztolányi Dezső köszöntötte így 1922-ben a Pesti Hírlap hasábjain Kertész Manót Szokásmondások című művének megjelenése alkalmából, melyet most új, illusztrált kiadásban ad közre a Helikon Kiadó.

Adatok
szerző
Kertész Manó
cím
Szokásmondások
alcím
Nyelvünk művelődéstörténeti emlékei
kiadó
Helikon Kiadó
kiadási év
1985
oldalszám
281
kötés
kemény kötés védőborítóval
megjegyzés
védőborító kopottas
Cikkszám
276530
Vélemények
Legyen Ön az első, aki véleményt ír!
Tartalom
Bevezetés 5
Halászat, vadászat 14
Paraszti élet 26
Konyha 45
Népszokások 53
Boszorkányság 60
Egyéb néphit 89
Vitézi élet 96
Céhek 115
Ipar 124
Kereskedés, vámok 148
Pénz, mérték 156
Rovás, számvetés 163
Kártya, kocka, szerencse 172
Igazságszolgáltatás 188
Egyéb emlékek 209
Végszó 216
Rövidítések jegyzéke 221
Betűrendes mutató 229
Szemerkényi Ágnes a múlt tudósa 255